Через ракетні удари Росії падіння ВВП України в листопаді може сягнути 41% – Мінекономіки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Через ракетні удари Росії падіння ВВП України в листопаді може сягнути 41% – Мінекономіки

Getty Images

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП в листопаді може скласти 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%. Про це розповів перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Ключові факти

  • До атак на енергетичну інфраструктуру в жовтні Мінекономіки прогнозувало, що падіння ВВП за підсумками року складе близько 32%. Але після масованих ударів з боку РФ прогноз падіння ВВП довелося погіршити до 33,2–33,5%, заявив Кудін.
  • За його словами, на наступний рік Мінекономіки свого прогнозу поки що не змінювало – він передбачає зростання ВВП у 2023 році на рівні 3,2%, як і було закладено в бюджет. 
  • Кудін уточнив, що прогноз базується на тому сценарії, що активна фаза бойових дій закінчиться влітку.
  • «Найбільшим ризиком на сьогодні залишається енергетична інфраструктура. Але в цілому економіка України продемонструвала дива адаптації. Адже в лютому-березні мало хто сподівався, що ми закінчимо рік з тими показниками, як зараз. Тоді всі прогнози були куди більш песимістичні», – розповів Кудін.
  • За його словами, гарна новина в тому, що енергосистема відновлюється дуже швидкими темпами й зараз вона за багатьма показниками відповідає жовтневим рівням.
  • Також підприємства добре адаптуються до нових умов планових і аварійних відключень електропостачання – багато хто з виробників переносить робочі зміни на той період, коли є електропостачання.
Що буде з економікою України. Прогноз зростання ВВП

Контекст

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко сказала Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Згодом Свириденко заявила, що російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури в жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39%, що гірше, ніж показники, які були у вересні-серпні, – 35%.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Європейський банк реконструкції та розвитку очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023-й він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%.

5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах України. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Проте, за його словами, енергетична система України функціонує та залишається цілісною після чергового масованого обстрілу з боку Росії.

Росія за 5 грудня випустила по території України ракети різних типів, загальна сума яких, за підрахунками Forbes, становить $400–500 млн.

За даними уряду, за останні місяці від масованих атак Росії зазнали пошкоджень 35% ключових обʼєктів магістральних мереж. Нині в енергосистемі зберігається дефіцит потужності в 19%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні