Президент Франції Емманюель Макрон та керуючий партнер Ukrainian Phoenix Fund Домінік Піоте /Колаж Олександра Карасьова і Максим Золоєдов
Категорія
Інновації
Дата

Фенікс на €50 млн. Франція запускає новий венчурний фонд для українських стартапів. До чого тут Макрон та колишній CEO Unit City

Президент Франції Емманюель Макрон та керуючий партнер Ukrainian Phoenix Fund Домінік Піоте Фото Колаж Олександра Карасьова і Максим Золоєдов

Ukrainian Phoenix Fund планує інвестувати з чеком до €400 000 у півтори сотні технокомпаній з України. Хто може розраховувати на гроші

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Невідомо, хто стане наступним єдинорогом, але він точно буде в портфелі, казав Чарльз Вайтхед, колишній топменеджер фінансової корпорації Citigroup та керуючий партнер нового венчурного фонду Ukrainian Phoenix Fund.

Президент Франції Емманюель Макрон анонсував його ще в грудні 2022-го на конференції «Солідарні з Україною». За її підсумками Україна отримала €1,5 млрд допомоги, казав прем’єр Денис Шмигаль. Частина цих грошей дістанеться українським стартапам. На що ще розраховують засновники фонду, крім стійкості українського ІТ.

Який план у Ukrainian Phoenix Fund

Цільовий розмір Ukrainian Phoenix Fund – €50 млн. Його закриватимуть двома траншами. У другому кварталі 2023-го має бути зібрано понад половину суми, розраховує інший керуючий партнер фонду Домінік Піоте. Український технологічний ландшафт він вивчає давно. До літа 2022-го Піоте був генеральним директором київського інноваційного парку Unit City Василя Хмельницького.

Крім Макрона формуванням фонду опікується Міністерство економіки Франції. Приватний капітал до нього не залучатимуть – гроші мають надати європейські фінансові інституції. Більше деталей про LP Піоте не розкриває. Назви вас не здивують, вони знають Україну і вже працювали тут, стверджує він.

Середні чеки Ukrainian Phoenix Fund – €100 000 для зовсім молодих проєктів на стадії pre-seed та до €400 000 для наступних посівних раундів. Фокусу на конкретних індустріях немає. «Головне, щоб технологія була розроблена або суттєво вдосконалена в Україні або українськими стартапами», – каже Піоте.

Щодо мілтеку, який набирає оберти під час великої війни, він значно обережніший. За умови дотримання законів це можуть бути продукти подвійного призначення, каже Піоте. Схожа позиція і в американського ffVC – у вересні 2022-го запустив Blue & Yellow Heritage Fund на $50 млн спеціально під Україну.

Конкурувати з американцями «французька команда» не збирається – краще заходити в проєкти разом. «Якщо наступний Facebook буде з України, виграють усі», – каже Вайтхед. У чому проблема відшукати нового Марка Цукерберга?

Хто керуватиме Ukrainian Phoenix Fund

(натисніть «Читати більше»)

Домінік Піоте – керуючий партнер

Франко-американський підприємець. Заснував низку бізнесів у США – коворкінг PARISOMA у Сан-Франциско, компанію з побудови цифрової стратегії RebellionLab. Член ради директорів українського інкубатора eō Business Incubators – запущеного у 2019-му проєкта Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). У 2019-му очолив інноваційний парк Unit City у Києві. Піонте залишив посаду влітку 2022-го через війну в Україні.

Чарльз Вайтхед – керуючий партнер

Колишній керуючий директор японського фінансового холдингу та американського Salomon Brothers. Обіймав топові посади у Citigroup у Японії.

Професор бізнес-права Корнельського університету. Засновник eō Business Incubators.

Партнери:

Рік Расмуссен, американський серійний підприємець, нині – науковий співробітник Каліфорнійського університету в Берклі;

Родольфо Аморесано, інвестор, колишній топменеджер Nomura Securities International, Banco Santander і Contrarian Capital.

Де знайти достатньо стартапів в Україні

2022-й рік видався нелегким для глобального венчуру. Минулоріч європейські стартапи, за підрахунками Crunchbase, отримали $90 млрд інвестицій – це на 25% менше, ніж роком раніше. Франція – одна з небагатьох країн, що йде проти тренду. Фінансування французьких технокомпаній навпаки зросло до $1,5 млрд, свідчать дані Dealroom та Sifted.

В Україні ж на охолодження настроїв венчурних капіталістів наклалися ризики військового часу. У 2021-му українські стартапи залучили рекордних $832 млн, за підрахунками українського AVentures Capital. Аналогічне дослідження за 2022-й ще готується, але попередньо сума інвестицій буде значно меншою, каже директорка фонду Юлія Сичікова.

За останнє десятиліття у французький технобізнес влили $14,4 млрд, більше лише в британських стартапів – $28,1 млрд. Українська стартап-індустрія бачила хіба що десяту частину цих грошей – $2,8 млрд. «Вона дуже цікава через надзвичайну стійкість, – каже Піоте. – Сьогодні це єдиний сектор економіки в Україні, який продовжує розвиватися, незважаючи на війну».

Протягом 3–4 років Ukrainian Phoenix Fund планує профінансувати близько 150 українських проєктів. Частину коштів зарезервують під follow-on раунди – повторні інвестиції в портфельні компанії.

«Звучить дуже агресивно», – каже Сичікова. Знайти достатньо сильних команд – виклик. Еволюціонувати індустрії допоможуть акселератори, венчурні студії, держпрограми на кшталт Українського фонду стартапів та більше фінансування на ранніх стадіях, озвучує рецепт Сичікова. З першою частиною Уайтхед заочно не погоджується.

У США вважається, що 95–98% стартапів зазнають невдачі. В Україні успіху досягають близько 30% команд, посилається Вайтхед на результати закритого дослідження. Але на фоні продуктивності вони дуже недофінансовані, каже він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні