Сліпота, проблеми з сердцем та сепсис. Як штучний інтелект вже зараз допомагає лікарям ставити діагнози. Розповідь WSJ /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Сліпота, проблеми з сердцем та сепсис. Як штучний інтелект вже зараз допомагає лікарям ставити діагнози. Розповідь WSJ

Getty Images

Інструменти на основі ШІ використовують алгоритми для визначення пацієнтів, які перебувають у зоні ризику розвитку певних хвороб. Лікарі не переклали діагностування повністю на такі інструменти – вони лише допомагають спеціалістам ставити діагноз. Але вже роблять це вкрай ефективно.

Wall Street Journal розглянув випадки, коли ШІ допомагає лікарям. Forbes пропонує головні факти з матеріалу.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Лікарі вважають ШІ-інструменти багатообіцяючими, але вони не поспішають віддавати свою роботу машинам, адже технологія ще нова і демонструє упередження, які можуть нашкодити деяким пацієнтам.

Переважно медичні програми із застосування ШІ використовують алгоритм чи набір алгоритмів, які вчаться або вдосконалюються за допомогою відгуків. Тобто, що більше їх використовують і що частіше лікарі оцінюють очність роботи ШІ-інструментів, то кращою стає технологія.

Алгоритм використовує різну інформацію із медичних карток пацієнтів, таку як анамнез пацієнта, його демографічну приналежність, місце проживання і результати аналізів, щоб визначити, чи розвинуться у пацієнта проблеми зі здоровʼям.

Тут викликає питання те, що алгоритм, натренований на даних пацієнтів одного регіону, не буде такий ефективний для пацієнтів іншої місцевості. Тому потрібно враховувати необхідність корективів.

Масштабне дослідження 2019-го журналу Science виявило расове упередження в алгоритмі, яке призвело до того, що темношкірі пацієнти не отримали додаткові процедури, які їм були дійсно потрібні. Щоб вирішити цю проблему, група спеціалістів у галузі технологій і охорони здоровʼя минулого року взялися за розробку інструкцій для справедливого, неупередженого використання ШІ в медицині.

Наразі існує багато досліджень використання ШІ, а низка компаній розробляє продукти для лікарів та систем охорони здоровʼя. Проте технологія повільно змінює медичні практики. Ось три приклади, коли ШІ допомагає встановлювати діагнози.

Визначити проблеми із серцем

Кардіологічному відділенню клініки Mayo ШІ-інструмент допоміг виявити нові випадки серцевої недостатності та миготливу аритмію. За словами лікарів клініки, на виявлення таких проблем часто йдуть роки.

Самі лікарі без тестів не можуть виявити, чи у пацієнта із нормальною кардіограмою розвинеться миготлива аритмія. А от ШІ може побачити на кардіограмі послідовність тривожних сигналів, що надто непомітна для людського ока.

Під час дослідження 2022 року лікарі Mayo провели через алгоритм понад 600 000 кардіограм пацієнтів, щоб виявити тих, у кого високий ризик розвитку миготливої аритмії. Алгоритм визначив 1000 таких пацієнтів, які потім протягом місяця носили спеціальний кардіомонітор.

Виявилося, що у цих пацієнтів впʼятеро більше шансів отримати діагноз миготлива аритмія, ніж у пацієнтів із контрольної групи.

Ранні проблеми із очима

Група лікарів з клініки Cano Health минулого року запустили пілотне випробування ШІ на виявлення діабетичної ретинопатії, головної причини сліпоти у людей із діабетом.

Для цього ШІ дали проаналізувати зображення зі спеціальної камери для очей. Дослідження на чотирьох окремих групах пацієнтів пройшло добре, тому клініка хоче розширити застосування цієї технології.

Лікарі пояснили, що коли ШІ повідомляє, що виявив у пацієнта діабетичну ретинопатію, все одно потрібне підтвердження офтальмолога, який і призначить план лікування. Але ця програма із ШІ дає змогу сімейним лікарям виявляти пацієнтів із цією хворобою без залучення спеціаліста.

Раннє виявлення сепсису

Лікарня Sinai у Балтиморі – це єдиний медзаклад, який використовує алгоритм для визначення пацієнтів із найвищим ризиком розвитку сепсису, який є головною причиною смерті у лікарнях.

Алгоритм аналізує понад 250 факторів, серед яких життєві показники, демографічні дані, історія хвороб і результати лабораторних досліджень.

Система сповіщає лікарів, якщо виявляє сепсис або наближення септичного стану. Потім лікарі розглядають дані пацієнта і починають лікування антибіотиками, якщо згодні із оцінкою ШІ. Система вміє вдосконалюватися, беручи до уваги відгуки лікарів про її роботу.

Згідно із дослідженням, яке минулого року опублікували у журналі Nature Medicine, використання цього алгоритму призводить до того, що пацієнт отримує ліки від сепсису на майже дві години раніше, ніж без алгоритму. Це дає змогу зменшити смертність від сепсису в лікарні на 18%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні