Категорія
Гроші
Дата

Рейтинг «податкового пекла». Чи дійсно Україна має одну з найгірших систем оподаткування в світі? Коротка відповідь – ні, але є чотири проблеми

Рейтинг «податкового пекла». Чи дійсно Україна має одну з найгірших систем оподаткування в світі? Коротка відповідь – ні, але є чотири проблеми /Shutterstock

Shutterstock

«Податкове пекло» – так описала Україну маловідома аргентино-американська дослідницька установа The 1841 Foundation у рейтингу Tax Hells 2023. Це не зовсім коректно, кажуть опитані Forbes податкові спеціалісти. Але українську податкову систему складно назвати справедливою та якісною. Чому так?

Дослідження The 1841 Foundation учора розійшлося українськими новинними сайтами, хоча опубліковане було ще 19 жовтня. Чи справді українську податкову систему можна назвати «пеклом»? Навряд, але простору для покращень достатньо.

Головна проблема – гнучкість законодавства. Це могло б бути перевагою, якби не корупція у фіскальних органах, вважає старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський. «Будь-які різночитання закону трактуються не на користь платника, жодної презумпції невинуватості немає», – констатує він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні