Категорія
Життя
Дата

Бізнес-байка про пінгвінів, правила гендиректора General Electric і «Антикрихкість» Насіма Талеба. Що читають керівники Uklon

Uklon /Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

Cправа наліво: Дмитро Дубровський, Віталій Дятленко, Вадим Іщенко та Сергій Гришков Фото Фото з особистого архіву/колаж Олександра Карасьова

На 13 рік роботи в Україні сервіс для виклику авто Uklon має 1,3 млн активних клієнтів та залишив позаду міжнародних конкурентів Bolt і Uber. Додаток Uklon завантажили 12 млн разів. У 2021-му компанія була у тридцятці найуспішніших стартапів з оцінкою $50–100 млн, за версією Forbes. Відтоді Uklon вийшов на міжнародний ринок, змінив СЕО і запустив сервіс кур’єрської доставки. Які книги читають лідери компанії?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У серпні 2023-го новим CEO Uklon став Сергій Гришков. Четверо співзасновників компанії – Віталій Дятленко, Сергій Смусь, Вікторія та Дмитро Дубровські – відійшли від операційної діяльності і зосередилися на стратегічних завданнях – візії, роботі з інвестиціями, формуванні OKR. У фокусі компанії 2023-го року були експансія та розвиток доставки. Uklon вийшов на ринки Азербайджану та Узбекистану, а також запустив кур’єрський сервіс у Києві.

Книги, які читають топи Uklon, стосуються інвестування, подолання криз і ефективного менеджменту. Від бізнес-філософії «менеджера століття» до бестселера про те, як хаос допомагає організаціям ставати кращими, – ось шість книжок, які рекомендують керівники Uklon.

«Переможець», Джек Велч, Сьюзі Велч, 2005 р.

Радить CEO Uklon Сергій Гришков

«Переможець», Джек Велч, Сьюзі Велч

«Переможець», Джек Велч, Сьюзі Велч

Про що ця книга

Про свою філософію бізнесу пише Джек Велч, який впродовж 20 років був генеральним директором General Electric. У 1999-му журнал Fortune назвав Велча «Менеджером століття». Він розповідає про стратегічні, організаційні та особисті виклики, з якими стикаються люди протягом своєї кар’єри, і ділиться рецептами успіху. Зокрема, щодо професійного зростання, побудови бізнес-стратегії, бюджетування і work-life balance.

Відгук Гришкова:

«Переможець» Велча – неймовірно тонка і одночасно сильна книга, яка захопила мене майже з перших сторінок. Джек Уелч зміг перенести у неї майже 40-річний досвід роботи в General Electric і зробити це унікальним способом – всю книгу у тебе є відчуття, наче ти ведеш бесіду з людиною. Влучні жарти, жива мова та справжні історії перемог. Це чудова книга для всіх, хто шукає новий шлях. 

«Розумний інвестор. Стратегія вартісного інвестування», Бенджамін Грехем, 1949 р.

Радить співзасновник Uklon Віталій Дятленко

«Розумний інвестор. Стратегія вартісного інвестування», Бенджамін Грехем

«Розумний інвестор. Стратегія вартісного інвестування», Бенджамін Грехем

Про що ця книга

Книгу американського економіста та інвестора Бенджаміна Грехема підприємці називають «базою інвестування». Ключовою у філософії Грехема є не максимізація прибутку, а мінімізація збитків. Автор навчає розробляти раціональний план купівлі акцій і облігацій, який має захищати від імпульсивних рішень, шкідливих для досягнення фінансових цілей.

Відгук Дятленка:

«Розумний інвестор» була створена ще наприкінці 40-х років минулого сторіччя. Є легенда, що Уоррен Баффет побудував свою унікальну карʼєру саме після прочитання цієї книги. Звичайно, я в це не вірю, але книга від цього не стає гіршою. 

Інвестиція – це не тільки про гроші. Ми щодня інвестуємо дуже різні речі: свій час, увагу, фізичні та моральні сили, емоції. Потрібно добре розуміти, куди вкладатися, щоб «не погоріти». Робота Грехема пройшла витримку часом, але досі залишається базою та класикою інвест-світу. Раджу всім, хто хоче познайомитися з цим простором більш активно. 

«Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті», Насім Ніколас Талеб, 2012 р.

Радить співзасновник Uklon Дмитро Дубровський

«Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті», Насім Ніколас Талеб

«Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті», Насім Ніколас Талеб

Про що ця книга

«Антикрихкість» – бестселер від автора «Чорного лебедя» Насіма Талеба. Він розповідає про користь, яку можуть принести хаос, помилки і негаразди. «Надлишок енергії, що вивільняється під час реагування на невдачу – це джерело інновацій», – вважає Талеб. Його висновок: лише децентралізовані системи в бізнесі, державному управлінні та інших сферах можуть бути успішними в світі, де панують випадковість і невизначеність.

Відгук Дубровського:

За останній рік мене мало що захопило чи вразило у літературі, проте є книги, які потрібно прочитати кожному. На мою думку, «Антикрихкість» Талеба входить у цей список.

«Антикрихкість» – бестселлер. Про Талеба знають, напевно, всі. Друга книга відомого автора стала ще складніша, ніж перша. Проте вона пояснює досить прості речі – наш щоденний хаос і як він допомагає нам ставати кращими. В наші складні часи це унікальна і дуже корисна література. 

«Наш айсберг тане. Як досягти результату в умовах змін», Джон Коттер, 2006 р. 

Операційний директор Uklon Вадим Іщенко

«Наш айсберг тане. Як досягти результату в умовах змін», Джон Коттер

«Наш айсберг тане. Як досягти результату в умовах змін», Джон Коттер

Про що ця книга

Джон Коттер – професор лідерства у Гарвардській школі бізнесу. Його «бізнес-байка» про пінгвінів «Наш айсберг тане» описує типові реакції людей і організацій на доленосні зміни. У формі вигаданої історії про птахів Коттер пропонує свою модель адаптації до нових обставин. Вона базується на восьми кроках, серед яких формування візії та нової корпоративної культури, і веде до процвітання навіть у важкі часи, переконаний автор.

Відгук Іщенка:

Суспільство постійно говорить про зміни і те, як до них пристосуватися. Ми живемо в дійсно складну епоху, проте надзвичайно мало авторів, бізнесменів чи політиків якісно змогли пояснити, що ж таке «зміни» і як з ними працювати. Джон Коттер, на мою думку, зміг. Якщо ви шукаєте відповідь, як встигнути за світом і його трансформаціями, вам обовʼязково треба познайомитися з книгою «Наш айсберг тане». Особливо, якщо ви менеджер або підприємець.

«Ключові показники менеджменту. 100+ фінансових коефіцієнтів для ефективного управління компанією», Кіаран Волш, 2003 р.

Радить співзасновник Uklon Віталій Дятленко

«Ключові показники менеджменту. 100+ фінансових коефіцієнтів для ефективного управління компанією», Кіаран Волш

«Ключові показники менеджменту. 100+ фінансових коефіцієнтів для ефективного управління компанією», Кіаран Волш

Про що ця книга

Фінансові звіти, баланси, прибутковість, показники операційної ефективності, фінансова стійкість, ліквідність, грошовий потік, точка беззбитковості та інвестиційні показники – головний спеціаліст з фінансів Ірландського інституту менеджменту Кіаран Волш розповідає, як використовувати ключові фінансові показники в управлінні бізнесом, незалежно від його масштабу та сфери.

Відгук Дятленка:

«Ключові показники менеджменту» – складна література для тих, хто хоче вийти на новий рівень контролю показників у сучасній «імперії чисел» будь-якого бізнесу.

«Принципи зміни світового ладу. Чому одні держави перемагають, а інші зазнають поразки», Рей Даліо, 2021 р.

Радить співзасновник Uklon Дмитро Дубровський

«Принципи зміни світового ладу. Чому одні держави перемагають, а інші зазнають поразки», Рей Даліо

«Принципи зміни світового ладу. Чому одні держави перемагають, а інші зазнають поразки», Рей Даліо

Про що ця книга

«Принципи зміни світового ладу» інвестора та дослідника Рея Даліо – бестселер New York Times із понад 1 млн проданих примірників. Раніше книгу також радив читачам Forbes СЕО та співзасновник Genesis Володимир Многолєтній.

Даліо описує найскладніші економічні та політичні періоди в історії людства. Зокрема він вивчав імперії – нідерландську, британську, американську – і показав причини їхніх найбільших перемог і провалів. Прогноз Даліо: майбутнє сучасних людей не буде схоже ні на що, що відбувалось раніше.

Відгук Дубровського:

Книга допоможе розібратися зі структурою життя, відкриє певні нові кордони розуміння і варіанти дій. Рей Даліо людина з дуже цікавим досвідом і життям, тому тут точно можна знайти для себе щось нове. Не може гарантувати, що прям кожен факт (чи, точніше, «принцип») варто переносити на площину свого життя, але точно варто проаналізувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні