Дівчина читає книгу на лавці в Варшаві /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

Книги дорожчають, немає світла, а українці продовжують читати. Як книжковий ринок оговтався від війни

Дівчина читає книгу на лавці в Варшаві Фото Getty Images

Відтік кваліфікованих кадрів за кордон може стати головною проблемою розвитку книговидавничого бізнесу після перемоги

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

2022 рік видавнича галузь зустріла з небаченим підйомом. єПідтримка дозволила збільшити обсяги продажів у 3–4 рази. Головними проблемами на початку року був дефіцит паперу та прагнення задовольнити шалений попит споживачів.

Видавництва не встигали додруковувати особливо популярні тайтли, а новинки вимивалися настільки швидко, що ринок опинився в небаченій раніше ситуації, коли не вистачало книжок.

Ці два місяці зростання почасти нівелюють негативні показники періоду війни

Харків – столиця книгодрукування

У лютому 2022 року всі книгодрукарі зіштовхнулися з небаченими викликами. Харків, столиця книгодрукування України, опинився на першій лінії фронту. Це відчули всі видавці, незалежно від регіону, в якому знаходився їхній головний офіс. 

Більшість книг в Україні друкувалися і досі друкуються в Харкові. Є види поліграфічної продукції, які в Україні можливо виготовити лише там. Часткова окупація регіону призвела до зупинки всіх виробничих процесів. Постійні обстріли, проблеми з електроенергією, відтік людей у безпечні регіони стали новою реальністю. 

Руйнувань зазнали офіси, складські приміщення та інша матеріальна база. Але головним завданням для всіх стало збереження команди та напрацьованого. 

Команда Vivat майже в повному складі евакуювалася з Харкова. З-під обстрілів вдалося вивезти 20 вантажівок із книжками. Для їх збереження довелося відкрити склад у Рівному. Подібним чином діяли й інші книговидавці. 

Війна призвела до колапсу більшості бізнес-процесів, логістичні ланцюги обірвалися. Але найголовніша втрата – люди. Наразі 80% команди Vivat працюють дистанційно, і це при тому, що навіть у пандемію компанія не закривчиняла офіс. 

Через переїзд за кордон деякі працівники звільнилися. Частина з них в Україну вже не повернуться. Кадровий голод стане проблемою, з якою видавництвам ще доведеться стикнутися після перемоги. 

Що читають українці під час війни

Вже в серпні ті учасники ринку, яким вдалося адаптуватися до нових умов, відзначили повернення до показників аналогічного періоду в минулому році. У кризові часи книга продемонструвала свою потрібність. Для українців вона стала інструментом втечі від жахіть реальності та способом знайти пояснення тому, що відбувається. 

Всі видавці констатують зростання попиту на історичну літературу. Не випадково першим додруком, який отримав Vivat наприкінці весни, став бестселер – книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». 

Зросла цікавість до фентезі, трилерів, мелодрам та детективів. У Vivat частка продажів художньої літератури зросла майже на 5%. Незважаючи на виїзд мільйонів мам із дітьми за кордон, практично не зменшилась частка продажів дитячої літератури. До числа клієнтів додалися російськомовні родини, що вирішили прищеплювати своїм дітям любов до української мови через сучасну книгу. 

Розквіт електронної книги

Помітним трендом стало зростання уваги до електронної книги. Почасти цьому посприяла ситуація з дефіцитом паперу, яка виникла ще в минулому році. Щорічні потреби Україна в імпортному папері вимірювалися приблизно у 60 000 тонн друкарських видів паперу. Проте в 2021 році книговидавництво отримало квоту лише у 20 000 тонн.

У цьому році додалося здорожчання енергоносіїв в Європі. Собівартість нової книжки за рік зросла приблизно вдвічі. І тенденція до збільшення ціни на цьому не зупиниться. Українському читачу ще доведеться звикати до середньої вартості книги у 300-400 грн. 

У цих умовах електронна книга виграє цінові перегони. А при відключеннях світла, вона подекуди стає єдиним варіантом читання в темряві. 

Порівняно з минулим роком, ринок електронної книги в Україні виріс на 100%. Найближчі п’ять років ця динаміка буде зберігатися. Єдине, що заважає стабільному розвитку ринку електронної книги в Україні, це піратство. Через піратів видавництва та автори втрачають значну частку прибутку. 

Проте й паперова книга залишається в зоні уваги. Парадоксально, але відсутність електрики стає фактором повернення до читання традиційної книги. Папір не потребує підзарядки. А дитяча книга з гарними ілюстраціями та текстами сучасних українських авторів – надійним подарунком і альтернативним способом відволікти дитину від ґаджету. 

Книгарні незламності

Книгарні поступово перетворюється з шоу-румів та місць торгівлі на культурні хаби, на своєрідні центри незламності. В книгарнях часто є генератори, акумуляторні станції для підзарядки телефонів гостей. 

Ще однією тенденцією часу є збільшення цікавості до всього українського в світі. Проте не має бути ілюзій – закордонні видавництва дивляться, наскільки підходять українські книжки до їхніх видавничих планів. Цікавлять дитячі книжки, біографії, художня література. І тут уже українські видавництва мають знаходити способи задовольнити увагу іноземних партнерів. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні