Stable Diffusion /Карасьова Олександра за допомогою Stable Diffusion в DreamStudio
Категорія
Інновації
Дата

Шість фактів, які ви не знали про ChatGPT, Stable Diffusion і майбутнє ШІ. Екслюзив Forbes

4 хв читання

Карасьова Олександра за допомогою Stable Diffusion в DreamStudio

Forbes USA поговорив із провідними гравцями світової IT-галузі та зібрав маловідомі факти про компанії, які займаються розробкою штучного інтелекту, а також їхні успіхи

Штучний інтелект буде найгарячішою темою 2023 року, навколо якої зародиться не одна дискусія. Понад 60 опитаних Forbes лідерів індустрії ШІ перебувають у передчутті нових досягнень у розробці цієї технології. На думку Білла Ґейтса, «розробка ШІ – це так само важливо, як свого часу розробка ПК та інтернету».

Після десятиліть досліджень і демонстрацій трюків, типу перемоги Deep Blue у шаховій партії проти гросмейстера Гаррі Каспарова, перехід до ШІ нарешті розпочався.

Напевно ніщо так не доводить цей факт краще, ніж OpenAI і її чат ChatGPT. За оцінкою Forbes, за менш ніж 60 днів від запуску цим чатом скористалося понад 5 млн людей. Він такий популярний серед учнів, що місто Нью-Йорк заборонило його використовувати на шкільних компʼютерах у державних школах.

Крім того, робот по той бік чату виявився достатньо розумним, щоб отримати «В» за випускний іспит у Вортонській школі. Скоро його інтегрують у Office від Microsoft і в сотню інших бізнесових застосунків.

Через такий успіх ChatGPT важко повірити, що OpenAI мало не відклали у дальню шухляду на невизначений термін випуск чату. Про це розповіли лідери компанії, гендиректор Сем Альтман і президент Грег Брокман.

А ще є модель ШІ з відкритим кодом для генерації зображень від Stability під назвою Stable Diffusion. Її вже використали для створення кліпів, голлівудських фільмів, а щодня нею користуються понад 10 млн людей.

Зухвалий гендиректор Stability Емад Мостак передбачає наближення «бульбашки ШІ». Якщо судити за OpenAI (її нещодавно оцінили у $29 млрд) і Stability (оцінка $1 млрд із практично нульовими доходами), то вона вже прийшла.

Хай там як, а всі, із ким поговорив Forbes, сходяться на одній думці: скоро ШІ вплине на те, як ми працюємо.

Ось шість фактів, які ви ймовірно не знали про ChatGPT, Stable Diffusion і майбутнє генеративного ШІ.

1. Мільярдери-засновники знову у справі

Білл Ґейтс розповів, що в захваті від ШІ і тепер 10% свого часу проводить знову у Microsoft на зборах із командами розробки продукту. І він такий не один: гендиректор Google Сундар Пічай застосував «код червоний», щоб переорієнтувати роботу компанії для створення продуктів у відповідь на ChatGPT та інші інструменти ШІ. І це підштовхнуло засновників-відлюдників Ларрі Пейджа та Сергія Бріна повернутися у компанію. Forbes дізнався, що у січні Брін подав заявку на доступ до коду LaMDA, чатботу природної мови Google, – це вперше за багато років він знову долучився до розробки коду в компанії.

2. ChatGPT майже не випустили

Попри приголомшливий успіх, ChatGPT не вразив співробітників OpenAI. «Нікому з нас він не зайшов, – сказав Брокман Forbes. – Ніхто з нас не побачив у ньому якоїсь користі». Минулої осені Альтман і компанія вирішили відкласти чатбот, щоб зосередитися на ШІ для автоматизації процесів. Але у листопаді там зрозуміли, що із цим у них не складається, плюс відбувся вибух екосистеми ШІ завдяки інструментам типу Stable Diffusion, тому OpenAI змінив свою думку щодо ChatGPT.

Сем Альтман, співзасновник та головний виконавчий директор OpenAI Inc /Getty Images

Сем Альтман, співзасновник та головний виконавчий директор OpenAI Inc Фото Getty Images

3. ChatGPT змусив OpenAI відкласти розробку GPT-4

Всередині компанії шалена популярність ChatGPT стала і благословенням, і прокляттям. Вірусність чату – понад мільйон користувачів за перші пʼять днів – перевантажили сервери компанії. Під час різдвяного сезону співробітники OpenAI змушені були потужність із суперкомпʼютера, на якому тренують нові моделі на зразок довгоочікуваної GPT-4, перекинути на роботу ChatGPT. До речі, кажуть, що GPT-4 тепер має почуття гумору.

4. Ненажерливий чат

Мостак позиціонує свою компанію Stability як ШІ-компанію для людей, на відміну від техногігантів. Але тим не менш, він тихенько став партнером техногіганта: було укладено «неймовірно привабливу угоду» з Amazon, яка досі залишається темною конячкою у перегонах за ШІ. Хмарний гігант надав Stability понад 4000 графічних процесорів Nvidia для збільшення потужності суперкомпʼютера Stability, який є одним із найбільших у світі. Це суттєве збільшення потужності. Для порівняння, лише рік тому Stability працювала на 32 таких процесорах.

5. «Відмивання грошей» у хмарі

За красивою картинкою усіх цих яскравих технології ШІ прихована величезна інфраструктура, яку використовують для створення таких популярних нині застосунків. І витрати на цю інфраструктуру чималі, якщо врахувати $10 млрд інвестицій Microsoft у OpenAI, більшість із яких мають піти на потужності хмарного сервісу Azure, що належить Microsoft. (Microsoft і OpenAI назвали це «багатошаровою, багатомільярдною угодою».)

Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney

Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney

«Тут бракує відкритості, – каже Клем Деланг, гендиректор Hugging Face, яка є хостом ШІ-моделей типу Stable Diffusion і яку нещодавно оцінили у $2 млрд. – Це призводить до того, що ми не можемо визначити реальні витрати на хмарну інфраструктуру для машинного навчання». А деякі витрати, схоже, ростуть настільки безконтрольно, що Деланг навіть свій термін для цього явища вигадав – «хмарне відмивання грошей».

6. Фінальна стадія ШІ?

Artificial general intelligence (Загальний штучний інтелект), або AGI, – це термін, який описує поки гіпотетичний ШІ, який має самосвідомість, вміє вдосконалюватися сам і теоретично може перевершити контроль людини. Остання перспектива турбує декого, наприклад, Ілона Маска, раннього донора OpenAI, який з того часу розірвав відносини з компанією. Сем Альтман вважає, що ми не впізнаємо AGI, коли він зʼявиться.

Саме ймовірність появи AGI змусила OpenAI вдатися до двох незвичних для єдинорога заходів. Перший – це механізм обмеженого прибутку, за яким після повернення інвесторам визначеного розміру прибутку, компанія повернеться до неприбуткового статусу. Другий – це умова про злиття, за якою, якщо конкурент наблизиться до створення AGI, то OpenAI згорне власну роботу та приєднається до більш успішного проєкту. Альтман також вважає, що коли зʼявиться AGI, а їх може бути кілька, він зможе змінити капіталізм на щось краще. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні