Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Постачальник Vodafone та lifecell. Nokia два роки не виробляє обладнання в Україні, але думає про відкриття R&D. Які шанси на повноцінне повернення фінського гіганта

3 хв читання

Nokia, Jabil /колаж Анастасія Решетнік

Nokia припинила виробляти обладнання на заводі Jabil в Ужгороді Фото колаж Анастасія Решетнік

Фінський виробник телеком-обладнання Nokia збільшив виторг в Україні, хоча два роки тому переніс виробництво до Угорщини з заводу американської Jabil під Ужгородом. Чи планує Nokia повернення? Forbes дізнався про плани компанії, що постачає комплектовання для всіх українських мобільних операторів.

За два роки після виїзду з Ужгорода Nokia повернулася до довоєнних рівнів виторгу та придивляється до відкриття R&D з розробки програмного забезпечення в Україні. Про це у розмові з Forbes розповів гендиректор «Nokia Solutions & Networks Україна» Євген Баличев. «Ці плани були ще до війни, – додає він. – Потім усе стало на паузу».

Фінська компанія зайшла на український ринок ще у 2006-му. У 2020-му почала виробляти комплектовання для мережі 5G на потужностях американського Jabil під Ужгородом, але припинила виробництво після 24 лютого 2022-го. За її даними, через закриття Jabil. Американський виробник натомість стверджує, що не закривав закарпатське підприємство, йдеться у письмовій відповіді Jabil на запит Forbes.

Попри відсутність виробництва, бізнес Nokia в Україні навіть розширився. Виторг – майже 298 млн грн, що є найбільшим показником з 2019-го. Всю суму принесла лише підтримка клієнтів, каже Баличев. Обладнання в Україну компанія постачає напряму з головного офісу. «Зараз ми продаємо більше, але і даємо знижки через війну», – каже він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні