Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Постачальник Vodafone та lifecell. Nokia два роки не виробляє обладнання в Україні, але думає про відкриття R&D. Які шанси на повноцінне повернення фінського гіганта

3 хв читання

Nokia, Jabil /колаж Анастасія Решетнік

Nokia припинила виробляти обладнання на заводі Jabil в Ужгороді Фото колаж Анастасія Решетнік

Фінський виробник телеком-обладнання Nokia збільшив виторг в Україні, хоча два роки тому переніс виробництво до Угорщини з заводу американської Jabil під Ужгородом. Чи планує Nokia повернення? Forbes дізнався про плани компанії, що постачає комплектовання для всіх українських мобільних операторів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

За два роки після виїзду з Ужгорода Nokia повернулася до довоєнних рівнів виторгу та придивляється до відкриття R&D з розробки програмного забезпечення в Україні. Про це у розмові з Forbes розповів гендиректор «Nokia Solutions & Networks Україна» Євген Баличев. «Ці плани були ще до війни, – додає він. – Потім усе стало на паузу».

Фінська компанія зайшла на український ринок ще у 2006-му. У 2020-му почала виробляти комплектовання для мережі 5G на потужностях американського Jabil під Ужгородом, але припинила виробництво після 24 лютого 2022-го. За її даними, через закриття Jabil. Американський виробник натомість стверджує, що не закривав закарпатське підприємство, йдеться у письмовій відповіді Jabil на запит Forbes.

Попри відсутність виробництва, бізнес Nokia в Україні навіть розширився. Виторг – майже 298 млн грн, що є найбільшим показником з 2019-го. Всю суму принесла лише підтримка клієнтів, каже Баличев. Обладнання в Україну компанія постачає напряму з головного офісу. «Зараз ми продаємо більше, але і даємо знижки через війну», – каже він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд