Тарифи на електроенергію для населення можуть зрости удвічі, для бізнесу – на третину. Чому та коли це може відбутися /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Тарифи на електроенергію для населення можуть зрости удвічі, для бізнесу – на третину. Чому та коли це може відбутися

Shutterstock

Останні два місяці чиновники та гравці енергоринку переконують Володимира Зеленського, що необхідно підвищити тарифи на електрику. Останній варіант, який знаходиться на столі у президента, – збільшення тарифів для населення майже удвічі, до 2,9 грн/кВт·год, та для бізнесу на третину – до 4,5 грн/кВт без сплати за доставку. Коли та чому це може відбутися

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Українська енергетика після російських обстрілів взимку зазнала суттєвих руйнувань. За оцінками KSE, вартість зруйнованого обладнання $8,1 млрд. Щоб відновити енергосистему до наступного опалювального сезону потрібно понад $1 млрд, або близько 40 млрд грн, каже голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус. 

«Цю суму треба швидко знайти, щоб відремонтувати підстанції, поставити нові трансформатори та захистити їх», – каже він. 

Звідки взяти ці гроші? Бюджетні витрати йдуть на військові потреби, допомога західних партнерів обмежена, каже Герус. Серед варіантів – підняття цін на електроенергію. 

Максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – говорив раніше Forbes директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Ринковий тариф для населення в Україні, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр, має складати 5,5–6,5 грн/кВт·год.

Цю різницю покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго» в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на них урядом. Загальний обʼєм дотацій близько 130 млрд грн на рік. «Якщо залишити все без змін, до кінця року борги енергетичних компаній складуть близько 80 млрд грн, з яких 46 млрд грн – борги саме через ПСО», – каже на умовах анонімності співрозмовник Forbes в Міненерго. Тобто енергетичні компанії не матимуть коштів для відновлювальних робіт, додає він. 

Тарифи на електроенергію для населення можуть зрости удвічі, для бізнесу – на третину. Чому та коли це може відбутися /Фото 1

Діючий тариф на електроенргію для населення менший, ніж собівартість її транспортування

Як і коли можуть зрости ціни 

В середині квітня в Офісі президента проходила чергова нарада щодо необхідності підвищення тарифів на електроенергію. Свої розрахунки надали НКРЕКП, Міненерго, гравці ринку. 

Прийшли до того, що цьогоріч система фінансово збалансується, якщо тариф на електроенергію для населення зросте з 1,44-1,68 грн/кВт·год до 2,88 грн/кВт·год, а ціна на електрику для бізнесу з 3,3 грн/кВт до 4,5 грн/кВт (без сплати за доставку), каже керівник однієї з енергетичних компаній, дотичний до перемовин. 

Підвищення тарифу для населення дасть додатково 39 млрд грн тарифної виручки. Це дозволить збалансувати «Енергоатом» та теплову генерацію, які торік мали великі збитки, додає він. «Підвищення до 2,88 грн за кВт⋅год дозволить енергокомпаніям вийти в нуль, і цього вистачить на ремонтну кампанію», – каже співрозмовник у Міненерго. 

Середня квартира в Києві споживає 400 кВт·год на місяць, розповідав раніше Forbes старший аналітик Dragon Capital Денис Саква. За тарифу 1,68 грн/кВт·год платіжка для такої квартири складає 672 грн. При підвищенні тарифу до 2,88 грн/кВт·год сума у платіжці зросте до 1152 грн. «Рівень тарифів для населення встановлює уряд. Тому Шмигаль був єдиним, хто на нараді виступив проти підвищення тарифів», – каже керівник енергетичної компанії.

Ще один варіант, який розглядається, – розбивка за рівнем споживання: ті, хто споживає понад 1000 кВт·год, платитимуть ринковий тариф, а решта – знижений. За цей варіант виступають Міненерго і НКРЕКП, каже керівник енергетичної компанії.

У НКРЕКП і Міненерго відмовили Forbes в офіційних коментарях. «Нема сенсу обговорювати пропозиції по оновленню тарифів, поки рішення не фіналізовано», – каже Forbes співрозмовник у НКРЕКП. Приблизно таку ж відповідь Forbes отримав від пресслужби міністерства. Герус теж відмовився коментувати можливий рівень підвищення. 

Коли може відбутися підвищення? Обговорюються дві дати: з 1 травня або з 1 червня. В кінці березня уряд продовжив дію ПСО на один місяць, до 30 квітня. Найбільш вдалий час для підвищення тарифів – 1 травня, каже керівник енергокомпанії, дотичний до перемовин. «Це перший місяць після закінчення опалювального періоду, платіжка різко впала плюс ще не працюють кондиціонери, споживання електроенергії мінімальне, – каже він. – У підсумку навіть після цього підвищення загальний рахунок впаде». 

До початку травня недостатньо часу, щоб ухвалити рішення, каже Герус. Процедура передбачає залучення НКРЕКП, Energy Community, Міненерго, Кабміну, пояснює він. До того ж обленерго мають попередити абонентів про зміну тарифу за три тижні, додає співрозмовник із Міненерго. «Ймовірно, діючий тариф буде продовжено ще на один місяць», – каже він. 

Ці два місяці Офіс президента та уряд витратять на пошук інших джерел залучення 40 млрд грн. «Вони до останнього намагатимуться знайти вихід, щоб не підвищувати тарифи», – каже співрозмовник у Міненерго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні