Google «викотив» аналог ChatGPT – Bard /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Перегони штучних інтелектів. Google «викотив» Bard – відповідь на ChatGPT. Чим він відрізняється від свого «вбивці»  

Google «викотив» аналог ChatGPT – Bard Фото Shutterstock

Google тестує власний чат-бот на базі штучного інтелекту Bard. У найближчі тижні компанія обіцяє відкрити доступ для всіх користувачів пошуковика. ChatGPT змусив техгіганта пришвидшитися

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Представляємо Bard», – написав 6 лютого гендиректор Alphabet (материнської компанії Google) Сундар Пічаї у блозі про запуск власного сервісу на базі штучного інтелекту. Чат-бот від Google вже відкритий у тестовому режимі для «довірених» тестувальників. Для широкої аудиторії він буде доступний вже протягом кількох тижнів, каже Пічаї.

Google змушений у форсованому режимі випускати Bard як відповідь на шалений успіх ChatGPT від Open AI (стратегічний інвестор і партнер Open AI – Microsoft). ChatGPT встигли охрестити «вбивцею» Google – чат-бот швидко видає змістовні відповіді майже на будь-які запитання, й користувачу не потрібно відкривати численні пошукові запити. Гіпотетично, це може зробити революцію у царині інтернет-пошуку і зруйнувати бізнес Google.

Як Google збирається поборотися за першість у ШІ-сервісах?

З чим Google зустрів ChatGPT

Материнська компанія Google – Alphabet – найбільший інвестор в R&D штучного інтелекту. За 2016–2022 роки Google вклав близько $120 млрд у дослідження штучного інтелекту і хмарні обчислення, згідно зі звітом Bank of America. Гендиректор Google Сундар Пічаї у 2021 році називав ключовими напрямами розвитку хмарні сховища, відеосервіс YouTube і магазин додатків. «Інвестиції в AI лежать в основі кожного з них», – казав він Bloomberg.

Тільки на поглинання AI-стартапів витратила майже $4 млрд (станом на 2020 рік). У портфоліо щонайменше 30 стартапів зі штучного інтелекту. Це дозволило зібрати сильних AI-науковців. Вони утворили два підрозділи – Google AI та DeepMind. Серед численних розробок вони займалися створенням мовної моделі LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Це система для створення чат-ботів зі штучним інтелектом. 

Першу версію LaMDA представили у травні 2021-го. «Розмовні навички LaMDA формувались роками», – писали у блозі віцепрезидент з управління продуктами Елі Коллінз і віцепрезидент Google Research Зубін Гахрамані. У січні 2022-го Google звітував про розвиток LaMDA: «розрив між якістю згенерованих нейромережею та людиною відповідей можна скоротити, хоча продуктивність моделі залишається нижчою за людський рівень». 

Вже за пів року інженер з програмного забезпечення Google Блейк Лемуан сенсаційно заявив, що виявив ознаки власної свідомості системи штучного інтелекту LaMDA. Лемуан перевіряв з 2021 року, чи може LaMDA використовувати слова, що розпалюють ворожнечу чи дискримінацію. «Якби я точно не знав, що це компʼютерна програма, яку ми нещодавно створили, я б сказав, що це дитина семи–восьми років, яка трохи знає фізику», – характеризував її він.  

Війна штучних інтелектів

Новий чат-бот Bard від Google працює на основі полегшеної версії LaMDA. «Ця набагато менша модель потребує значно меншої обчислювальної потужності, що дає змогу масштабувати її для більшої кількості користувачів і отримувати більше відгуків», – пояснив у блозі Пічаї. 

Конкурент, OpenAI, цього не врахував – ChatGPT набрав 100 млн користувачів за два місяці. Зараз у моделі ChatGPT 175 млрд параметрів, і обробка мільйонів запитів вимагає шаленої обчислювальної потужності. Сервери компанії регулярно не витримують таких навантажень. «Ми відчуваємо надзвичайно високий попит. Будь ласка, зачекайте, поки ми працюємо над масштабуванням наших систем», – повідомлення, яке бачить більшість користувачів багато разів, коли намагається поспілкуватися з ChatGPT.  

Перегони з OpenAI змусила співзасновника Google Сергія Бріна повернутися до справ компанії. 24 січня Брін вперше за три роки подав запит на доступ до коду, писав американський Forbes. Два співрозмовники видання зазначили, що запит стосувався LaMDA. 

Перегони штучних інтелектів. Google «викотив» Bard – відповідь на ChatGPT. Чим він відрізняється від свого «вбивці»   /Фото 1

Як на однакове питання відповідає Bard і ChatGPT

Перегони штучних інтелектів. Google «викотив» Bard – відповідь на ChatGPT. Чим він відрізняється від свого «вбивці»   /Фото 2

Як на однакове питання відповідає Bard і ChatGPT

Попередній слайд
Наступний слайд

Як Bard інтегруватиметься в Google, до кінця незрозуміло.

У блозі Пічаї наводиться приклад, де він працює як чат-бот на кшталт ChatGPT. В опублікованому прикладі містилася відповідь, як Bard пояснює дев’ятирічному хлопчику нові відкриття, зроблені космічним телескопом Джеймса Вебба NASA, а також розповідає про найкращих нападників у футболі. У дописі зазначається, що ви також можете використовувати Bard, щоб «спланувати вечірку для друга», «порівняти два фільми, номіновані на «Оскар»» і «спланувати поїздку до Еквадору».

«Bard прагне поєднати широту світових знань із потужністю, інтелектом і креативністю наших великих мовних моделей, – пише Пічаї. – Він використовує інформацію з інтернету, щоб надати високоякісні відповіді». Гендиректор не уточнює, наскільки багато інформації знає Bard. Наприклад, ChatGPT має обмежені знання про світові події, що сталися після другої половини 2021 року.

Інше застосування Bard – повноцінна інтеграція в пошуковик Google, який щодня обробляє по 3,5 млрд запитів. Корпорація побоювалася втратити користувачів, оскільки ChatGPT швидко видає готову відповідь на запитання, й користувачам не потрібен результат традиційного пошуку Google – перелік посилань на інші сайти.

Проте оглядач Bloomberg Пармі Олсон вважає, що це марні побоювання. Він наводить статистику, що більшість пошукових запитів Google – це торгові марки, такі як Facebook, YouTube та Amazon. Це означає, що користувачі шукають не інформацію, а конкретні сайти, щоб перейти на них.

Здається, в Google це добре усвідомлюють – Bard видає як відповідь, так і посилання.

Пічаї показав приклад запиту в Bard, який інтегрований в Google: «Який інструмент легше опанувати – гітару чи піаніно?» Google надав коротку відповідь у розмовному стилі, а після цього йшли стандартні посилання. У пошуковик також інтегрують генератор зображень Imagen і творець музики MusicLM.

Хто в грі

Для Microsoft, яка підписала 10-мільярдну угоду з OpenAI, ChatGPT може стати рятувальним колом для її не надто популярного пошуковика Bing (3% світового пошуку). Корпорація планує інтегрувати його до кінця 2023-го.

У гонку штучних інтелектів вступив і Китай. Компанія Baidu у березні 2023-го запустить чат-бот, схожий на ChatGPT, писав Reuters. Спочатку він працюватиме як окрема програма, поступово обʼєднавшись із популярною у Китаї пошуковою системою Baidu.  

Чи замінить штучний інтелект пошуковики? «Гадаю, що одного дня система ШІ зможе це зробити, – казав в інтерв’ю Forbes.com гендиректор OpenAI Сем Альтман. – Мене більше цікавить те, що виходить за межі звичайного пошуку».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні