Комітет Ради погодив законопроєкт про розмитнення авто онлайн /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Комітет Ради погодив законопроєкт про розмитнення авто онлайн

Shutterstock

Комітет Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроєкт №10380, який передбачає виключення людського фактору з процесу розмитнення автомобілів, повідомив очільник комітету, депутат Данило Гетманцев.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєктом передбачається до набуття Україною статусу членства в Євросоюзі запровадити можливість подачі електронної митної декларації засобами порталу «Дія».
  • Це має спростити та прискорити процес митного оформлення легкових автомобілів.

Положеннями проєкту закону пропонується:

  • передбачити можливість подання електронної митної декларації засобами порталу «Дія»;
  • запровадити електронну базу даних для коригування митної вартості транспортних засобів, яка міститиме інформацію про митну вартість нових легкових автомобілів;
  • запровадити механізм коригування митної вартості вживаних легкових автомобілів, який буде застосовуватися у разі, коли задекларована митна вартість вживаного легкового авто, є меншою, ніж вартість легкового автомобіля, ідентичного за маркою, комерційним описом та характеристиками, що міститься в Базі даних.

За словами Гетманцева, впровадження цієї моделі митного оформлення має ліквідувати «можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля», або ж «корупційну складову на митниці» під час визначення митної вартості легкового авто, від якої розраховуються митні збори.

Контекст

Через розмитнення автівок рівень корупції на митниці становить від $50 млн до $150 млн на рік, пише LIGA.net з посиланням на Мінцифри. Цифровізація здатна усунути людський фактор із процесу й унеможливити корупційні схеми та хабарі на митниці, кажуть у Мінцифри.

Понад 1 млн українців щорічно купують чи продають авто. Після запуску нового сервісу в «Дії» зробити це можна буде в кілька кліків за допомогою QR-коду. Продавець і покупець зможуть сформувати договір у застосунку та підписати його після автоматизованих перевірок Головним сервісним центром.

Влітку стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації готує до запуску в застосунку «Дія» пʼять нових сервісів, зокрема розмитнення та перереєстрацію автомобілів. Президент Володимир Зеленський оголосив про запуск 20 грудня онлайн-послуги купівлі-продажу авто у «Дії».

У січні Рада отримала на розгляд законопроєкт №10380, який передбачає, що весь процес розмитнення авто відбуватиметься онлайн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні