Криптосмартфон Saga від Solana
Категорія
Інновації
Дата

Заснований українцем блокчейн-стартап Solana випустив криптосмартфон за ціною iPhone. Ця ідея не злетіла у Samsung та HTC. На що він розраховує

Криптосмартфон Saga від Solana

Блокчейн-компанія Solana українця Анатолія Яковенка презентувала власний криптосмартфон Saga. Він коштує $1000. Чи допоможе це стартапу укріпити втрачені позиції «вбивці Ethereum»?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Щодня я чую історії про людей, які залишають вечері, конференції та відпустки, щоб повернутися до своїх комп’ютерів і підписувати важливі транзакції», – казав Анатолій Яковенко під час анонсу Saga у червні 2022 року на конференції Disrupt 2022. Його розвʼязання проблеми – випустити криптосмартфон, щоб користувачі могли робити транзакції, керувати токенами й NFT не лише з ноутбуків.     

«Майже 7 млрд людей по всьому світу використовують смартфони, а понад 100 млн людей мають цифрові активи», – аргументував Яковенко. Він нарікав, що виробники гаджетів не роблять крок назустріч криптосвіту. Однак це не зовсім так – криптосмартфони в різний час випускали техногіганти Samsung і HTC, ізраїльський криптостартап Sirin Labs. Завоювати світ їм не вдалося. 

На що тепер робить ставку Яковенко, чию платформу серйозно зачепив минулорічний крах криптобіржі FTX?

Що презентувала Solana

Saga розробив каліфорнійський виробник електроніки Osom. Це проєкт вихідців із Essential – невдалого стартапу творця операційної системи Android Енді Рубіна.

Взимку 2022-го OSOM готувався презентувати свій перший смартфон OV1. Проте плани різко змінилися, коли засновник компанії Джейсон Кітс через спільних знайомих познайомився з Яковенком. Той якраз підшуковував виробника для свого криптодевайса. «Я хочу робити божевільні речі», – пояснював Кітс у інтерв’ю TechCrunch. Після укладення ексклюзивної угоди та інвестицій від Solana OV1 перетворився на Saga.

Яковенко презентував новинку 13 квітня 2023 року у Сан-Франциско. Базова ціна новинки – $1000. Для порівняння, найновіша на сьогодні модель iPhone 14 Pro у США коштує від $999, iPhone 14 Pro Max – від $1099.

Телефон має 6,67-дюймовий OLED-дисплей з частотою 120 Гц, 12 ГБ оперативної памʼяті, накопичувач на 512 ГБ, 50-мегапіксельну основну камеру.

Заснований українцем блокчейн-стартап Solana випустив криптосмартфон за ціною iPhone. Ця ідея не злетіла у Samsung та HTC. На що він розраховує /Фото 1

Заснований українцем блокчейн-стартап Solana випустив криптосмартфон

Заснований українцем блокчейн-стартап Solana випустив криптосмартфон за ціною iPhone. Ця ідея не злетіла у Samsung та HTC. На що він розраховує /Фото 2

Заснований українцем блокчейн-стартап Solana випустив криптосмартфон

Попередній слайд
Наступний слайд

Saga інтегрований з блокчейном Solana. Це допоможе здійснювати зі смартфона блокчейн-транзакції та керувати цифровими активами, такими як токени й NFT, сказав Яковенко під час презентації. Для підтвердження блокчейн-транзакцій користувачі можуть використовувати сканер відбитків пальців. Ключі шифрування зберігатимуться у сховищі Seed Vault. 

Децентралізовані програми будуть доступні для завантаження в спеціальному магазині Solana dApp Store. Серед прикладів – NFT-маркетплейс Magic Eden, агрегатор пропозицій про обмін криптовалюти Juniper і додаток StepN.

«Saga є першим пристроєм, де крипта фактично розглядається як громадянин першого класу в мобільному телефоні, – сказав Яковенко під час презентації. – Безпеку мобільних гаманців дуже, дуже складно забезпечити. А це означає, що інновації та користувацький досвід у цій сфері рухаються надзвичайно повільно».

Спроби зробити окремий смартфон для блокчейн-світу були ще у 2017-му – у золотий час злету біткоїна. Жоден з них не став популярним на широкому крипторинку, каже Матіас Лундо Нільсен, CEO венчур-білдера з фокусом на блокчейні Tacans Labs. Чи допоможе він Solana?

Криптосмартфони, що не злетіли /Getty Images

Криптосмартфони, що не злетіли

Finney – випущений у 2017 році пристрій від ізраїльського стартапу Sirin Labs. Його просували як перший у світі криптосмартфон для зберігання та операцій з криптовалютою. Стартова ціна – $999. За два роки Sirin Labs оголосив про скорочення 25% команди через низькі продажі. У 2020-му CEO стартапу отримав судовий позов від фабрики у Китаї через несплачені рахунки за виробництво девайсів.

Exodus, Desire 22 Pro – випущені у 2018 і 2022 роках відповідно криптосмартфони тайванської HTC. Exodus спочатку продавали лише за криптовалюту, а з 2019-го й за фіатні. Його ціна – близько $700, Desire 22 Pro – $470.   

KlaytnPhone – випущений у 2019 році спільний проєкт південнокорейських Samsung і Ground X у блокчейн-мережі Klaytn. Пристрої постачаються з попередньо завантаженими 2000 безкоштовних токенів KLAY, які можна використовувати у магазині додатків. Ціна – $1050. 

Також Samsung має дві флагманські моделі Galaxy S10 та Galaxy S20, що вважаються блокчейн-смартфонами через вбудований криптогаманець Samsung Blockchain Wallet.

Навіщо Яковенку окремий смартфон для фанатів крипти

Solana – заснований у 2017 році блокчейн-стартап, який свого часу називали «вбивцею Ethereum». Його фішка у блокчейн-протоколі, що працює в рази швидше за мережу дітища Віталіка Бутеріна. На цій технології стартап будує платформу для інших компаній, що розробляють так звані dAps – додатки й сервіси для децентралізованого інтернету. 

Проте зліт Яковенка та його чотирьох співзасновників підкосила криптокриза 2022-го і крах криптобіржі FTX. Компанія Сема Бенкмана-Фріда Alameda Research була давнім інвестором Solana, з’ясувало видання CoinDesk. Криптовалюта стартапу – токени SOL – були другим за обсягами активом Alameda Research.

У четвертому кварталі 2022 року капіталізація токенів Solana обвалилася на 70% – до $3,6 млрд. Середні комісії за транзакції знизилися на 90,3%, виторг – майже на третину, свідчить звіт аналітичного сервісу Messari.

На день презентації Saga ринкова капіталізація Solana відновилася до $9,7 млрд. Курс токена на продажі девайсу впливатиме мало, вважає Нільсен. «Чи ціна акцій Apple визначає, як продаватимуться iPhone?» – риторично запитує він.

Проте приводів для скептицизму вистачає. У лютому 2023-го Solana закрила свої офлайн-магазини мерчу у Нью-Йорку й Маямі. Звання «вбивці Ethereum» підривають збої в мережі – на початку березня її довелося двічі перезавантажувати, писав CoinDesk. 

Випуск і так непопулярних криптосмартфонів не на часі, вважає засновник Web3-фонду Hypra Ігор Перція. «На ринку зараз несприятливі умови, почалася рецесія», – каже він. Активність клієнтів впала, підтверджує тенденцію Богдан Гусєв, співзасновник єдинорога Unstoppable Domains, що торгує короткими доменами для криптогаманців.

У 2022 році Яковенко сподівався, що Saga привабить більше компаній-розробників у екосистему Solana. Інвестиції у розробку стартап не розкриває. Однак скасування презентації стало б для криптоспільноти ще одним приводом для зневіри в екосистемі, припускає Нільсен.

«Особисто я не можу уявити життя у світі, де криптовалютою користується мільярд людей, але ваш телефон не є вашим апаратним гаманцем», – сказав під час презентації Яковенко. Відправити гаджети першим замовникам компанія планує вже 20 квітня. Кількість оформлених передзамовлень і цільові обсяги продажів стартап не оголошує. Проте й раніше Яковенко в масовий ринок не цілив. Під час Disrupt 2022 він заявляв про плани продати до 50 000 смартфонів у перший рік. Це означає близько $50 млн потенційного додаткового виторгу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні