Категорія
Новини
Дата

Керівник НАЗК розповів, як агентство виявлятиме корупцію у деклараціях чиновників

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) має намір цього року перевірити 300 000 декларацій держслужбовців в автоматичному режимі. Перевірка предбачатиме порівняння даних, внесених у декларації, з інформацією з публічних реєстрів. Про це в інтервʼю Forbes розповів очільник НАЗК Олександр Новіков

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • НАЗК вже створило систему, що звіряє дані декларації з даними реєстрів, розповідає Новіков. «Наразі у нас працює робоча група, яка має забезпечити перевірку 300 000 декларацій в автоматичному режимі, – сказав він. – Зараз ми ведемо консультації з власниками реєстрів».
  • За словами голови НАЗК, фахівці агентства перевіряють дані щодо придбання дорогого житла та транспортних засобів не тільки публічними службовцями, а й їхніми родичами. 
  • «НАЗК займається перевіркою не лише високопосадовців, а й усіх 700 000 публічних службовців, – каже Новіков. – Якщо чиновники у регіонах думають, що НАЗК знаходиться десь далеко у Києві та перевірки до них не дійдуть, це хибне враження».
  • Як приклад він наводить справу прокурорки з Вінницької області , яка придбала квартиру у київському ЖК «Французький квартал» вартістю 1 млн грн та оформила її того ж дня на свою бабусю. «Ми це виявили та направили у САП матеріали щодо конфіскації у неї цього житла», – розповідає Новіков.
  • Він також зазначив, що у НАЗК немає особливих процедур щодо різних груп чиновників. Відповідаючи на питання про перевірки посадовців Офісу президента, Новіков сказав, що їх аналізують на загальних підставах. «Але поки ми цього не робимо через те, що ще в березні минулого року ВР скасувала перевірки та саме декларування», – каже Новіков.

Контекст

На початку лютого кабінетами й помешканнями топпосадовців, бізнесменів і ексчиновників прокотилася хвиля обшуків і підозр. Цьому передувала низка звільнень у держструктурах, а також корупційні скандали у Міністерстві оборони й Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Обшуки пройшли у будинку Ігоря Коломойського у мегасправі з привласнення 40 млрд грн коштів напівдержавної компанії «Укрнафта», нардепа та забудовника Вадима Столара, а також у ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Пізніше стало відомо, що підозри отримували посадовці з Міноборони й податківці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні