Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

11 звільнень за 48 годин. Зеленський розпочав велику кадрову чистку серед топчиновників. Хто наступний?

Володимир Зеленський Фото Getty Images

Офіс президента (ОП) почав великі кадрові перестановки. Під звільнення потрапив заступник голови ОП Кирил Тимошенко, пʼять керівників ОДА та чотири заступники міністрів. Це не останні кадрові ротації у владі. Хто ще може втратити посади?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Протягом останніх двох днів десяток топпосадовців у різних державних структурах України втратили посади. Найбільш резонансна відставка – звільнення заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, про високу ймовірність якого Forbes писав наприкінці минулого тижня.

«Йому не запропонували жодних посад натомість. Подяк за роботу теж не було», – каже на правах анонімності співрозмовник Forbes в ОП.

Президент Володимир Зеленський задовольнив заяву Тимошенка 23 січня, а вже наступного дня Кабмін повідомив про синхронну заміну одразу пʼяти голів облдержадміністрацій. Тимошенко відповідав у тому числі за співпрацю «центру» з регіонами. Йдеться про керівників Дніпропетровської (Валентин Резніченко) Запорізької (Олександр Старух), Київської (Олексій Кулеба), Сумської (Дмитро Живицький) та Херсонської (Ярослав Янушевич) обладміністрацій. 

Паралельно з цим уряд звільнив низку високопосадовців у міністерствах: заступника міністра оборони Вячеслава Шаповала, заступника голови Мінсоцполітики Віталія Музиченка та двох заступників міністра громад і територій Івана Лукерю та В’ячеслава Негоду. Напередодні посаду втратив заступник Генпрокурора Олексій Симоненко.

Що відбувається? Головна причина кадрових чисток – критична маса корупційних скандалів, які останнього тижня часто зʼявлялись у ЗМІ чи в матеріалах розслідувань НАБУ та САП, кажуть два співрозмовники в ОП на правах анонімності.

«У Офіса є запит на те, щоб знизити градус напруги у суспільстві та показати, що влада має нульову толерантність до корупції», – пояснює один із них.

Це не останні суттєві зміни у держструктурах. Уже 7 лютого на наступному засіданні Верховної Ради, ймовірно, втратять портфелі кілька міністрів.

Чому кадрова чистка відбувається саме зараз та як вона може продовжитись?

Скандальні відставки: від ОП до Генпрокуратури

Звільнення Тимошенка не випадково стало першою суттєвою відставкою з серії звільнень, що відбулися після цього. Більшість голів ОДА, за винятком Кулеби (Київщина) та частково Живицького (Суми), були близькими до колишнього топпосадовця в ОП. «Це скоріше комплексне рішення», – каже один із співрозмовників в ОП на правах анонімності. 

Саме ексочільник Київської ОВА очолив напрямок, яким займався у офісі Зеленського Тимошенко. «У Кулеби гарна репутація. В ОП вважають, що він зможе налагодити роботу у регіонах та запустити проєкти щодо відбудови зруйнованого житла тощо», – каже співрозмовник серед посадовців Офісу.

У Тимошенка, який прийшов до ОП ще у часи, коли офісом керував Андрій Богдан, були натягнуті стосунки з нинішнім очільником Андрієм Єрмаком та віцепремʼєром із відбудови Олександром Кубраковим, розповідали співрозмовники Forbes у ОП і президентській фракції «Слуга напроду».

Getty Images

Володимир Зеленський у супроводі Кирила Тимошенка та Андрія Єрмака у деокупованому Херсоні Фото Getty Images

Останнім часом він потрапив у кілька репутаційних скандалів, крім того, у його вертикалі знаходився проєкт «Велике будівництво», який асоціюється з можливими корупційними зловживаннями. Також Тимошенко та Олег Татаров, який у ОП займається питаннями правоохоронних органів, нібито, викликають питання у міжнародних партнерів України.

Схожу логіку має й решта останніх звільнень. Заступник міністра оборони Олексія Резнікова Шаповал пішов через скандальну історію про закупівлі харчових продуктів Міноборони для армії. Останні відставки у Мінрегіоні повʼязані з затриманням НАБУ заступника міністра розвитку громад і територій Василя Лозинського, якого підозрюють у розкраданні бюджетних коштів у $400 000 під час закупівлі генераторів.

Напередодні Мінрегіон увійшов у склад великого міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури під орудою Олександра Кубракова. Колишній очільник цього міністерства Олексій Чернишов (Лозинський став замом за його каденцію) зараз працює СЕО НАК «Нафтогаз України».

«Після корупційного скандалу з Лозинським Кубраков хоче переформатувати команду міністерства та взяти «перевірених людей», – розповідає співрозмовник у Кабміні.

Інший посадовець, який втратив посаду через викриття скандальних обставин – заступник Генпрокурора Симоненко. За даними видання УП, наприкінці 2022 року він їздив у відпустку в Іспанію, користуючись автомобілем львівського підприємця та депутата Григорія Козловського, ще й у супроводі охоронця останнього. 

Тож усі останні відставки – це відповідь ОП на журналістські розслідування, які зʼявилися в медіа останнім часом, каже співрозмовник у ОП. Що стало тригером? «Швидше дався взнаки накопичувальний ефект, – додає інший співрозмовник у Офісі. – Проте можна сказати, що фінальною крапкою став скандал із закупівлями Міноборони».

На черзі – міністри з Кабміну Шмигаля

На початку лютого серія кадрових змін ймовірна в Кабміні, очікують три співрозмовники в ОП та Кабміні.

Головні претенденти на втрату посад – міністр із питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін і міністр спорту Вадим Гутцайт. Ще один кандидат на звільнення – міністр енергетики Герман Галущенко. «Частина депутатів «Слуги народу» (СН) вимагає у Шмигаля звільнити міністра освіти Шкарлета та очільницю Мінветеранів Лапутіну», каже один з керівників СН в коментарі Forbes. – Але ці міністри, близькі до Єрмака, і премʼєр не хоче йти на конфронтацію».

Відставки Рябікіна та Гутцайта повʼязані з анонсованою восени реформою уряду (передбачає скорочення кількості міністерств з 20 до 12-16). За словами двох співрозмовників в ОП та Кабміні, міністерства Рябікіна та Гутцайта скоріше за все обʼєднають з Міністерством економіки та Мінкультури, відповідно. «Під час війни ці міністерства не мають великого навантаження, тому такий крок є логічним», – пояснює співрозмовник в ОП на правах анонімності.

Рябікін найближчим часом може отримати нову посаду у дипломатичному корпусі та стати послом України у Китаї, стверджують два співрозмовники в ОП і Кабміні. Гутцайт вже поєднує обовʼязки міністра спорту з посадою президента Національного олімпійського комітету

Getty Images

Павло Рябікін у Верховній Раді Фото Getty Images

Очільник Міненерго Галущенко має інші обставини. Його роботою давно незадоволені, як в Кабміні, так і в ОП, кажуть два співрозмовники з оточення президента та премʼєра Дениса Шмигаля. Як не надто компетентного міністра його критикують і учасники ринку, додає на правах анонімності колишній високопосадовець у державній енергетичній компанії.

Втім дискусії стосовно Галущенка ще тривають, каже співрозмовник у ОП. Міністр уже неодноразово був у кроці від звільнення (зокрема – ще напередодні війни), але щоразу знаходились причини, щоб відкласти це рішення, додає посадовець у Кабміні. На вечір 24 січня прізвища Галущенко не було в переліку питань, які збирається розглядати Верховна Рада на засіданні 7 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні