Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки інфраструктури від війни зросли до $135,9 млрд. З вересня найбільше постраждала енергетика – KSE

2 хв читання

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України війною, станом на листопад складає $135,9 млрд, ідеться в новому звіті аналітичної команди Київської школи економіки (KSE). Порівнюючи з вересневим звітом, найбільше збитків завдано енергетичній інфраструктурі.

Ключові факти

  • За даними звіту, сума збитків промисловим підприємствам зросла на $3 млрд та складає $13 млрд. Це третя завбільшки стаття збитків інфраструктури. Збитки енергетичної інфраструктури зросли до $6,8 млрд. Очікується, що сума збитків може бути вищою, оскільки наразі відсутня повна інформація про стан українських підприємств, розташованих на тимчасово окупованих територіях, та детальна інформація про збитки, завдані інфраструктурі енергетики країни, зазначають аналітики.
  • Також на $2 млрд – до $52,5 млрд – зросли збитки, завдані житловому фонду. Наразі частка житлового фонду в загальному обсязі збитків складає 38,6%. 
  • У пʼятірці найбільш постраждалих регіонів за руйнуваннями житлового фонду Донецька, Київська, Луганська, Чернігівська та Харківська області. У Донецькій області зруйновано 78 700 будинків на $14,3 млрд. Збитки Київщини від руйнувань та пошкоджень 22 800 житлових будинків складають $8,2 млрд. У столиці за час війни зруйновано та пошкоджено 348 житлових будинків, переважна більшість яких багатоквартирні, – на $0,9 млрд.
  • Сума збитків інфраструктури зросла до $35,6 млрд, їх частка складає 26,2% у загальному обсязі. З них $26,6 млрд – унаслідок прямого руйнування доріг, ще $4,4 млрд – збитки «Укрзалізниці» від війни. 
  • За даними Мінінфраструктури, внаслідок ракетних обстрілів Росії пошкоджено 592 об’єкти теплопостачання: 444 котельні, 13 ТЕЦ, сім ТЕС та 128 центральних теплових пунктів. З них уже відновлено майже 300 обʼєктів теплопостачання.
Прямі збитки інфраструктури від війни зросли до $135,9 млрд. З вересня найбільше постраждала енергетика – KSE /Фото 1
Прямі збитки інфраструктури від війни зросли до $135,9 млрд. З вересня найбільше постраждала енергетика – KSE /Фото 2
Прямі збитки інфраструктури від війни зросли до $135,9 млрд. З вересня найбільше постраждала енергетика – KSE /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

З вересня країна-агресор зосередилася переважно на ракетних обстрілах енергетичної інфраструктури України. 5 грудня РФ завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях. Коментуючи чергову ракетну атаку, премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що орієнтовна вартість екстреної підтримки електроенергетики оцінюється в $500 млн. «Орієнтовна вартість екстреної підтримки сектору централізованого теплопостачання оцінюється ще в $500 млн», – сказав він.

За словами очільника уряду, через останні атаки РФ на електроенергетичну систему половину енергетичної інфраструктури України було пошкоджено. Це призвело до застосування планових та позапланових відключень електроенергії в країні. 

Загальні потреби щодо відбудови й відновлення України оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

За результатами Міжнародної конференції солідарності в Парижі, яка відбулася 13 грудня, Україні вдалося зібрати €1 млрд. Зокрема, €450 млн із цієї суми підуть на енергетику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні