Уряд роздасть українцям 50 млн LED-лампочок, щоб заощадити дефіцитну електрику. /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Лампочки Зеленського. Уряд роздасть українцям 50 млн LED-лампочок, щоб заощадити дефіцитну електрику. Як це працюватиме 

Уряд роздасть українцям 50 млн LED-лампочок, щоб заощадити дефіцитну електрику. Фото Shutterstock

Уряд у січні–березні планує роздати українцям безкоштовно 50 млн світлодіодних лампочок на заміну старим так званим «лампочкам Ілліча». Це дасть змогу вивільнити потужність більш ніж одного атомного енергоблоку. Чи зможе український бізнес на цьому заробити 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Через російські масовані ракетні удари по енергосистемі Україна потерпає від нестачі електрики. Енергетики й чиновники ламають голову над тим, де взяти додаткові кіловати. Рішення на поверхні – замінити старі лампи розжарювання на світлодіодні, які споживають в 7–8 разів менше електрики. 

13 грудня президент Володимир Зеленський на конференції «Солідарність з українським народом», яка проходила у Парижі, закликав інші країни надати Україні 50 млн світлодіодних ламп. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відгукнулась у той же день: Євросоюз надасть Україні 30 млн лампочок. «У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями», – каже вона.

Ще 5 млн лампочок для України закупить Франція. Щодо фінансування решти 15 млн Україна очікує підтвердження від донорів, каже Forbes Денис Кудін, перший заступник міністра економіки.

Чому саме 50 млн – невідомо. Даних щодо кількості діючих в Україні «лампочок Ілліча» немає, каже на умовах анонімності топменеджер великої державної енергокомпанії. «Якщо такі дослідження і проводились, то дуже давно», – каже він.  

Лампочки потужністю в 1,5 атомного реактора 

Уряд розраховує, що цей проєкт допоможе зменшити споживання на 1,5 ГВт електроенергії – величина, співставна з потужністю 1,5 українського енергоблоку АЕС. Світлодіодна лампочка споживає у 7–8 разів менше, ніж лампочка розжарювання. 

Кожен громадянин України віком від 18 років зможе замінити п’ять ламп розжарювання на світлодіодні у будь-якому відділенні «Укрпошти», показавши свій паспорт. Чому саме «Укрпошта»? Бо вона єдина компанія, яка працює в найвіддаленіших селах, каже на умовах анонімності топменеджер великої державної енергокомпанії.  

Мінекономіки не очікує, що українці будуть перепродавати ці лампочки. «Це економічно безглуздо», – каже Кудін. Вартість однієї LED-лампи – 80–140 грн, свідчать дані сайту E-katalog.

«Для енергосистеми не важливо, чи будуть ці лампочки перепродавати, – каже топменеджер державної енергокомпанії. – Головне, щоб вони замінили старі лампи». 

Часові рамки програми – січень–березень 2023-го, каже Кудін. «В Україні ще ніхто такого не робив, сподіваємось за один квартал впоратись», – каже він.

Українське питання 

Уряд планує залучити до програми українські підприємства, але це питання ще не вирішено. «Сподіваємось, партнери купуватимуть LED-лампи також і у наших заводів, – каже Кудін. – Ми надали їм контакти українських виробників».

В січні–серпні 2022-го Україна імпортувала лампочок на $14,7 млн, з них 63% – LED-лампочки. За 2021 рік обсяг імпорту склав $151,4, з них 89% – LED, каже Вероніка Мовчан, директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. Основні постачальники – Китай і ЄС.

Імпорт покриває попит лише частково. В 2021-му українські заводи виготовили 896 053 електричних ламп, свідчать дані Держстату.

Львівський державний завод «Іскра», за власною оцінкою, єдиний в Україні виробник ламп із повним циклом. Прибуток заводу в 2021-му – 39 млн грн за виручки 182 млн грн, свідчать дані YouСontrol.

Завод зараз не працює на повну потужність, каже співрозмовник Forbes на підприємстві. Заплановано наростити виробництво у лютому, додав він. Компанія не надала інформацію про обсяги виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні