Джамала
Категорія
Життя
Дата

Не дати переписати історію Криму. Альбом Джамали QIRIM отримав Шевченківську премію. Що варто знати про платівку

Вперше Джамала виконала пісні з альбому наживо у Національній опері у Києві. Фото: пресслужба виконавиці

Лауреатом Шевченківської премії у номінації «Музичне мистецтво» став альбом Джамали QIRIM. Він об’єднує 14 старовинних пісень про велич кримськотатарської мови та культури. Ось сім маловідомих фактів про альбом 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Альбом QIRIM вийшов у травні 2023 року. «Завдяки цьому альбому я втілила велику мрію – показати світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму ми не дамо забути правду, – каже Джамала. – А вона криється у фольклорі, у неймовірних сюжетних лініях, які розкривають перед нами щоденники QIRIM».

У 2023-му QIRIM отримав особливу нагороду «Музика нашої єдності» від Megogo Music Awards. Статус «Альбом року» у 2023-му йому присвоїли музичне видання «Слух» та європейський онлайн-журнал Beehype, який обирав переможця серед музикантів з понад 80 країн світу. 

У шортлист номінації «Музичне мистецтво» 2024 року разом із альбомом Джамали потрапили українські народні козацькі думи у виконанні Володимира Кушпета та Сергія Захарця, твори Кармелли Цепколенко та сакральна містерія композитора Олександра Шимка. 

Ось цифри і факти, що описують історію альбому QIRIM. 

14 композицій з 15 – старовинні пісні. Кожну з них Джамала віднайшла у певному місті чи селищі рідного їй півострова: від Керчі до Ак’яру (кримськотатарська назва Севастополя), від Ялти до Джанкою.

Пісні з QIRIM були написані 150-200 років тому. З’ясувати точний рік створення пісень практично неможливо, але слова кожної відсилають до певних історичних подій. Наприклад, пісня «ALİM» розповідає про кримськотатарського народного героя Аліма Айдамаха, Він забирав майно у людей, що розбагатіли нечесним шляхом, та віддавав його тим, хто живе у злиднях. 

Джамала працювала над альбомом три роки. Про його створення вона замислилась ще у 2011-му, коли випустила першу платівку «For every heart». «Оскільки це народні пісні, завжди є ризик натрапити на інтерпретацію, а не оригінал», – каже Джамала. Записів про частину пісень майже не залишилось, їх збирали по частинах, іноді навіть по словах.

До створення альбому долучились понад 80 музикантів. Над ним працювали Джамала, композитор-аранжувальник Артем Рощенко, саунд-продюсер та продюсер запису Сергій Круценко, продюсер запису Макс Гладецький. Для його створення Джамала зібрала симфонічний оркестр на базі камерного ансамблю «Київські солісти» та залучила п’ятьох народних музикантів з Криму.

Динамічний діапазон симфонічного оркестру, який працював над альбомом, сягає 110 децибелів. Для порівняння, діапазон гучності реактивного літака складає 115 децибелів.

Вперше Джамала виконала пісні з альбому наживо у Національній опері у Києві. Тоді їх слухали 680 людей з 1318 можливих – кількість глядачів була обмежена заходами безпеки.

На світову прем’єру альбому в Ліверпулі прийшли близько 15 000 відвідувачів. Вона відбулась у офіційній фан-зоні конкурсу «Євробачення-2023».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні