Категорія
Життя
Дата

Настала ера штучного інтелекту. Що почитати про ШІ, аби не залишитись осторонь? Операційний директор Starlight Media радить 6 книг про нові технології

Starlight Media Starlight Digital /пресслужба Starlight Media/Колаж Олександра Карасьова

Головний операційний директор Starlight Media і очільник Starlight Digital Віталій Гусєв Фото пресслужба Starlight Media/Колаж Олександра Карасьова

Інновації можуть підняти на вершину ринку аутсайдерів і знищити колишніх лідерів. Як великим компаніям зберігати позиції в епоху, коли нові технологічні бізнеси виникають щодня? І як налагодити співпрацю із штучним інтелектом? Головний операційний директор Starlight Media і очільник Starlight Digital Віталій Гусєв рекомендує улюблені книги про нові технології, що допоможуть розвивати бізнес

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«У наступне десятиліття штучний інтелект змінить багато індустрій: від виробництва і дистрибуції контенту до банківського обслуговування та освіти», – переконаний операційний директор найбільшого українського медіахолдингу Starlight Media Віталій Гусєв.

Компанія залучає ШІ-інструменти до виконання прикладних, креативних і бізнесових завдань. Штучний інтелект допомагає Starlight протоколювати зустрічі, створювати віжуали і відеоролики, а в соціальних мережах новини зачитують згенеровані ШІ голоси ведучих. Starlight Media також використовує інструменти штучного інтелекту для аналізу переглядів і попиту на контент за кордоном.

Спеціально для Forbes Гусєв рекомендує до прочитання книги, які допоможуть керівникам бізнесів зрозуміти нові технології та ефективно використовувати їх для розвитку компанії.

«Дилема інноватора: Як нові технології нищать сильні компанії», Клейтон Крістенсен, 1997 р.

Дилема інноватора: Як нові технології нищать сильні компанії

«Дилема інноватора: Як нові технології нищать сильні компанії», Клейтон Крістенсен

Про що книга

«Дилема інноватора» – одна з найбільш значущих бізнес-книг в історії за версією видань The Wall Street Journal, Business Week і The Economist. Її автор, професор Гарвардської школи бізнесу Клейтон Крістенсен, розробив теорію «підривних інновацій». За Крістенсеном, їх, як правило, створюють аутсайдери та підприємці в стартапах, а не компанії-лідери ринку. Щоб не втратити позиції, останнім потрібно адаптуватися. Крістенсен пропонує концепцію «зворотної інновації», що дозволяє компаніям змінювати стратегію та бізнес-модель, реагуючи на нові можливості й технології.

Відгук Гусєва:

Існує думка, що нові технології виникають перманентно, і щоб лишатись актуальними, компанії не мають іншого вибору, окрім як адаптуватися. Але Крістенсен доводить, що не всі корпорації, які ігнорують нові технології, зазнали поразки, і не всі компанії, що адаптували їх, досягли успіху. У цьому протиріччі – основна дилема книги. Мета Крістенсена – знайти рецепт, за яким компанії зможуть залишатись успішними, коли на ринок виходять руйнівні технології.

«Ера штучного інтелекту», Генрі Кіссінджер, Ерік Шмідт, Деніел Гуттенлохер, 2021 р.

Ера штучного інтелекту

«Ера штучного інтелекту», Генрі Кіссінджер, Ерік Шмідт, Деніел Гуттенлохер

Про що книга

Дипломат і стратег Генрі Кіссінджер, колишній виконавчий директор Google Ерік Шмідт і декан коледжу компʼютерних наук при Массачусетському технологічному інституті Деніел Гуттенлохер шукають відповіді на питання, пов’язані з розвитком ШІ. Що означає бути людиною; яка етика ШІ потрібна світу; як ШІ впливає на політику, оборону, медицину та освіту?

В епоху штучного інтелекту все ще існуватимуть людський розум і релігія, але на їхню природу вплине нова машинна форма логіки, пишуть автори. Планету чекає остаточне злиття людського та штучного інтелекту, і до цього переходу потрібно підготуватися, встановивши для ШІ правила гри.

Відгук Гусєва:

Далеко не кожна книга, яку ви збираєтесь прочитати, проголошує початок нової епохи. Автори підсилюють твердження конкретними прикладами того, що це вже відбулося без нашого відома. Цей новий розділ історії людства, ймовірно, буде називатися епохою штучного інтелекту. Подібно до винайдення друкарського верстату, ми перебуваємо на ранніх стадіях впровадження цієї революційної технології, тому в книзі більше розумних питань, аніж вичерпних відповідей. Проте правильні питання – це вже половина шляху для того, хто зацікавлений у прогнозуванні глобальної моделі завтрашнього світу.

«Людина Цифрова», Кріс Скіннер, 2017 р.

Людина Цифрова

«Людина Цифрова», Кріс Скіннер

Про що книга

Людство вступило у четверту фазу розвитку – цифровізацію, вважає фінансовий оглядач і автор бестселерів про фінтех Кріс Скіннер. Вперше в історії люди з’єднані одне із одним у реальному часі, пише автор. Це впливає на стосунки між клієнтами та бізнесом. Останній має зазнати суттєвих трансформацій, щоб успішно взаємодіяти зі споживачами в онлайні. Скіннер пропонує рецепт, як компаніям процвітати в цифрову еру. Зокрема, розповідає, як побудувати цифрову бізнес-модель і адаптувати нові технології – від штучного інтелекту до розподілених реєстрів (DLT).

Відгук Гусєва:

Кріс Скінер прекрасно висвітлює вплив цифрової трансформації на банківську справу, комунікації та електронну комерцію. Історії з його подорожей містять погляд зсередини на діяльність провідних світових корпорацій, як-от Ant Financial чи Alibaba. Книга обов’язкова до прочитання всім, хто хоче дізнатися, які переваги надають новітні технології бізнесу тут і зараз.

«Життя 3.0. Доба штучного інтелекту», Марс Теґмарк, 2017 р. 

Життя 3.0. Доба штучного інтелекту

«Життя 3.0. Доба штучного інтелекту», Марс Теґмарк

Про що книга

Макс Теґмарк – професор Массачусетського технологічного інституту та один із найавторитетніших дослідників штучного інтелекту. Його Інститут майбутнього життя отримав грант від Ілона Маска – 10 млн доларів на дослідження можливих наслідків розвитку ШІ. У книзі «Життя 3.0» Теґмарк аналізує, якими будуть економічні, правові, військові та соціальні наслідки появи ШІ і що ця технологія дасть людству. 

Відгук Гусєва:

Щоб проілюструвати можливі шляхи розвитку ШІ, Макс Тегмарк звертається до художньої вигадки. Він починає з розповіді про те, як у великій компанії зʼявляється команда «Омега». Її завдання – створити штучний інтелект, спроможний виконувати ті самі задачі, що й людина.

Команда досягає успіху. Перший штучний інтелект на ім’я Прометей перебуває в стані безперервного навчання і покращення своїх здатностей, хоча і відстає від людей в деяких сферах, зокрема в соціальних навичках. Винахідники вирішують вдосконалити конкретні можливості Прометея таким чином, щоб той був спроможний покращувати себе самотужки і робив це набагато швидше за людину.

Незабаром зусиллями «Омеги» і за допомогою Прометея виникає подоба світового уряду, що концентрує у своїх руках всю владу. Як цією владою скористається «Омега»: поведе людство до небаченого розквіту чи спровокує глобальну катастрофу? Автор висуває низку ідей про можливості і загрози, пов’язані з революційним розвитком ШІ.

«Інноватори», Волтер Айзексон, 2014 р.

Інноватори

«Інноватори», Волтер Айзексон

Про що книга

Колишній директор CNN і автор бестселера про Ілона Маска Волтер Айзексон описує історію цифрової революції через біографії відомих інноваторів – Алана Тюрінга, Біла Ґейтса, Стіва Возняка, Стіва Джобса, Ларі Пейджа та інших винахідників. Айзексон розповідає, чому програмування колись вважали чорновою роботою, яку доручали жінкам, і якими хитрощами комп’ютерники отримували фінансування для проєктів. Він описує, як Кремнієва долина стала епіцентром інновацій, як відеоігри змінили компʼютери та якою буде наступна фаза технологічної революції. 

Автор переконує: проривні інновації відбуваються на перехресті різних трендів і технологій, і що за кожним проривом стоїть видатна особистість. 

Відгук Гусєва:

Айзексон виявив, що у справжніх інноваторів любов до науки поєднувалась із цікавістю до мистецтва. Саме на поєднанні цих двох захоплень зароджувався симбіоз людини і машини. Айзексон розкриває особистості інноваторів, починаючи оповідь з Ади Лавлейс, доньки лорда Байрона, яка в 1840-х роках стала піонером програмування. Він розкриває умови, необхідні для розквіту інновацій та продуктивної роботи команд талановитих людей.

«Штучний інтелект 2041», Кай-Фу Лі, Чень Цюфань, 2021 р.

Штучний інтелект 2041

«Штучний інтелект 2041», Кай-Фу Лі, Чень Цюфань

Про що книга

Експрезидент Google в Китаї Кай-Фу Лі та письменник-фантаст Чень Цюфань уявляють, яким буде світ у 2041 році, і прогнозують, як штучний інтелект вплине на майбутнє. Основна ідея: ШІ продовжуватиме розвиватися і трансформувати всі аспекти людського життя – від охорони здоров’я та освіти до ринку працевлаштування та політики. Автори стверджують, що людям необхідно підготуватися до змін, які прийдуть із широким впровадженням ШІ. Серед головних ризиків – безробіття, проблеми нерівності та приватності.

Відгук Гусєва:

Книга складається з десяти оповідань. Кожне з них відбувається за 20 років з року виходу книги в різних містах світу – це десять різних версій майбутнього в 2041-му. Кожна історія заснована на технології штучного інтелекту: глибоке навчання, розпізнавання образів, GAN, deepfake. Історії супроводжуються есе, що пояснюють відповідну технологію. Автори вірять, що переваги ШІ вагоміші за можливі недоліки, і ця віра надихає.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні