Категорія
Гроші
Дата

Олімпіономіка Парижу-2024. Не найбільший бюджет, мільярдна каса та лідерство Харлан за призовими. Пʼять фактів про Олімпійські ігри у столиці Франції

3 хв читання

Олімпіада в Парижі /Getty Images

Майданчик для пляжного волейболу біля Ейфелевої вежі у Парижі Фото Getty Images

Олімпіади мають імідж щедрих і часто сумнівних витрат бюджетних коштів. Водночас вплив масових заходів на економіку суперечливий. Який грошовий баланс Парижу-2024 та скільки грошових призів назбирали українські спортсмени? Forbes порахував головне

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Не найдорожча Олімпіада

Загальні витрати на організацію Олімпійських ігор 2024 року оцінюються приблизно в €9 млрд. Згідно з оцінкою Oxford Olympics Study 2024, витрати Парижу-2024 в порівнянних цінах (тобто з урахуванням інфляційного чинника) на 36% нижчі за попередні Літні Олімпійські ігри у Токіо та на 63% нижчі за рекорд Літніх Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Собівартість паризької Олімпіади зіставна із Пекіном-2008.

Але навіть така «скромність» приховує традиційну ваду всіх Олімпіад: перевищення початкового кошторису. У випадку Парижу-2024 експерти Oxford Olympics Study 2024 оцінюють таке перевищення (з поправкою на те, що можна пояснити інфляцією) у 115%, тобто початковий кошторис було перевищено більш як удвічі.

Із Літніх Олімпійських ігор ХХІ століття найбільшим перевищення кошторису було для Ріо-2016 (у 4,5 раза), найменшим – для Пекіну-2008, де переліміт початкового кошторису становив лише 2% з поправкою на інфляцію.

11 млн відвідувачів, проте загальний результат суперечливий

Оцінки впливу Олімпіади на туристичну сферу суперечливі. Кількість відвідувачів Парижу, які приїхали з нагоди Олімпіади, оцінюється в 11 млн осіб, проте лише кожен шостий із них – іноземець. Водночас перед відкриттям Олімпіади місто покинуло багато парижан, через що місцеві ЗМІ часто описували ситуацію із кафе та ресторанами як таку, що «нагадує часи локдауну».

Перспектива ускладнень, що супроводжують масові заходи Олімпійських ігор, та ажіотажне підвищення цін на розміщення відвадили частину «органічного» туристичного потоку цього літа. Компанія Air France оголосила, що у поточному фінансовому кварталі очікує отримати збиток €160–180 млн.

Олімпіада в Парижі /Getty Images

Глядачі під час марафонських змагань на Олімпіаді в Парижі Фото Getty Images

Однією з причин компанія визначає: «Міжнародний попит демонструє суттєве оминання Парижу. Подорожі між столицею та іншими напрямками також нижче звичайних показників червня–серпня, тому що мешканці Франції, схоже, відтерміновують подорожі та шукають інші способи пересування».

Під час пікового тижня Олімпійських ігор багато хто встиг повідомити про завантаженість готелів на рівні 80–85%. Проте якщо подивитися на офіційну статистику французької статистичної інституції INSEE для минулого року, то такі повідомлення не вражають. У червні минулого року статистика показала завантаження готельних номерів 90,7%, у липні – 81,4%.

Остання наявна оцінка є для червня 2024-го, і вона становить 79,3%, тобто напередодні Олімпійських ігор навпаки відбувалося скорочення завантаженості готелів більш як на 11 відсоткових пунктів у річному вимірі.

Білетна каса: більше мільярда євро

Організаційний комітет Олімпійських ігор у Парижі відзвітував, що на заходи продано (або видано пільговим категоріям глядачів, таким як школярі) 9,4 млн білетів, що перевищує попередній рекорд Олімпіади в Атланті 1996 року (8,3 млн білетів). Ці обсяги не включають ще понад 1 млн білетів на Паралімпіаду, яка відбудеться у серпні–вересні.

Загалом ціни на спортивні заходи коливалися від €24 до €1000 залежно від етапу змагань і зручності місць. Найдорожчі квитки продавали на урочисту церемонію відкриття та закриття Олімпіади: їхні ціни могли сягати €2700 та €1600 відповідно.

Загалом, за оцінками Forbes, ця Олімпіада могла принести організаторам €1–1,2 млрд від продажу вхідних квитків.

Посилення золотого вмісту призових виплат України

Україна посіла в олімпійському заліку 22-ге місце, взявши 12 медалей (три золотих, п’ять срібних і чотири бронзових). Ці 12 медалей поділять 15 медалістів (адже деякі здобуті в командних змаганнях), кожен із яких традиційно отримає від державі призові кошти.

Попри збільшення цього року виплат за бронзові та срібні медалі, загальний обсяг виплат зменшився із $1,84 млн до $1,67 млн.

Олімпіономіка Парижу-2024. Не найбільший бюджет, мільярдна каса та лідерство Харлан за призовими. Пʼять фактів про Олімпійські ігри у столиці Франції /Фото 1

Інфографіка: Анастасія Решетнік, Forbes Ukraine

Ставка на посилення мотивації за друге і третє місця спрацювала неочікувано: українські спортсмени навпаки взяли більше золотих медалей. Якщо на Олімпіаді у Токіо національна олімпійська збірна здобула лише одну золоту медаль, то у Парижі – вже три, причому одну з них здобула команда чотирьох фехтувальниць, кожна із яких отримає «золоті» призові кошти.

Отже, «вміст золота» у сукупному обсязі призових виплат українських олімпійців зросте до 45%. Таким він був на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні, коли Україна здобула п’ять золотих медалей із загальних 19.

Олімпіономіка Парижу-2024. Не найбільший бюджет, мільярдна каса та лідерство Харлан за призовими. Пʼять фактів про Олімпійські ігри у столиці Франції /Фото 2

Інфографіка: Анастасія Решетнік, Forbes Ukraine

Ольга Харлан – рекордсменка і на короткій, і на довгій дистанції

Серед медалістів найбільший обсяг грошових премій ($205 000) зібрала Ольга Харлан: $125 000 за командну золоту медаль та $80 000 – за особисту бронзову.

Проте пані Ольга є рекордсменкою зі збору медалей та премій і на довгій дистанції: за останні п’ять літніх Олімпіад їй вдалося назбирати $495 000 (дві золоті медалі, одна срібна, три бронзових).

Якщо привести обсяг цих виплат до сучасних доларів, їхній сумарний обсяг становитиме $600 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд