Категорія
Життя
Дата

Гайд з набуття корисних звичок, біографія Черчилля та «Як насправді влаштований світ» Вацлава Сміла. П’ять книг, які читають топменеджери WOG 

На фото топменеджери WOG (зліва направо): Іванна Бараник, Ігор Григорʼєв-Іваночко (знизу), Микола Циркун, Владлена Русіна, Павло Шибаєв /Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

Вільний час топменеджери WOG проводять із нонфікшном та науковою літературою. На фото (зліва направо): Іванна Бараник, Ігор Григорʼєв-Іваночко (знизу), Микола Циркун, Владлена Русіна, Павло Шибаєв Фото Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

Мережа автозаправних комплексів WOG увійшла до сотні найбільших приватних компаній України за версією Forbes Ukraine у 2021 та 2020 роках. Кількість її працівників налічує понад 7000. Які книги на поличках топменеджерів однієї з найбільших мереж АЗК в Україні

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Forbes Ukraine назвав WOG однією з 30 стійких компаній. Під час повномасштабного вторгнення мережа АЗК наростила частку в роздрібних продажах попри те, що майже 20% заправок були знищені або опинилися на тимчасово окупованій території. Як їм вдалося? Швидко зорієнтувалися після закриття імпорту з Росії та Білорусі, почавши одними з перших імпортувати пальне автотранспортом з ЄС. У 2022-му WOG вдалося збільшити виторг на 18% порівняно з 2021-м. 

У вільний час топменеджери WOG читають нонфікшн та наукову літературу. З’ясовують, як покращувати себе щодня, ризикувати з користю для бізнесу й зрозуміти, чого потребує команда під час війни. Які книги розповідають про це фахово, детально і цікаво – у порадах топів АЗК WOG. 

«Атомні звички. Легкий і перевірений спосіб набути корисних звичок і позбутися звичок шкідливих», Джеймс Клір, 2018

«Атомні звички. Легкий і перевірений спосіб набути корисних звичок і позбутися звичок шкідливих», Джеймс Клір, 2018

«Книга мотивує і дає інструменти, щоб зробити звичку легкою, привабливою й повторюваною», – каже Микола Циркун

Радить фінансовий директор мережі АЗК WOG Микола Циркун

Про що книга:

Якщо важко змінити звички, проблема у системі змін, переконаний Джеймс Клір. Свою книгу він називає посібником, як щодня на 1% ставати кращим. Спершись на перевірені ідеї з біології, психології та нейронауки, Клір сформував методику напрацювання корисних звичок, в основі якої – чотириступенева модель. Її складові – подразник, прагнення, відгук, винагорода. 

Серед тих, хто випробував систему Кліра – олімпійські чемпіони, митці, підприємці, лікарі та коміки. Їхні кейси Клір також описує у книзі, аби надихнути читача на зміни.

Відгук Циркуна:

«Ви отримуєте те, що повторюєте». Неспішно покрутіть у голові цю просту думку. Надто часто ми переконуємо себе, що великий успіх вимагає титанічних зусиль. Значимий і тривалий успіх зазвичай – не результат окремого подвигу, а щоденна робота в правильному напрямі. Формуйте та підтримуйте ваші звички, і через рік, три, пʼять здивуєтеся, який шлях пройшли.

Книга читається легко і швидко. Вона робить складні речі простими, а амбітні цілі – досяжними. Мотивує й дає інструменти, щоб утримати звичку, зробити її легкою, привабливою та повторюваною.

«Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію», Боріс Джонсон, 2014 

«Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію», Боріс Джонсон, 2014

Владлена Русіна вважає книгу посібником ефективного управлінця та лідера

Радить операційна директорка АЗК WOG Владлена Русіна

Про що книга:

«У цій книзі Джонсон не лише прославив Черчилля: він наслідував його з подібним розмахом», – писав Financial Times. Про занадто очевидні паралелі між Черчиллем і експремʼєр-міністром Великої Британії писали багато оглядачів. Обидвоє обіймали посаду прем’єр-міністра Великої Британії, відмінні оратори та письменники.

Він самотужки врятував нашу цивілізацію, каже про зусилля Черчилля під час Другої світової війни Борис Джонсон. У книзі йдеться про життя великого лідера, міфи довкола його постаті й найбільш виразні риси характеру, які допомогли Черчиллю вплинути на формування світової політики.

Відгук Русіної:

Книгу мені порекомендував син, який захоплюється історією. Вона не лише про особисте життя та діяльність величного премʼєр-міністра Великої Британії, героя Другої світової війни. Ця книга про наполегливість, цілеспрямованість, вірність власним принципам та ідеалам, силу переконань і водночас гнучкість й адаптивність, вміння нестандартно мислити та приймати рішення хоч і ризиковані, але необхідні у важкі часи. 

«Фактор Черчилля» допоміг вкотре переконатися, що наша цінність – люди навколо, а наші принципи здатні переконати весь світ: немає нічого неможливого, якщо вірити в те, що робимо. Ця книга – посібник ефективного управлінця та лідера, бо вона захоплює та надихає.

«Психологія і війна: незасвоєні уроки Густава Ле Бона», Василь Осьодло, Тетяна Траверсе, 2022

«Психологія і війна: незасвоєні уроки Густава Ле Бона», Василь Осьодло, Тетяна Траверсе, 2022

Книгу особливо важливо прочитати управлінцям, переконана Іванна Бараник

Радить HR-директор мережі АЗК WOG Іванна Бараник

Про що книга:

Автори – українські фахівці з психологічних наук. Осьодло – професор з Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Траверсе – професорка з Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Науковці аналізують психологію війни, спираючись на праці засновника соціальної психології Густава ле Бона.

На думку французького вченого Ле Бона, війни стають дедалі жорстокішими, а армія замість інструменту захисту стала інструментом агресії. Вони залишають глибокі фізичні та психологічні шрами, мільйонні жертви й соціальний занепад країни. Про все це Ле Бон казав сто років тому, але людство не вивчило його урок, тому стало свідком повномасштабної війни в Україні.

Відгук Бараник:

Автори монографії досліджують теоретичні й практичні аспекти психології війни. Це дозволяє глибше зрозуміти контекст сучасних подій та психологічних станів. Особливо важливо розібратися у цьому управлінцям, оскільки вони впливають на колектив, який підбирають, очолюють і підтримують. А вміння управляти, розуміти, будувати правильну бізнесову політику дозволяє команді постійно рости.

«Як насправді влаштований світ», Вацлав Сміл, 2022

«Як насправді влаштований світ», Вацлав Сміл, 2022

«Книга пояснює зв’язки між енергією, їжею, матеріалами, природою та глобалізацією», – каже Павло Шибаєв

Радить директор дирекції з управління магазинами Павло Шибаєв 

Провідний експерт з енергетики Вацлав Сміл описує та пояснює факти про світ, розуміння яких дозволить ефективно вирішити глобальні проблеми. Наприклад, обіцянки про декарбонізацію до 2050 року він вважає казкою. Бо, приміром, помідор із теплиці залишає вуглецевий слід, еквівалентний п’яти столовим ложкам дизельного пального.

У книзі Сміл підсумовує всі теми, на які пише останні кілька десятиліть. Він говорить про сім найважливіших реалій, які визначають наше подальше життя – від виробництва енергії та їжі до ризиків, нашого довкілля і його майбутнього.

Відгук Шибаєва:

Книга пояснює взаємозвʼязки й правила функціонування світу, в якому ми живемо. Під час читання розумієш: чимало закономірностей, фактів та їхній вплив на основи нашого життя залишаються неочевидними. Книга дає можливість по-новому розібратися в багатьох речах і пояснює зв’язки між фундаментальними реаліями: енергією, їжею, матеріалами, природою та глобалізацією.

«Шкура у грі», Насім Талеб, 2017 

«Шкура у грі», Насім Талеб, 2017

«Після цієї книги починаєш по-іншому оцінювати власні дії та аналізувати ситуації», – каже Ігор Григорʼєв-Іваночко

Радить керівник програми лояльності PRIDE Ігор Григорʼєв-Іваночко

На прикладах лідерів на зразок Хаммурапі та Сенеки автор «Чорного лебедя» показує, що готовність прийняти ризики та відчути їх на власній шкурі є невіддільною ознакою успішних людей. Крім цього, Талеб міркує про політику, релігію, фінанси та особисту відповідальність. 

У книзі Талеб аналізує чотири аспекти людського життя: 

  • надійність і невизначеність знань; 
  • симетрію людської діяльності, втілену в справедливості, правосудді, відповідальності й взаємодії; 
  • обмін інформацією; 
  • раціональність у реальному світі. 

Відгук Григор’єва-Іваночко:

Після цієї книги починаєш по-іншому оцінювати власні дії та аналізувати ситуації. Безліч життєвих аспектів можна сприймати через призму ризику, що автор досить детально описує. Талеб вкотре розкриває цікаві причинно-наслідкові зв’язки, які більшість із нас не помічає або навіть відмовляється визнавати для самих себе. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні