Українці не можуть використовувати ChatGPT, бо їм заблоковано доступ. Віднедавна вони не можуть купити й підписку на Wired. /Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney
Категорія
Інновації
Дата

The New Yorker, Wired і Vogue заблокували платну підписку для українців. Це не перше технологічне ембарго для України. Як пробити стіну заборони?

Українцям блокують доступ до передових технологій Фото Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney

Міжнародні сервіси постійно блокують українців за географічним принципом. Як до Steam та Airbnb доєдналися Open AI та видавець одного з найпопулярніших журналів про технології

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Онлайн-версію популярного американського журналу про технології Wired у грудні 2022-го відвідали 23 млн разів. Українська аудиторія – скромних 0,3%, або ж близько 69 000 візитів, свідчить аналітика Similar Web. Велика частина матеріалів Wired доступна лише за підпискою, однак віднедавна придбати її українці не можуть.

Це не перший випадок подібного ембарго. OpenAI – видавець надпопулярного ШІ-сервісу ChatGPT – поставив Україну до одного списку з Росією, Афганістаном, Білоруссю та Іраном. «З невідомих причин наші громадяни не можуть отримати доступ до передових технологій», – нарікає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у листі до Грега Брокмана, президента OpenAI. Чому розвʼязати проблему можна лише в ручному режимі?

Технології крізь VPN

Сервіси OpenAI були закриті для користувачів з України ще в листопаді 2021-го. Тоді компанія відкрила доступ для широкої аудиторії й водночас заявила, що не може «забезпечити безпечний доступ» у деяких країнах. Наразі в списку вісім держав, зокрема підсанкційні «рекордсмени» РФ, Іран, Венесуела. 

За час повномасштабного російського вторгнення OpenAI випустила дві хітові новинки на штучному інтелекті – DALLE-2 та ChatGPT. Базові версії безкоштовні, та протестувати їх, перебуваючи в Україні, неможливо.

Найбільші фанати технологій винайшли обхідні шляхи: реєстрацію через європейський або американський номер телефону та вхід через VPN. Інший варіант скористатися ChatGPT – неофіційні сервіси від сторонніх видавців. Наприклад, чат-бот з урізаним функціоналом, що дозволяє підключитися до ChatGPT не напряму, а через Telegram.

«Через санкції вони повинні блокувати «ЛДНР»/Крим. Вони не знають, як їх відрізняти від клієнтів з решти України», — розповідає заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков. «Якби був дешевий класифікатор, ми б переглянули політику», — цитує він лист від OpenAI.

До цього OpenAI не пояснював, за яким принципом блокує доступ до своїх продуктів із тих чи інших регіонів. Рівно як і умови для розблокування. Forbes звертався за коментарем до пресцентру компанії, але так і не отримав відповіді. Так само без пояснень обмеження для українців запровадив американський видавничий холдинг Condé Nast.

«На жаль, зараз ми не пропонуємо підписки для України. Стежте за оновленнями на нашому вебсайті», – йдеться у відповіді служби підтримки видання Wired постійному читачеві. У січні 2023-го він намагався вчергове подовжити річну підписку за $29,99, проте платіж не пройшов.

Видавець Wired – журнальний гігант Condé Nast, що входить до американської медіакомпанії Advance Publications, якій понад 100 років. У 2021 році виторг Condé Nast становив $2 млрд, писав WSJ.

У портфелі холдингу 25 видань, у тому числі The New Yorker, Vogue і Glamour. На жодне з них журналіст українського Forbes не зміг придбати підписку – України просто немає у списку доступних країн. Аналогічна ситуація і з франшизами Wired у Великій Британії, Італії, Німеччині та Японії.

The New Yorker, Wired і Vogue заблокували платну підписку для українців. Це не перше технологічне ембарго для України. Як пробити стіну заборони? /Фото 1

Міжнародні сервіси постійно блокують українців за географічним принципом

The New Yorker, Wired і Vogue заблокували платну підписку для українців. Це не перше технологічне ембарго для України. Як пробити стіну заборони? /Фото 2

Міжнародні сервіси постійно блокують українців за географічним принципом

Попередній слайд
Наступний слайд

Розблокування у ручному режимі

Із початком великої війни технологічні ембарго почастішали. У березні 2022-го маркетплейс ігор Steam від компанії Valve зупинив платежі для розробників ігор з Росії, Білорусі та України. За кілька місяців сервіс Airbnb почав відхиляти оплату бронювань від українців з пропискою на тимчасово окупованих територіях.

За результатами трьох кварталів 2022 року Steam увійшов до пʼятірки найбільших платників «податку на Google» в Україні. Як так вийшло? Виплати українським розробникам оперативно відновили після відкритого листа Мінцифри. Знадобилося лише усунути юридичні перепони із платіжними системами.

Проблема визріла ще з перших антиросійських санкцій за анексію Криму. Через одну транзакцію з півострова міжнародні компанії ризикували потрапити на штраф у сотні мільйонів доларів, каже Борняков. Але бізнес не волів робити складні алгоритми, щоб визначити звідки саме йде платіж, а просто блокував Україну загалом.

Із 24 лютого санкцій і побоювань побільшало. Та в арсеналі Мінцифри лише так звана Twitter-дипломатія: публічні листи й приватні перемовини із топами міжнародних сервісів. «Ми можемо лише спілкуватися й переконувати, бо в нас немає важеля. – говорить Борняков, – Вони не вважають наш ринок цікавим».

У тому самому ручному режимі планують переконувати й розробника ChatGPT. «Звернувся у Twitter (та окремо офіційним листом) до компанії OpenAI, щоб сервіс розблокували для українців», – заявив 13 січня голова Мінцифри Михайло Федоров. Один із каналів впливу – Microsoft, який інвестував у ШІ-проєкт Ілона маска і Сема Альтмана $1 млрд. «Маючи гарні стосунки з їхнім інвестором, будемо намагатися зрозуміти, чому ми заблоковані», – говорить Борняков.

Додано сьомий абзац з поясненням від OpenAI, чому її продукти заблоковані для українців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні