Категорія
Новини
Дата

Алкогольні заводи Global Spirits Євгена Черняка змінили власника в Росії

Алкогольні заводи, що випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits українського бізнесмена Євгена Черняка, змінили власника. Підприємства повинні також переглянути асортименти, відмовившись від марок Global Spirits. Про це пише російське видання Коммерсантъ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У квітні підприємства «Російська північ» та «Джерельце і К» і повʼязаний із ними дистрибутор ТД «Мегаполіс» перейшли у власність до Олександра Беспалова. Раніше компанії належали кіпрським Oxford AMG-77 Ltd та MSD Marketing System Distribution Ltd. Знайти відомості про Беспалова і звʼязатися з ним виданню не вдалося.
  • Учасники ринку раніше повʼязували «Російську північ» та «Джерельце і К» із самим Євгеном Черняком. Але в Global Spirits заперечували, що бізнесмен має активи в Росії. У «Російській півночі» також стверджували, що не входять до Global Spirits, а бренди розливають за ліцензією.
  • У поясненнях до звітності ТД «Мегаполіс» за 2020 рік бенефіціаром компанії названо громадянина України Олександра Борисовича Черняка, якого у ЗМІ називали батьком Євгена Черняка.
  • Представник «Російської півночі» заявив, що у підприємств зʼявився новий власник, не повʼязаний з MSD і Global Spirits. Він додав, що договори на використання товарних знаків Global Spirits розриваються.
  • Під якими брендами тепер випускатиметься продукція, представник «Російської півночі» уточнити не зміг. У квітні цього року «Джерельце і К» подав заявки на реєстрацію товарних знаків «Шустов», «Первак», «Мороша лісова». У Global Spirits не відповіли.

Контекст

У 2021 році відвантаження брендів Global Spirits в Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання, «Хортиця» минулого року була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Співрозмовники на ринку повʼязують популярність брендів Global Spirits насамперед із відносно низькою ціною. Співрозмовники видання на алкогольному ринку вважають, що зміна власників компаній «Російська північ», «Джерельце і К» і ТД «Мегаполіс» могла знадобитися для «видимого відчуження» активів у РФ.

Вони впевнені, що угода має формальний характер, а підприємства залишаться під контролем Євгена Черняка. Власник бренд-агентства Kaufman Станіслав Кауфман каже, що перегляд портфеля компаній «Російська північ» та «Джерельце і К» у будь-якому випадку вимагатиме наново розпочинати роботу з просування, що дасть можливість конкурентам наростити відвантаження, вказує він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні