Власник TB Fruit, український мультимільйонер Тарас Барщовський /з особистого архіву
Категорія
Найбагатші
Дата

Борги чи політика. Поліція Польщі розшукує українського мільйонера Тараса Барщовського, який нібито заборгував майже $4 млн польським фермерам. Бізнесмен каже, передвиборний хайп

Власник TB Fruit, український мультимільйонер Тарас Барщовський Фото з особистого архіву

Поляки звинувачують власника TB Fruit, українського мультимільйонера Тараса Барщовського, у створенні злочинного угруповання, несплаті податків та боргів. Польські фермери вимагають від українського підприємця повернути близько $50 млн, польські поліцейські називають меншу суму — майже $4 млн. Барщовський спростовує всі звинувачення – каже, він жертва антиукраїнських настроїв серед фермерів, а справа проти нього – частина передвиборної кампанії в Польщі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Правоохоронці Польщі підозрюють власника української компанії – виробника концентрованих соків TB Fruit Тараса Барщовського (у 2020 році Forbes оцінив його статки в $105 млн, 84-те місце в рейтингу Forbes) у створенні чи управлінні злочинною групою у Польщі. Місцева поліція розмістила на сайті інформацію про його розшук ще наприкінці березня (цього тижня новину про це почали системно передруковувати українські сайти із сумнівною репутацією).

Forbes звʼязався з підприємцем і спробував розібратися, що відбувається. 

Барщовського звинувачують у створенні в Польщі організованого збройного злочинного угруповання, шахрайстві, яке завдало збитків майже 100 польським виробникам та постачальникам фруктів, а також передачі майна, цитувало польське видання WP Wiadomosci прессекретаря прокуратури в Любліні Анджея Ежиньського. За його словами, є докази, що діяльність Барщовського завдала збитків у 15 млн злотих (близько $3,5 млн), але ця цифра не є остаточною.

Польські фермери, яким нібито заборгував Барщовський, обʼєднались і найняли юридичну фірму Lecha Obary. За даними цієї компанії, загальний борг польського заводу Барщовського перед фермерами становить близько 200 млн злотих (майже $48 млн), пише Kresy.pl.

Також Барщовського звинувачують у тому, що його завод у Двікозах перестав сплачувати податки й на кінець 2021 року податкова недорахувалась 7 млн злотих, додає видання WP Wiadomosci.

У розширеному коментарі Forbes Барщовський розповів свою версію. На його думку, він став жертвою руху проти українських сільгоспвиробників, звинувачення – наклеп і у Польщі проти нього організовано дискредитувальну інформкампанію. «Це боротьба проти українського сільгоспвиробника, – каже він у коментарі Forbes. – Це польська передвиборна кампанія із захисту польського фермера перед українським аграрієм». Він додає, що справу відкрили близько двох місяців тому, але його адвокатам лише вчора (24 травня) дали можливість ознайомитися з нею. 

Тарас Барщовський

Тарас Барщовський

Скандал навколо TB Fruit почався ще у 2021 році (задовго до конфлікту між польськими фермерами та українськими експортерами зернових), коли Барщовський вирішив зупинити роботу польського заводу. Причина – ціни на газ зросли і робота стала нерентабельною. «Ми його зупинили, людей звільнили», – каже він. Звільнені люди та фермери, які продавали свій товар заводу, почали влаштовувати мітинги, а далі підтягнулися преса й прокуратура, пояснює підприємець. «Я з 2021 року не маю відношення до польського заводу», – додає підприємець. Він не захотів уточнювати, продав актив чи той досі є його власністю.

Поляки оголосили українського підприємця у розшук після того, як він відмовився відвідати судове засідання. Барщовський пояснив, що не зміг дістатися Польщі, бо в Україні діє заборона на виїзд чоловіків. «Це є політична історія, і всі аргументи висмоктано з пальця, – додає він. – Ми найняли потужних адвокатів і будемо спростовувати це, бо насамперед страждає моя репутація».

До складу групи компаній TB Fruit входять сім заводів з переробки фруктів та овочів (Україна, Молдова), транспортно-логістичний та інжиніринговий бізнеси, а також власна торгова марка соків прямого віджиму Galicia. Загальна потужність переробки заводів – понад 200 000 т на рік. 2020 року Барщовський казав, що із перероблених фруктів та ягід на заводах TB Fruit зроблено кожну десяту пляшку соку у світі. За 2022 рік флагманський бренд TB Fruit – соки прямого віджиму торгової марки Galicia – збільшив частку на українському ринку з 5% до 30%.

У 2019–2021 роках у Барщовського був борговий спір із юридичною компанією Investohills Partners Андрія Волкова та Михайла Бакуненка перед збанкрутілим Дельта Банком. Майже півтора року судових розглядів закінчилися 22 березня 2021 року. Південний апеляційний суд Києва виніс наказ про примусове стягнення з Барщовського $84 млн на користь структур Волкова. Барщовський і Волков досягли мирової угоди, деталі якої не розголошуються. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні