Розбудова метавсесвітів, шалене зростання продуктивності та ШІ. Як встигнути за світом післязавтра. Думки Володимира Федоріна /Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney
Категорія
Інновації
Дата

Розбудова метавсесвітів, шалене зростання продуктивності та ШІ. Як встигнути за світом післязавтра. Думки Володимира Федоріна

Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney

Від метаверсу до метаособистості – готуємося до життя у світі після війни.

Новий номер журналу Forbes Україна

Новий номер журналу Forbes Україна

Цей матеріал з останнього номеру Forbes. Придбати його можна за цим посиланням. У номері: детальний огляд статків найбільших українських бізнесменів, підприємці року Климов і Поперешнюк, останній мільярд Фрідмана, шлях Grammarly, бренд тактичного одягу M‐TAC та загалом майже два десятки текстів.

Переживаємо тотальну переоцінку цінностей. Геополітичні, військові, технологічні, ідеологічні, економічні змінні створюють абсолютно нову систему світу, геть несхожу з інерційними прогнозами довоєнного часу. 

Рейки, якими котитиметься Україна в 2023 році, прокладено. Війна з Росією, структурна перебудова міст і базових галузей, невидиме оком технологічне засвоєння передових військових і цивільних технологій… 

2023‑й – це завтра (для більшості, хто читає ці рядки, – вже сьогодні). 2024‑й – післязавтра. Тож сфокусуймося на технологіях, які маємо поставити собі на службу, щоб не програти післязавтра. 

Минуле десятиліття висунуло на перший план дві грандіозні обіцянки. Децентралізований інтернет мав звільнити користувачів від домінування великих платформ (Google, FB, зарегульованих фінансових систем, держав), а штучний інтелект (ШІ) – вивести людську продуктивність на принципово новий щабель. 

2022‑й визначив чистого лідера технологічних перегонів. WEB 3 залишається візією, тоді як ШІ – реальність з експоненціальним потенціалом застосування. Присутність генеративного ШІ (MidJourney і GPT‑3) зростає в кожному новому номері Forbes.

Щодо WEB 3… Я прямо спитав співзасновника единорога Unstoppable Domains Богдана Гусєва, 38, коли нашій компанії знадобиться звернути увагу на цей сектор, аби не опинитися позаду конкурентів. «У вас повно часу», – відповів Богдан, компанія якого створює короткі домени для власників криптогаманців. Гусєв порівнює розвиненість індустрії з емейлом у 1990‑му. Колись електронна пошта стане невід’ємною частиною корпоративного життя, але до цього ще роки й роки. Ділова людина має зараз концентруватися зовсім на інших пріоритетах, які задають лабораторія Open AI у Сан‑Франциско та інші розробники великих мовних і візуальних моделей, що цієї осені продемонстрували неоглядний потенціал генеративного ШІ.

Візуальні ШІ DALL‑E та MidJourney здатні створювати досконалі образи, революціонізуючи малярство – професію з 20 000‑річним родовідом і сотнею відгалужень у сучасному бізнесі. 

Мовний траснформер GPT‑3 отримав інтерфейс ChatGPT, який дозволяє створювати якісні тексти з неосяжної кількості проблематик, включно із програмуванням, пошуком ідей для стартапу, дорослою і дитячою белетристикою, юридичними звітами тощо. GPT‑3 – модель із 175 млрд параметрів – «живий» у тому сенсі, що «батьки»‑інженери наділили його потенціалом, але навіть здогаду не мають, як він проявить себе у спілкуванні з людськими розумами. 

CEO OpenAI Сем Альтман, 37, називає ChatGPT «ранньою демонстрацією того, що є можливим». Його лабораторія випустила цього «бота» з дослідницькою метою. «Незабаром ви отримаєте корисних помічників, що говорять із вами, відповідають на ваші запитання і дають поради, – пише Альтман. – Згодом у вас з’явиться дещо, що робить для вас завдання. Врешті‑решт ви матимете дещо, що відкриває для вас нові знання». 

ChatGPT – недосконалий, критики мають рацію. Він робить дитячі помилки, часто‑густо його тексти позбавлені глибини. Але чого ж ви хотіли? За вмілого спілкування від нього можна швидко добитись дуже непоганих результатів – кажу це як редактор із 20‑річним досвідом роботи з сотнями природних інтелектів. 

Застосування ШІ такого типу матиме величезні наслідки майже для всіх галузей, що пов’язані з передачею та виробництвом знань, – медіа, освіти, медицини, фінансів, права, державного управління, військової справи… 

Окрема історія – закріплення англійської мови як передової мови світу. Україна повинна подбати про якнайшвидше розгортання своїх великих мовних моделей, «вихованих» на передових українських текстах в усіх царинах знань. Інакше ще більше відстанемо. 

Парадоксальним чином стрімкий прогрес ШІ (якщо він не призведе до знищення планети) нарешті підштовхне людство до розбудови метавсесвітів. Шалене зростання продуктивності, яку забезпечить ШІ, вивільнить для цього трильйони годин та величезні фінансові ресурси. Засновник криптобіржі WhiteBit харків’янин Володимир Носов, 33, приблизно так і бачить майбутнє: криптозима зміниться відлигою в міру зростання нового покоління, для якого колонізація метавсесвітів стане повсякденням. 

Бажаю Володимиру успіхів, йду готувати команду до релізу GPT‑4. Бо Forbes – це не просто про зміни, це і є зміни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні