Категорія
Світ
Дата

Перша українська медаль у Парижі. Бронза у фехтуванні, боротьба у тенісі, поразки у дзюдо та плаванні. Підсумки четвертого дня Олімпійських ігор для України

4 хв читання

Перша українська медаль у Парижі. Бронза у фехтуванні, боротьба у тенісі, поразки у дзюдо та плаванні. Підсумки четвертого дня Олімпійських ігор для України /колаж Анастасія Левицька

колаж Анастасія Левицька

На Олімпійських іграх-2024 у Парижі українські спортсмени 29 липня представлені у чотирьох медальних змаганнях. Першу медаль для України здобула фехтувальниця Ольга Харлан. Розчаруванням дня, безперечно, стали результати у плаванні. Також варто відзначити невдалий старт у боксі. На прохання Forbes спортивний журналіст та військовослужбовець Юрій Онищенко підводить підсумки чергового дня Олімпіади

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Фехтування на шаблях

Ольга Харлан, лідерка нашої збірної, як п’ята «сіяна» почала змагання з 1/16 фіналу і на старті перемогла японку Сіхомі Фукусіму – 15:9. У 1/8 фіналу Харлан зустрілась з 21-ю «сіяною» азербайджанкою Анною Баштою, яка до 2018 року була росіянкою. Перемогла ще впевненіше – 15:6. Чвертьфінал пройшов за схожим сценарієм – 15:7, без шансів для суперниці з Угорщини.

У півфіналі Харлан протистояла лідерці світового рейтингу та господарці змагань француженці Сарі Бальцер. За шаленої підтримки трибун Бальцер перемогла нашу фехтувальницю 15:7. Сьогодні о 21:50 Харлан втретє у своїй кар’єрі боролася за олімпійську бронзу. У напруженому матчі проти кореянки Чої Себін українка програвала 5:11, але на характері зуміла відігратися і перемогла 15:14, здобувши втретє у своїй кар’єрі олімпійську бронзу.

Харлан – найтитулованіша українська фехтувальниця, це її п’ята Олімпіада. До бронзи Парижу в активі спортсменки – золото Пекіна 2008 року та срібло Ріо-2016 в командній першості, бронза Лондона-2012 та Ріо-2016 в індивідуальних змаганнях.

Ольга Харлан, Олімпіада, Париж-2024 /Getty Images

Ольга Харлан після перемоги у бронзовому матчі на Олімпіаді в Парижі Фото Getty Images

Аліна Комащук поступилася на старті змагань в 1/16 фіналу Джон Хайон з Південної Кореї – 8:15. Для Комащук це друга Олімпіада. 31-річна українка є срібною призеркою Ріо-2016 року в командній шаблі.

Олена Кравацька почала змагання з 1/32 фіналу і у першій сутичці була сильнішою за суперницю з Алжиру 15:8. Але вже в наступному раунді програла дворазовій чемпіонці світу японці Місакі Емура – 14:15. Для Олени це друга Олімпіада, спортсменка є срібною призеркою Ріо-2016 у командних змаганнях.

Українки ще виступлять у командних змаганнях.

Спортивна гімнастика

Олег Верняєв, Ігор Радівілов, Радомир Стельмах, Ілля Ковтун та Назар Чепурний боролися сьогодні за нагороди у командних змаганнях. 

За підсумками шести вправ українці набрали 254,761 бала і посіли пʼяте місце. Востаннє Україна здобувала медалі у цій дисципліні 24 роки тому.

Наші гімнасти також виступатимуть у фіналі особистого багатоборства та в окремих видах змагань.

Дзюдо (категорія 57 кг)

Дар’я Білодід – у стартовій сутичці українка за шість секунд перемогла суперницю з Кірібаті, але вже в наступній програла японці Харуці Фунакубо. Українка отримала три попередження та заробила дискваліфікацію. Фунакубо – срібна призерка останнього чемпіонату світу. 

Від Дар’ї багато хто очікував медалі, але ці очікування скоріше базувалися на результаті Токіо-2020, де вона здобула бронзу, але в категорії 48 кг. Білодід програла шостій «сіяній» і далі по сітці на неї чекали інші лідерки рейтингу.

А ще суддя дискваліфікував маму Білодід (і за сумісництвом тренерку) за гучні вигуки.

Дар’я Білодід, Олімпіада, Париж-2024 /Getty Images

Сутичка українки Дар'ї Білодід та японки Харуки Фунакубо. Українка поступилася через дискваліфікацію Фото Getty Images

Стрибки у воду

Олексій Середа/Кирило Болюх – український дует посів пʼяте місце з восьми учасників у змаганнях в синхронних стрибках з 10-метрової вишки. 

Для 18-річного Середи це друга Олімпіада. У Токіо-2020 в одиночних стрибках з 10-метрової вишки він був шостим і також шостим став у синхронних стрибках з 10-метрової вишки, але виступав тоді в парі з Олегом Сербіним. Для 19-річного Болюха це перші Ігри.

Цього разу Середа в одиночних змаганнях участі не бере, для обох стрибунів Олімпіада завершена.

Теніс, другий раунд одиночного турніру

Марта Костюк – Клара Бюрель (Франція). Вчора на старті Олімпіади Костюк перемогла Лулу Сан з Нової Зеландії, а сьогодні у двох сетах здолала Клару Бюрель з Франції – 7:6, 6:2. У 1/8 фіналу Костюк зіграє проти восьмої ракетки світу Марії Саккарі з Греції.

Для Марти це дебютна Олімпіада в карʼєрі. Вона мала виступити на Іграх-2020, але знялася з турніру через травму плеча.

Даяна Ястремська першою з українок вилетіла з одиночних змагань. Після важкого вчорашнього стартового матчу українці сьогодні не вистачило сил на матч проти колумбійки Каміли Осоріо – 6:7, 4:6. Для Даяни це друга Олімпіада в карʼєрі. У Токіо-2020 вона не пройшла перше коло.

Костюк та Ястремська сьогодні зіграли разом ще перший матч у парному розряді й перемогли суперниць з Польщі у двох сетах – 6:4, 6:1.

Еліна Світоліна, бронзова призерка попередньої Олімпіади, грає свій матч другого раунду проти американки Джессіки Пегули. Світоліна перемогла у трьох сетах (6:4, 1:6, 3:6) і вийшла у третє коло турніру.

Сестри Людмила та Надія Киченок стартували у парному турнірі впевненою перемогою над китайським дуетом Чжан Шуай/Чжен Сайсай – 6:1, 6:4. Цей матч мав відбутися вчора, але його перенесли через зливу. У Токіо-2020 Людмила та Надія дійшли до чвертьфіналу.

Бокс, категорія +92 кг

Двократний чемпіон України Дмитро Ловчинський у першому поєдинку на Олімпіаді програв боксеру з Австралії Теремоана Теремоана. Наш боксер вже на першій хвилині двічі побував у нокдауні, а в кінці раунду суперник відправив його у нокаут.

Цього разу Україна представлена на Олімпіаді лише трьома боксерами – найменша кількість за часи незалежності.

Вболівати за колег до Парижа приїхав чемпіон WBA, WBO, WBC та IBO у надважкій вазі Олександр Усик. Напередодні він зустрівся з нашими боксерами-олімпійцями і запропонував солідний стимул за медалі.

Усик пообіцяв сплатити з власної кишені за золоту нагороду $80 000, срібну – $70 000 і бронзову – $50 000.

Усик, Олімпіада, Париж-2024 /Getty Images

Олександр Усик серед глядачів бою українця Дмитра Ловчинського Фото Getty Images

Плавання

Михайло Романчук – насправді найбільш шокуючий результат сьогодні від лідера нашої команди з плавання на дистанції 800 м вільним стилем. Українець у попередньому запливі фінішував останнім, у загальному заліку він став 17-м. 

Романчук на Олімпіаді-2020 взяв бронзу на цій дистанції та встановив олімпійський рекорд, який тримається досі. Михайло ще змагатиметься на дистанції 1500 метрів вільним стилем.

Ніка Шарафутдінова у попередньому запливі на дистанції 100 м на спині посіла останнє восьме місце з часом 1:01.47. На цьому дебютна Олімпіада для 19-річної плавчині завершилась.

Академічне веслування

Ігор Хмара та Станіслав Ковальов – наша парна двійка (легка вага) сьогодні взяла участь у втішних заїздах і посіла друге місце у своєму запливі, що дало їм змогу кваліфікуватися у півфінал.

Раніше вони не змогли вийти напряму у півфінал, фінішувавши четвертими у своєму попередньому заїзді. Хмара та Ковальов – бронзові призери ЧС-2022.

Кульова стрільба

Олена Костевич/Віктор Банькін – не пройшли кваліфікації у міксті в стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м. Посіли 13-те місце з 17.

Костевич ще позмагається у стрільбі з пневматичного пістолету на 25 м. Вона перша українська спортсменка, яка взяла участь у шести Олімпіадах. На її рахунку чотири олімпійські нагороди.

Настільний теніс 

Ярослав Жмуденко програв на старті турніру другом номеру світового рейтингу Фан Женьдону з Китаю 0:4. З трьох представників України боротьбу продовжує тільки Маргарита Песоцька, яка напередодні вийшла до другого раунду.

Маунтенбайк

Сьогодні розіграли комплект медалей у крос-контрі серед чоловіків. Наш Олександр Гудима посів 32-ге місце. Його зняли наприкінці перегонів як колового, так само як вчора Яну Беломоїну у жіночих змаганнях. Для 21-річного українця це дебютна Олімпіада.

Україна у цьому виді у чоловічих змаганнях представлена вперше за 12 років.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд