Категорія
Гроші
Дата

«Дуже мало компаній доросли до корпоративного управління». Як проходить велика корпоратизація українського бізнесу? Дослідження UCGA

2 хв читання

Українська академія корпоративного управління (UCGA) за допомогою компанії Gradus дослідила ландшафт органів корпоративного управління 100 українських приватних компаній, 48 з яких великі бізнеси, 52 – середні. Це перше подібне дослідження в Україні. Forbes презентує скорочену версію результатів опитування.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

За результатами опитування UVGA і Gradus, лише 15% опитаних компаній не мають жодного органу корпоративного управління: наглядової ради, ради директорів або дорадчої ради.

Серед 100 опитаних на початку року підприємств – лідери аграрної галузі Kernel та МХП, ритейл-мережі «Епіцентр», «АТБ-маркет», «Аврора», телеком-компанії «Київстар» і Vodafone, також компанії ДТЕК, Yasno, «Метінвест» та інші.

Наразі в Україні найпоширеніші – ради директорів або правління (Board of directors), вони наявні у 60% респондентів. У 38% є наглядові ради. І в кожної пʼятої компанії – дорадча рада (Advisory Board). У компанії одночасно може бути кілька з перелічених органів. Наглядова рада та рада директорів – це про контроль та/або управління, а дорадча рада – консультативний інструмент.

«Дуже мало компаній доросли до корпоративного управління». Як проходить велика корпоратизація українського бізнесу? Дослідження UCGA /Фото 1

Стан органів корпуправління в українському бізнесі

Понад 90% респондентів спостерігають позитивний вплив корпоративних органів на їхню діяльність, каже голова ради UCGA Айварас Абромавичус. Втім він зазначає: дослідження підтвердило гіпотезу, що основним барʼєром у впровадженні корпоративного управління є критичне ставлення власників. 

3 негативних показників голова UCGA вказує на брак жінок у радах – лише 30%. 3 позитиву – багато підприємств мають іноземців у корпорганах управління. Досвід іноземців допомагає в євро- і трансатлантичному русі бізнесу, певен Абромавичус.

Найактуальніший варіант для більшості українських компаній зараз – дорадча рада. Вона найчіткіше задовольняє чинні потреби бізнесу, певен співзасновник шведсько-українського проєкту DYB Ігор Гут. На його думку, завдяки цьому органу у власника бізнесу залишається можливість приймати рішення й керувати компанією, при цьому отримати критичний погляд та зовнішню експертизу (DYB пропонує послугу створення дорадчих рад).  

Advisory board не на словах

Такий підхід обрав співвласник Biosphere Corporation Андрій Здесенко: компанія зібрала Advisory board в Австрії, який запрацював у травні 2024-го. 

«Біосфера» дійшла рівня, коли потребує зовнішньої експертизи, каже Здесенко. Борд насамперед виконує завдання розвитку корпорації за межами України. Створенням органу займалась американська консалтингова компанія Generation6. На членство в борді подалися 420 іноземних кандидатів, із них обрали пʼятьох – трьох європейців і двох американців. Люди, які зараз працюють в Україні, мають багато викликів, тому опиратися на них із точки зору світового розвитку дуже складно, пояснює вибір іноземців Здесенко. 

Запит Biosphere до членів борда: функції маркетингу, операційної ефективності, моделі управління, менеджмент людського капіталу, продуктового дизайну, інновацій. Здесенко оцінює інвестиції у створення борда у $120 000.

Власник = нагляд?

«Щодо системи наглядових рад – тут ми тільки робимо перші кроки», – каже голова UCGA Айварас Абромавичус. Він пояснює, що відпрацьовані наглядові ради обовʼязково мають окремі комітети: стратегічний, з аудиту, з нагородження тощо. За результатом дослідження, в Україні здебільшого такі комітети відсутні. У Гута схожа оцінка: «Дуже мало компаній доросли до корпоративного управління».  

Український бізнес досі часто видає, по суті, дорадчу раду за наглядову. Ще один вид імітації – коли власник обіймає посаду СЕО. «В такому разі він одночасно і «над», і «під» наглядовою радою, – каже Гут. – Тож про якісне коруправління йтися не може».  

У частині українських наглядових рад явний перекос повноважень у бік власників або їхніх представників. Вони очолюють 52% всіх наглядових рад. Ще у 8% випадків СЕО компанії є одночасно очільником ради. Незалежні члени (не мають частки в бізнесі) очолюють наглядові ради – у 34% опитаних.

Щоб власники почали «відпускати» владу в компаніях та активніше залучати зовнішню експертизу, має стабілізуватися економіка й бізнес-середовище та запрацювати ринок капіталу, каже співзасновник DYB.

Ті, хто вже подолав цей шлях, оцінюють ради як ефективний інструмент стратегічного планування, ризик-менеджменту та навіть запобігання конфліктам між менеджментом і власниками, – каже Євгенія Близнюк, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research. Тільки 5% опитаних заявили, що органи корпуправління ніяк позитивно не вплинули на діяльність компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд