Михайло Федоров /надано пресслужбою
Категорія
Життя
Дата

«Книжки – найкраще, що могло статися з людством». Михайло Федоров радить 7 книжок, які він читав 2023-го. У списку – листи Безоса, «Netflix і культура інновацій» та книга про те, як правильно навчатись

Михайло Федоров радить сім книжок, які читав цього року. Фото надано пресслужбою

Книжки – найкращий тренінг для людини та її розвитку, переконаний Михайло Федоров. «Щорічно записую в плани прочитати 50 книг, – каже міністр цифрової трансформації України. – Цього року не виконав ціль через брак часу. Проте хочу поділитися книгами, які я прочитав і можу рекомендувати»

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Листи Безоса», Стів Андерсон та Карен Андерсон, 2019 р.

«Листи Безоса», Стів Андерсон та Карен Андерсон

«Особисто взяв багато інструментів управління з цієї книги», – каже Михайло Федоров про «Листи Безоса»

Про що ця книга:

Бізнес-аналітик Стів Андерсон дослідив щорічні листи засновника Amazon Джеффа Безоса до акціонерів і виділив 14 принципів, які використовує підприємець, щоб зробити компанію успішною. 

Відгук Федорова: 

Книга про стратегію та підходи, які дали змогу побудувати одну з найуспішніших компаній світу. Бачення Безоса дало змогу досягти неймовірних результатів. Якщо маєте власну справу, книга, по суті, стане інструкцією для побудови успішного бізнесу. Особисто взяв багато інструментів управління з цієї книги. 

«Військові мемуари», Девід Ллойд Джордж, 1933–1936 рр.

«Військові мемуари», Девід Ллойд Джордж

Федоров завжди радить читати автобіографії. «Коли вивчаєте шлях інших людей або компаній, то економите власний час, щоб не повторювати помилок», – вважає він.

Про що ця книга: 

Шість томів рефлексій про події Першої світової війни з перспективи Девіда Ллойда Джорджа – очільника трьох британських міністерств, який наприкінці війни став прем’єр-міністром Великої Британії. У книзі йдеться, зокрема, про стратегічні, тактичні, організаційні та суспільні проблеми, пов’язані з війною.

Відгук Федорова: 

Загалом, завжди рекомендую читати автобіографії та мемуари. Коли вивчаєте шлях інших людей або компаній, то економите власний час, щоб не повторювати помилок. Наприклад, у своїй першій книзі Ілон Маск пише про те, як ніхто не вірив у його ідею, про постійні проблеми. Читаючи це, ви розумієте, що в підсумку кожен бар’єр – це велика точка енергії й опору в досягненні результату. 

«Подолати минуле. Глобальна історія України», Ярослав Грицак, 2021 р.

«Подолати минуле. Глобальна історія України», Ярослав Грицак

Книгу Ярослава Грицака Федоров радить, щоб краще знати минуле й розуміти, як формувати майбутнє.

Про що ця книга:

У книзі Ярослав Грицак, доктор історичних наук і член наглядової ради журналу «Harvard Ukrainian Studies», досліджує минуле України і розмірковує, що завадило їй вийти на траєкторію стабільного розвитку. Три основні тези: «не пощастило» з вибором релігії, імперськими впливами й комунізмом. Втім, створити на цій базі успішну Україну можливо – якщо вивчати історію, переконаний Грицак.

Відгук Федорова: 

Почув класну думку, що під час війни найкраще вивчати історію. Адже саме розуміння проблеми з різних точок зору дає змогу мати впевненість. Я сам почав учити історію в умовах повномасштабної війни. Тож раджу книгу Ярослава Грицака, щоб краще знати минуле й розуміти, як формувати майбутнє.

«Спогади», Альберт Шпеєр, 1969 р.

«Спогади», Альберт Шпеєр

Мемуари Альберта Шпеєра, людини з найближчого оточення Гітлера.

Про що ця книга:

Альберт Шпеєр з 1942 року керував військовою промисловістю нацистської Німеччини, а після поразки країни у Другій світовій війні був засуджений Нюрнберзьким трибуналом до 20 років ув’язнення. У «Спогадах» Шпеєр виклав свою біографію та описав роботу керівництва Третього Рейху. Після публікації Шпеєра звинувачували в спотворенні фактів і неправдивих твердженнях.

Відгук Федорова: 

Шпеєр – людина з найближчого оточення Гітлера. У книзі він розповідає історію Третього рейху, переосмислює минуле, аналізує своє життя. Цю оповідь Шпеєр писав у тюрмі після того, як трибунал визнав його одним із головних злочинців Німеччини.

«Навчитися вчитися. Як запустити мозок на повну», Барбара Оклі, 2014 р.

«Навчитися вчитися. Як запустити мозок на повну»

Книгу «Навчитися вчитися» потрібно прочитати або прослухати кожному, певен Федоров.

Про що ця книга:

Професорка інженерних наук Оклендського університету Барбара Оклі переконана, що кожен має потенціал, щоб засвоїти будь-які знання, але для цього потрібно вміти навчатися цікаво та ефективно. У книзі Оклі розповідає, як здобути цей навик.

Відгук Федорова: 

Цю книгу потрібно прочитати або прослухати кожному. Вона про те, як краще читати, проходити курси, тренінги. Пояснює, наскільки важливо вчитися, як працює мозок і як сприймає інформацію. Чому важливо повторювати певну інформацію, як правильно читати й нотувати, адже це впливає на те, наскільки швидко ви навчаєтеся. Просто фантастична книжка.

«11/22/63», Стівен Кінг, 2011 р.

«11/22/63», Стівен Кінг

«11/22/63» Кінга – одна з улюблених книжок Федорова.

Про що ця книга:

22 листопада 1963 року вбили 35-го президента США Джона Кеннеді. Пів століття потому шкільний учитель Джейк Еппінг дізнається, що в барі його приятеля розташований портал до минулого, і намагається завадити вбивству. Але чи варто було? Своє бачення пропонує «король жаху» Стівен Кінг.

Відгук Федорова: 

Одна з найулюбленіших книг. Про подорож у часі, намагання завадити вбивству Кеннеді, вплив маленьких речей на глобальні події та їхні наслідки.

«Netflix і культура інновацій», Рід Гастінгс та Ерін Меєр, 2020 р. 

«Netflix і культура інновацій», Рід Гастінгс та Ерін Меєр

У книзі йдеться про те, як Netflix дає свободу ухвалення рішень і заряджає принципами та цінностями, описує Федоров

Про що ця книга:

Як побудувати корпоративну культуру, де хочеться працювати та впроваджувати інновації? У книзі зібрані поради від співзасновника і генерального директора Netflix Ріда Гастінгса та авторки «Культурної карти» про бар’єри міжкультурного спілкування в бізнесі Ерін Меєр.

Відгук Федорова: 

У Netflix немає чітких правил, але команда показує круті результати. У книзі йдеться про те, як Netflix дає свободу ухвалення рішень і заряджає принципами та цінностями. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні