Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Велика гра все ще попереду. Forbes зібрав перший за час війни детальний гід приватними інвестиціями. Де в Україні можна заробити понад 10% річних у валюті і чи безпечно це

13 хв читання

Forbes зібрав перший інвестиційний гід за час повномасштабної війни /ілюстрація згенерована Олександром Скоріченко за допомогою ШІ DALL-E

Forbes зібрав перший інвестиційний гід за час повномасштабної війни Фото ілюстрація згенерована Олександром Скоріченко за допомогою ШІ DALL-E

Які опції для збереження та примноження заощаджень залишилися в українців? Вперше з початку російського вторгнення Forbes повертається до формату традиційного інвестиційного гіду. Що треба знати про інвестиції у нерухомість, землю, ОВДП та іноземні активи під час великої війни та скільки на цьому можна заробити

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

«В останні два роки як asset manager я міг би отримувати винагороду золотими злитками, якби працював не в Україні», – іронізує директор з інвестицій Capital Times Артем Щербина, говорячи про інвестиційні можливості для українських інвесторів під час війни.

Поки світ спостерігав за суперзростанням фондових ринків, українці не могли потрапити на це «свято» через валютні обмеження, запроваджені внаслідок російського вторгнення, каже Щербина.

Інвестиційний портфель для українців на третьому році повномасштабної війни дійсно на перший погляд зовсім не вражає розмаїтістю більш‐менш надійних варіантів: ОВДП, нерухомість, земля, іноземні активи в межах ліміту НБУ у 100 000 грн на місяць.

Але якщо вивчити український інвестринок детальніше, виявиться, що можливостей значно більше. «Ми можемо запропонувати близько 40 інструментів, і кожні два тижні до переліку додається щось нове», – каже засновник інвестгрупи «Універ» Тарас Козак. Про що йдеться, якщо це не класичні ОВДП чи земля? Яскравий приклад нестандартного інструменту, якого не було раніше – інвестиція у будівлю, яку в найближчі 30 років орендуватиме McDonaldʼs.

Як це працює і скільки на цьому всьому можна заробити? Вперше за час повномасштабної війни Forbes склав інвестиційний гід. Він складається з двох частин. Перша – 12 інвестиційних опцій в Україні за кордоном, зібраних компанією Capital Times, і потенційна дохідність кожної за трьома сценаріями. Друга – серія експлейнерів про інвестиційні можливості у нерухомості, державних облігаціях та на ринку землі.

Чи своєчасно думати про інвестиції, коли постійно є потреба у волонтерській допомозі? Цифри кажуть за себе: вклади фізосіб в ОВДП зросли з початку війни у 2,5 раза. Ці гроші держава може витратити на війну. А перетворення землі на інвестактив за умови подальшої лібералізації ринку може додати до ВВП України додаткові 1–2,7 в.п., свідчить дослідження Київської школи економіки. У грошах ефект вимірюється у $35 млрд.

Зміст

Щоб перейти до конкретного розділу, натисніть на відповідну назву у списку нижче.

  1. Дохідність.
  2. Нерухомість.
  3. ОВДП.
  4. Земля.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні