ChatGPT /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Google нервує, Microsoft потирає руки. Як штучний інтелект ChatGPT, що наробив великого шуму, загрожує технологічному гіганту

Мовна модель ChatGPT на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. Фото Колаж Анна Наконечна

Популярний штучний інтелект ChatGPT від OpenAI загрожує вбити пошуковий бізнес Google. Як цим хоче скористатися Microsoft зі своїм програшним Bing.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Наприкінці листопада OpenAI – американська лабораторія штучного інтелекту, серед співвласників якої Ілон Маск, – представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Вже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік $1 млрд.

ChatGPT зараз вважають найпрофесійнішим чат-ботом, який може відповідати на питання зрозумілою мовою. Він захопив більше уваги користувачів, аніж розробки Google Al LaMDA або Meta – BlenderBot. Хоча всі три мають спільну проблему – вони можуть давати неправдиву та упереджену відповідь.

Але ChatGPT швидко видає відповідь на запитання, й користувачу не потрібно відкривати численні пошукові запити, що дуже непокоїть Google. А тепер про співпрацю з ChatGPT заговорила Microsoft – її пошуковик Bing уже багато років пасе задніх перед Google. Але чи дійсно розробка OpenAI допоможе Microsoft зруйнувати пошукову імперію Google?

Як Google намагається втриматися на Олімпі

У 2021 році в Google почали тестування AI LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) – системи для створення чат-ботів зі штучним інтелектом. Інженер компанії Блейк Леймон навіть заявив, що AI-система чат-ботів LaMDA демонструє ознаки свідомості, після цього його звільнили з Google.

Влітку 2022 року LaMDA відкрили користувачам для тестування. Охочі могли зареєструватися в AI Test Kitchen та отримати доступ до штучного інтелекту. Але в самому Google не поспішають заміняти традиційну пошукову систему штучним інтелектом. Тоді б Google довелося відмовитися від цифрової реклами, а вона за перші три квартали 2022 року становила 78% від доходу компанії – $54,48 млрд.

Інше питання – подібні чат-боти аналізують інформацію з інтернету, де легко поєднується вигадка зі справжніми фактами. Впровадження подібної практики може зруйнувати довіру користувачів до Google – світова частка пошукової системи становить 92%. Хоча компанія вже роками використовує інші мовні моделі штучного інтелекту для непомітного вдосконалення своєї пошукової системи. Цілковито покладатися на штучний інтелект – завеликий ризик для такої корпорації.

Google нервує, Microsoft потирає руки. Як штучний інтелект ChatGPT, що наробив великого шуму, загрожує технологічному гіганту /Фото 1

Розподіл ролей пошукових систем у світі

Проте поява ChatGPT викликала в Google занепокоєння. CEO Google Сундаї Пічаї вже у грудні провів низку зустрічей зі співробітниками та доручив їм створити продукти, які конкуруватимуть з чат-ботом ChatGPT та технологією DALL-E, повідомляє The New York Times. Часу в розробників обмаль – нові ШІ-продукти мають представити на травневій конференції Google.

Як хоче скористатися ChatGPT Microsoft

Техногігант Microsoft ще 2018 року намагався створити власний ШІ – Tay, але невдало. Чат-бот висловлював расистські та ксенофобські упередження, його негайно видалили. А вже наступного року Microsoft інвестував $1 млрд в OpenAI. Інвестиції включали багаторічну співпрацю стартапу з корпорацією – Microfoft має ексклюзивну ліцензію на використання текстового генератора AI GPT-3. Ці ж інвестиції пішли на створення ChatGPT.

OpenAI

Засновники: Ілон Маск та Сем Альтман

Рік заснування: 2015

Інвестори: Microsoft, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Bedrock Capital, Tiger Global Management, Y Combinator

Сума залучених інвестицій: $1 млрд

Тепер Microsoft скористається цією розробкою. Вже в березні корпорація може оновити свій пошуковик Bing, додавши до нього альтернативну видачу відповідей замість звичного списку посилань, повідомляє The Information. Як фактично використовуватиметься чат-бот у Bing, досі невідомо. Ймовірно, ChatGPT працюватиме всередині сервера, а його наявність не буде помітною користувачам, пояснює Gizmodo

Насправді Microsoft не вперше послуговується технологією OpenAI для поліпшення Bing. Корпорація вже використовує генератор зображень DALL-E 2 для створення зображень на основі ключових слів. Зараз технологія тестується лише в певних регіонах.

Використання розробок OpenAI в Bing дозволить вийти на новий рівень конкуренції з Google. З часом ChatGPT може стати повноцінною альтернативою Google Knowledge Graph. Це база знань Google, яка дозволяє пошуковику видавати миттєві відповіді, а ще вона постійно оновлюється завдяки скануванню інтернету та відгукам користувачів. 

Google нервує, Microsoft потирає руки. Як штучний інтелект ChatGPT, що наробив великого шуму, загрожує технологічному гіганту /Фото 2
Google нервує, Microsoft потирає руки. Як штучний інтелект ChatGPT, що наробив великого шуму, загрожує технологічному гіганту /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Повністю змінювати функціонал Bing у Microsoft не планують. Але якщо корпорація таки наважиться піти далі, вона зможе запропонувати ще більше можливостей на основі ШІ, пише The Verge. Проте й так виграти в Google одномоментно не вийде. Мільйонам користувачів ще знадобиться час, аби змінити свою пошукову поведінку з гіперпосиланнями, відпрацьовану за останні 20 років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні