Чагрі Пойраз /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

«Наступний крок – офіційне крипторегулювання». Топменеджер Binance про гроші з Ірану й Росії, крах FTX та проєкти в Україні

Чагрі Пойраз Фото Колаж Анна Наконечна

Топменеджер криптобіржі Binance Чагрі Пойраз розповів Forbes про наслідки банкрутства FTX, роль засновника Binance Чанпена Чжао (СZ), роботу біржі з Іраном, Росією та Кримом, а також перспективи українського ринку. Інтервʼю

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Розмова Forbes із керівником глобальної команди з санкцій криптобіржі Binance Чагрі Пойразом, 42 відбувається тоді, коли у пресу вже потрапили приголомшливі висновки аудиту іншої глобальної мегабіржі FTX, що збанкрутувала на початку листопада.

Один із першої трійки гравців світової криптоіндустрії, як виявилося, не вів точних рахунків, кредитував засновника Сема Банкмана-Фріда і топменеджмент та використовував кошти клієнтів для великих угод.

Binance відіграла свою роль у драмі з банкрутством FTX. Засновник біржі Чанпен Чжао, або ж CZ, спочатку заявив у Twitter, що його компанія відмовляється від токенів FTX, що похитнуло стан останньої, потім – що купує біржу, зрештою – що відмовляється від угоди.

Чому навіть найбільші гравці не розуміли масштабу проблем лідера крипторинку, наскільки прозора вся індустрія, як влаштована система ухвалення рішень у Binance та чи можна через неї виводити активи з Ірану, Росії та України?

Forbes поставив ці запитання Чагрі Пойразу, який очолює у Binance напрям комплаєнсу та санкцій.

Це скорочена та відредагована для зрозумілості версія інтервʼю.

«У CZ інший тип лідерства, ніж у Сема Банкмана-Фріда»

Чи могли ви передбачити банкрутство FTX, якщо повернутися, скажімо, на місяць назад?

Ми аналізуємо транзакції, тому, звичайно, певні приводи для хвилювання були. Але ми фокусуємося на своєму бізнесі та клієнтах, а інших учасників ринку вважаємо навіть не конкурентами, а партнерами. Тому в нас не було особливих причин заглиблюватися в ситуацію з FTX.

Як виявилося після банкрутства FTX, в однієї з трьох найбільших криптобірж світу не було не те що адекватного корпоративного управління – вони навіть використовували месенджери, щоб проводити дуже великі транзакції. Чи можете ви впевнено сказати, що всередині інших великих гравців індустрії не відбувається чогось схожого?

Наш підхід – перейматися тим, що робимо ми. Але ми також зацікавлені в тому, щоб започаткувати діалог серед учасників індустрії. Справді, потрібні стандарти. Компаніям потрібні зрозумілі та прозорі підходи до бухгалтерського обліку, корпоративного управління, комплаєнсу. Наша ідея – створити робочі групи з представників різних учасників крипторинку. Поки я не можу сказати, хто саме приєднався до цієї ініціативи, але бачу дуже позитивну реакцію.

З позицій стороннього спостерігача, який не має стосунку до криптоіндустрії, колишній власник FTX Сем Банкман-Фрід та СЕО Binance Чанпен Чжао (CZ) досить схожі в сенсі їхнього «фронтменського» типу лідерства. Обидва дуже популярні та фактично уособлюють свої компанії. Як влаштована система ухвалення рішень у Binance? Чи є щось на зразок ради директорів? Чи є у структурі компанії люди, чий голос не менш впливовий, ніж голос CZ?

У CZ зовсім інший тип лідерства – досить скромний та відкритий. У нас немає ради директорів чи інших структур, притаманних для публічних компаній. Особливість Binance – оскільки ми сфокусовані на клієнтах, рішення потрібно ухвалювати швидко. У нас є leadership team, яка щодня обговорює ключові питання, але до цих зустрічей може долучитися будь-хто з компанії, незалежно від рівня.

Хто зрештою відповідає за рішення? 

Ми делегуємо. CZ не бере на себе ухвалення всіх рішень. Але пильнує, щоб вони відповідали «принципам CZ» (детально описаний перелік «правил бізнесу» Чанпена Чжао, оприлюднений на сайті Binance, – Forbes).

Чи є всередині Binance механізми, які убезпечать кошти клієнтів від перетоку на рахунки інших структур або людей, як було із FTX? 

Наше ультимативне правило – ніколи не використовувати кошти клієнтів. Ви могли помітити, що ми не спонсоруємо великих івентів, стадіонів тощо (Пойраз має на увазі дуже великі спонсорські контракти FTX. Утім, Binance є, зокрема спонсором кількох великих футбольних клубів Європи, – Forbes). Ми не банк і, навпаки, хочемо трансформувати фінансову індустрію. Після останніх подій ми опублікували свої Proof of Reserves. Далі ми хочемо, щоб уся індустрія мала певний набір схожих стандартів, які зробили б її більш прозорою та надійною.

«Наступний крок – офіційне крипторегулювання». Топменеджер Binance про гроші з Ірану й Росії, крах FTX та проєкти в Україні /Фото 1

CZ (по центру) разом із форвардом римського «Лаціо» Чіро Іммобіле та президентом клубу Клаудіо Лотіто

Про які саме стандарти може йтися? 

Поки важко сказати, але індустрія точно має відреагувати. Наступний крок – офіційне регулювання. Це питання до держструктур, зокрема у США та Європі. Важливо, щоб майбутнє регулювання було синхронізованим. 

Чи очікуєте ви посилення регулювання криптоіндустрії після такого приголомшливого банкрутства FTX?

Думаю, вже наступного року ми побачимо певну road map, яка зрештою приведе нас до ухвалення окремого закону про крипторегулювання насамперед у США. На мою думку, по-перше, він має розвʼязати питання ліцензій. Наразі криптопроєктам досить важко отримати фінансові ліцензії у Штатах. По-друге, власне нагляд: які держагенції мають контролювати ту чи іншу частину крипторинку. Але важливо, щоб цей процес відбувався не лише в США, а й, наприклад, у Європі.

«Історія з Іраном справді була»

Binance постійно підкреслює, що не є американською компанією, але водночас не розкриває юрособу, яка перебуває за Binance.com. Чому та до якої країни її можна зрештою зарахувати?

У нас є компанія у США, оскільки це вимога місцевого законодавства. Але Binance – це децентралізований бізнес. І ми зростаємо дуже швидко – не забувайте, що нам лише пʼять років, але ми вже на понад ста ринках. Тож класична корпоративна структура підходить нам не найкраще. Свою ми ще будуємо. Наразі ми маємо кілька компаній, які покривають різні регіони.

Де потрібна ліцензія – ми її отримуємо. Але навіть відсутність цієї вимоги не означає відсутності діалогу з регуляторами.

Нещодавно Reuters у деталях описало схему, у якій Binance була частиною «траси» з виведення коштів з Ірану в обхід міжнародних санкцій. Чи справді існувала ця схема та чи може Binance гарантувати, що вона не діє зараз?

Найбільш важлива річ, яку упустило Reuters, – це те, що у криптоіндустрії ти не можеш контролювати всіх вхідних транзакцій. Що можливо – виявити певні «кластери» схожих операцій та проаналізувати їх щодо прозорості. Історія з Іраном та місцевою біржею Nobitex справді мала місце. Ми ідентифікували проблему та одразу ж зупинили всі повʼязані угоди. Тобто на тому етапі ми виявили та закрили ці схеми. Але чи може Binance гарантувати, що ті ж кошти не почнуть рухатися за інших треком? Коротка відповідь – на жаль, ні. Тож наше завдання – постійно шукати такі речі та позбуватися їх. 

Чагрі Пойраз, Binance /з особистого архіву

Чагрі Пойраз Фото з особистого архіву

Чому Binance не вийшла з російського ринку?

Дам просту та чесну відповідь – ми дотримуємося санкцій. Наразі щодо Росії не існує таких глобальних санкцій, як, наприклад, проти Ірану, КНДР, Сирії та Куби, де ми не здійснюємо жодних операцій. Водночас ми працюємо в РФ з обмеженнями. Ми дуже ретельно стежимо за операціями, повʼязаними з російськими олігархами, політиками та їхнім оточенням, і заблокували криптовалютні акаунти родичів кремлівських чиновників: Поліни Ковальової, падчерки міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова; Єлизавети Пєскової, доньки Дмитра Пєскова; Кирила Малофєєва, сина Костянтина Малофєєва, який перебуває під санкціями OFAC. Вони не зможуть використовувати свої облікові записи для продажу, придбання чи переказу криптоактивів.

Чи позначає російська частина Binance Крим як територію РФ?

Для нас це комплексна історія. Оскільки Крим є давно підсанкційною територією, то ми просто не дозволяємо людям, що намагаються зареєструватися звідти, користуватися сервісами Binance.

«Бачу Україну лідером у криптоіндустрії після завершення війни»

Україна регулярно посідає топпозиції в різних рейтингах щодо масштабів використання криптовалют. Зважаючи на суттєву частку тіньового сектору в українській економіці, можна припустити, що криптоінструменти використовуються або для не зовсім легальних операцій, або для виведення непрозорих капіталів з країни. Чи бачить Binance підтвердження цих припущень? 

Я не думаю, що це повʼязано з незаконними операціями. Найпевніше, йдеться про те, що український ринок дуже відкритий до нових технологій, тому рівень сприйняття криптовалют тут зростає значно швидшими темпами, ніж в інших країнах. До того ж зараз через війну та окупацію частини територій кількість українців за кордоном значно зросла. Криптогаманці – чи не найшвидший та найдешевший спосіб переказу коштів. Тож я бачу Україну однозначним лідером у криптоіндустрії після завершення війни.

Чи бачите ви певні системні спроби використати ситуацію з переселенцями для виведення великих сум коштів з України, де діють дуже серйозні обмеження на рух капіталу? 

Ні. Але ми точно не проґавимо таке.

«Наступний крок – офіційне крипторегулювання». Топменеджер Binance про гроші з Ірану й Росії, крах FTX та проєкти в Україні /Фото 2

CZ та фаундер Ethereum Віталік Бутерін

Чи контролює Binance потоки з тимчасово окупованих територій України? 

Так, ми постійно моніторимо ситуацію і налаштовуємо наші IP-трекери так, щоб розуміти, звідки йдуть кошти. Транзакції з територій, які не контролює український уряд, заборонені.

На якій стадії зупинився проєкт з Мінцифри України щодо інтеграції Binance та застосунку «Дія»?

Binance та український уряд мають стратегічне партнерство. Для нас цей проєкт не має комерційної складової. Він про створення інфраструктури. Binance запропонувала нашу технологію та експертизу для інтеграції криптовалютних платежів до державних сервісів, зокрема до «Дії». Якщо цей проєкт буде актуальним, то залюбки допоможемо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні