Google і штучний інтелект /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

«Думаю, у них ПТСР». Чому Google пасе задніх у перегонах зі ШІ, які сама колись і розпочала

Через складну історію компанії у питанні розвитку ШІ й великих інновацій та втрату талантів Google опинилася трохи позаду своїх головних конкурентів Фото Колаж Анна Наконечна

Своїм чат-ботом Bard Google намагається не відстати у перегонах за домінування у сфері ШІ. Але попередні скандали, поганенькі запуски й відтік талантів поставили компанію в невигідне становище: наздоганяти гравців у грі, яку вона ж допомогла створити.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У 2016-му, за кілька місяців після приходу на головну посаду Google, Сундар Пічай зробив вражаючу заяву: Google, чия назва стала синонімом пошуку, тепер буде компанією, у якої «ШІ на першому місці».

Що саме передбачала така заява, одразу не було зрозуміло, а от те, що для Google ставки в цьому питанні дуже високі, було очевидно. За два роки до того Amazon приголомшила Google, випустивши голосового асистента Alexa.

«Організація світу інформації» давно була місією техногіганта, тому такі сервіси мали б бути прерогативою Google. Assistant, аналог Alexa, вийшов у 2016-му, але першість уже було втрачено.

За сім років Google опинилася в тій же ситуації з розвитком штучного інтелекту, але цього разу удар виявився більш болючим. Узурпатором слави у сфері ШІ став відносно невеликий стартап OpenAI, а не грошовитий гігант, як Amazon.

Солі на рану додає ще і той факт, що чат-бот ChatGPT створений на основі технологічного прориву, піонером якого була саме Google.

Google цього тижня відповіла, випустивши свій чат-бот Bard, тому відмовлятися від боротьби техногігант не збирається. Але через складну історію компанії в питанні розвитку ШІ й великих інновацій та втрату талантів Google опинилася трохи позаду своїх головних конкурентів.

«Думаю, у них ПТСР»

Пʼять років тому Пічай оголосив про, на перший погляд, приголомшливий ШІ-сервіс Duplex, який може забронювати столик у ресторані. ШІ запрограмований так, щоб наслідувати мовні особливості людини, як-то вживання «ааа» або «еее», довгі паузи і голосові модуляції. Сервіс мав автоматично робити резервацію, навіть якщо в ресторані немає можливості зарезервувати столик онлайн. У такому разі ШІ мав телефонувати до закладу.

Демонстрація роботи сервісу звісно вразила багатьох, але декого така технологія стурбувала й насторожила, а кілька видань відкрито розкритикували її. New York Times назвала сервіс «дещо моторошним» через те, що машина навмисно намагається обдурити людину, видаючи себе за людину.

Getty Images

Сундар Пічай, CEO Google Inc., під час щорічної конференції розробників Google I/O у Маунтін-В’ю, Каліфорнія, США, 17 травня 2017 Фото Getty Images

Зейнеп Туфекі, соціологиня і письменниця, теж була однозначною: «Google Assistant телефонує й прикидається людиною та не лише не повідомляє про те, що він бот, а й зумисно додає «ааа» і «еее», щоб обманути людину на іншому кінці дроту під захоплені вигуки аудиторії… Це жахає. Кремнієва долина загубила етичний орієнтир, моральний компас і анічогісінько не навчилася за ці роки».

Така реакція залишила шрами. «Думаю, у них ПТСР», – сказала провідна піарниця Кремнієвої долини Брук Гаммерлінг. Ця реакція зробила компанію більш обережною у своїх запусках ШІ-проєктів.

Та не лише цей епізод вплинув на особливу обережність компанії в питанні ШІ. У 2018-му в Google піднялися внутрішні протести після того, як компанія підписала угоду з Пентагоном на забезпечення технологій для проєкту «Мейвен».

Це проєкт міноборони США, в якому ШІ використовують для покращення точності ударних дронів. Після бунту співробітників Google відмовилася продовжувати контракт і з розмахом випустила «Принципи ШІ» як етичні настанови для розвитку технологій.

Аж ось у 2019-му новий сумнівний заголовок: підрядники тренували програму розпізнавання облич Google на безпритульних людях із «темною» шкірою.

У 2020-му компанія знову опинилася під прицілом через звільнення Тімніт Гебру і Маргарет Мітчелл, очільниць команди з питань етики ШІ. Звільнення відбулося після того, як жінки випустили роботу, в якій розкритикували упередженість ШІ-технології, яку компанія використовує в своєму пошуковику.

Спільнота дослідників була обурена звільненням. Джефф Дін, голова дослідницького відділу Google, пізніше визнав, що цей випадок завдав удару репутації компанії.

Для більш швидкого запуску ШІ-продуктів Google нібито планує «рекалібрувати» рівень ризику, на який вона готова піти під час випуску технології. Це вкрай смілива заява для компанії, за якою прискіпливо слідкують через її попередні неоднозначні проєкти.

Гендиректора OpenAI Сема Альтмана це теж здивувало: «OpenAI буде постійно знижувати рівень ризику, на який ми ладні піти зі своїми новими моделями, адже з кожним разом вони стають потужнішими. Про підвищення ризиків не може бути й мови».

«Надто ригідна атмосфера»

Якби не Google, ChatGPT могло б і не бути.

У 2017-му група дослідників Google написали роботу про ШІ під назвою «Увага – це все, що вам потрібно», в якій запропонували нову мережеву архітектуру для аналізу тексту – її назвали трансформер. Цей винахід став основою технологій генеративного ШІ, таких як ChatGPT і йому подібні, що створюють новий контент.

Це стосується і LaMDA, великої мовної моделі Google. Бот, якого компанія випустила у 2021-му, генерує текст, щоб підтримати складні розмови. Під час демонстрації боту дали завдання говорити з точки зору планети Плутон і паперового літачка.

Все пройшло настільки добре, що інженер проєкту Блейк Лемойн сказав, що бот відчуває і має душу (Google відкинув таку заяву, а пізніше звільнив Лемойна).

З восьми авторів тієї роботи в Google залишився лише один. Шість із них заснували власні компанії, а один приєднався до OpenAI. Ейден Гомез, один з авторів і гендиректор Cohere, ШІ-конкурента Google, сказав, що атмосфера в техногіганті була надто ригідною.

Google ChatGPT /Getty Images

У 2017-му група дослідників Google написали роботу про ШІ під назвою «Увага – це все, що вам потрібно», в якій запропонували нову мережеву архітектуру для аналізу тексту – її назвали трансформер. Цей винахід став основою технологій генеративного ШІ, таких як ChatGPT і йому подібні, що створюють новий контент. Фото Getty Images

«У величезних корпораціях, як Google, існує проблема зі свободою досліджень, – пояснив він. – Ти не можеш справді вільно створювати нові продукти. Сама структура компанії не дозволяє цього».

Веслі Чен, який заснував Google Analytics і тепер є співзасновником FPV Ventures, висловився більш різко: «Оголошення Google червоного коду всередині компанії сприйняли як визнання того, що вони розлінувалися».

Проте масштаб Google грає на руку компанії. Станом на грудень у компанії працювало понад 190 000 штатних працівників. Навіть після найбільшого раунду скорочень за 25 років роботи компанії минулого місяця вона все ще є величезною.

Важлива примітка: коли Пічай оголосив про скорочення, то сказав, що звільняв людей із думкою про перемикання уваги на ШІ.

Рано ще списувати

Google не надто поспішає відкривати доступ до своїх проєктів ШІ, і на це є причини. Хоча залишається одним із головних контрибʼюторів руху відкритого коду, не можна забувати, що вона є публічною компанією, якій треба захистити свою інтелектуальну власність і конкурентну перевагу.

«Зрозуміло, що Google важко випускати багато передових моделей у відкритий доступ, – сказав Девід Ха, колишній дослідник Google, який тепер очолює стратегію Stability AI. – У них є свої на це причини, ймовірно, цілком обґрунтовані, але для мене важливо демократизувати ці моделі».

Деякі венчурні капіталісти вважають, що Google скоро всіх вразить. У компанії надто велика історія із ШІ, щоб просто віддати перемогу конкурентам. «Вони працювали над цим останні 15 років», – пояснює Лонне Яффе, керівний менеджер в Insight Partners.

«Бути першим – не завжди означає перемогу, і Microsoft знає це, як ніхто інший, – додає Ніколай Вадстром, засновник BootstrapLabs. – Головне – знайти те, що можна буде масштабувати, а Google дуже на цьому зосереджена».

Навіть робот-конкурент не списує Google із рахунків. На запит «Чому Google відстала в розвитку штучного інтелекту?» ChatGPT відповів так:

«Google не відстала в розвитку штучного інтелекту. Це все ще провідна компанія у цій сфері, яка продовжує інвестувати та робити свій значний внесок у дослідження й розвиток ШІ. За останні кілька років у цій галузі зʼявилися інші компанії, такі як OpenAI і китайські Baidu, Tencent і Alibaba, але Google залишається важливим гравцем і лідером у ній».

А ChatGPT тренували ж на даних 2021-го, і він не знає ще про свого конкурента Bard.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні