Ігор Мазепа, Concorde Capital /Антон Забєльський для Forbes Ukraine
Категорія
Гроші
Дата

Доля інвестбанкіра. Ігор Мазепа пройшов через кризи, перетворення з посередника на інвестора та став символом свавілля силовиків. Як влаштований його бізнес? Велика історія від Forbes

Інвестбанкір Ігор Мазепа вдруге потрапляє на обкладинку українського Forbes. У 2011-му його портрет супроводжував пророчий напис «То зліт, то посадка» Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

У 2000-х – вправний продавець, у 2010-х – опортуністичний покупець українського бізнесу. У 2024-му – «засновник злочинного угруповання» й символ свавілля правоохоронців. Ким є Ігор Мазепа насправді? Велика історія інвестбанкіра з останнього номера журналу Forbes Ukraine.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У день свого 40‐річчя інвестбанкір Ігор Мазепа опинився в бусі з наручниками за спиною і мішком на голові. Перше, що він подумав, коли міцні хлопці в камуфляжі жорстко затримали його разом із приятелем на виході з власного будинку, – розіграш. Але після кількох ударів важким чоботом зрозумів, що на жарт не схоже. Коли після випадкового пострілу бездиханне тіло приятеля впало на підлогу, а чоловіки, що представилися СБУшниками, почали дзвонити керівництву і питати, що робити зі свідком, забризканий кров’ю товариша Мазепа подумки попрощався з життям. З уривків розмови він зрозумів, що керівництво наказало його позбутися.

Фінансиста вивели з машини й приставили пістолет до скроні. «Ну от, я за 30 секунд до смерті», – згадує він.

Наступне, що побачив Мазепа, – повітряні кульки і десятки усміхнених облич колег і друзів, які прийшли поздоровити його з днем народження. Жорсткий розіграш – подарунок шефу від команди Concorde Capital.

«Якщо бувають подарунки у стилі Мазепи, то це саме він», – каже комунікаційна директорка Concorde Capital Анна Константинова, що працює в компанії майже 10 років. Мазепа, 47, без краплі іронії називає той розіграш найкращим подарунком у житті, який змусив цінити кожну секунду і правильно розставляти пріоритети. Дехто з дарителів відтоді отримав «цікавий» подарунок від нього.

18 січня 2024-го Мазепу заарештували по-справжньому. Драматизму було менше: спецпризначенці Держбюро розслідувань (ДБР) затримали його автівку на українсько-польському кордоні. На суд щодо запобіжного заходу до Києва бізнесмена везли навіть без кайданок. А от наслідки цього затримання здетонували на державному рівні.

ДБР звинуватило бізнесмена у створенні злочинної групи, яка незаконно отримала 2 га землі між Київським водосховищем та обвідним каналом (ДБР вважає всю цю територію гідротехнічною спорудою). Збитки, завдані державі, слідство оцінило у 7 млн грн. Суд відправив Мазепу і його брата до СІЗО з можливістю застави 349 та 49 млн грн відповідно.

Ігор Мазепа, Cocnorde Capital, затримання /УНІАН

Ігор Мазепа під час засідання суду про обрання йому запобіжного заходу Фото УНІАН

Але «справа Мазепи» так обурила підприємців, що влада мусила реагувати. За чотири дні, що їх фінансист провів у СІЗО, топчиновники провели низку зустрічей із бізнесменами. РНБО ввела мораторій на дії силовиків, що можуть зупинити роботу компаній, а Володимир Зеленський пообіцяв перезапустити Бюро економічної безпеки і створив Раду підприємців при ОП. У час, коли тривало засідання РНБО, апеляційний суд зменшив суму застави Мазепи до 21 млн грн. Інвестбанкір знов опинився на волі.

Мазепа – не очевидний вибір на роль символу свавілля правоохоронців. У 2000-х він був одним з найуспішніших інвестбанкірів, який продавав іноземцям не завжди якісний український «продукт». Американський регулятор фондового ринку оштрафував Concorde більш як на $4 млн за інсайдерську торгівлю, а до деяких партнерів і клієнтів Мазепи сьогодні багато питань у правоохоронних органів. «Дуже вільна і добра людина, хоча й супер- цинічний та агресивний капіталіст», – охарактеризував Мазепу його приятель, експрезидент «Київстару» Петро Чернишов.

Інвестиція, що привела Мазепу на лаву підсудних, – елітне котеджне містечко GoodLife – це щонайбільше 5% бізнесу Concorde Capital, каже він. Що являють собою решта 95%?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні