Розмитнення та перереєстрація авто в Дії /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Інновації
Дата

Кіт у мішку, чи Кінець митних схем. Щороку держбюджет недоотримує до 6 млрд грн через непрозоре розмитнення авто. Чи допоможе перенесення цієї послуги в «Дію»

Фото: diia.gov.ua Фото колаж Анастасія Левицька

Верховна Рада до кінця лютого може розглянути законопроєкт, який зобов’яже розмитнювати автомобілі в «Дії», повідомили Forbes у пресслужбі Мінцифри. Мета закону – відбілити оподаткування імпорту автівок, що має дати держбюджету до $150 млн. Як це вплине на ціни автівок?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Наприкінці грудня 59 депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який зобов’яже фізичних осіб розмитнювати автомобілі в застосунку «Дія». Норма стосуватиметься як нових, так і вживаних автомобілів.

Щороку через непрозоре розмитнення автівок Україна втрачає $50-150 млн (1,8-5,6 млрд грн) на рік, підрахували у Міністерстві цифрової трансформації. «Джерело корупції – митники, які можуть на власний розгляд встановлювати митну вартість авто, з якої вираховується податок», – каже голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький. Занижена митна вартість авто дає змогу зменшити суму податку.

Розвʼязання проблеми – прибрати з рівняння митників, автоматизувавши визначення митної вартості автомобіля, переконаний міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

2 лютого законопроєкт підтримав профільний комітет Ради. Перше читання законопроєкту в Раді може пройти до кінця лютого, повідомили Forbes у пресслужбі Мінцифри. 

Закон вб’є корупцію і зробить розмитнення прозорим та зручним для користувача, обіцяє Федоров. Сама процедура оформлення займатиме не більше години та коштуватиме дешевше завдяки відмові від послуг митних брокерів, додає міністр. 

Що саме зміниться у правилах розмитнення автомобілів, коли вони запрацюють та які є ризики? 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні