Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

«Трофейний актив». Максим Кріппа купує готель «Україна» за 3 млрд грн. Навіщо йому це?

6 хв читання

Максим Кріппа /колаж Анастасія Решетнік

Максим Кріппа купує київський готель «Україна» за 3 млрд грн Фото колаж Анастасія Решетнік

Власник кіберспортивної команди NAVI і розробника гри S.T.A.L.K.E.R. Максим Кріппа переміг в приватизаційному аукціоні на готель «Україна». Тепер він має сплатити протягом 30 днів понад 3 млрд грн. Він вже купив у 2023-му офісний центр «Парус» і кілька менших обʼєктів. Сумарна вартість всіх угод близько $200 млн. У чому сенс купівлі комерційної нерухомості у розпал великої війни?

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

За місяць, 18 жовтня закінчиться 63-річна державна історія готелю «Україна»: він перейде у приватну власність. Щоб це сталося переможець приватизаційного аукціону – Максим Кріппа має сплатити 2,5 млрд грн плюс 500 млн грн ПДВ. Саме стільки запропонувала його компанія «Ола Файн» на приватизаційному аукціоні 18 вересня.

За ці гроші компанія отримає готельний комплекс площею майже 22 500 кв. м, у який входять 363 номери, ресторан, бізнес-центр, шість конференц-залів.

«Готель «Україна» біля Майдану Незалежності – трофейний актив», – каже партнер готельної компанії Burford Management & Consulting Іван Лунь. Так називають знакові будівлі з найкращим розташуванням. «Кращої локації в Україні немає», – вважає Лунь.

«Україна» — це не просто готель. Перш за все це історична споруда в центрі столиці, яка має значний потенціал для капіталізації. У нас є план, як ефективно розвивати цей об’єкт, але зараз мені не хотілося б його розкривати», – написав Максим Кріппа у письмовому коментарі Forbes. Повна версія відповідей доступна за посиланням.

Крім локації хороших новин для нового власника небагато. Обʼєкт застарілий і збитковий, має близько 36 млн грн боргів. Щоб перетворити його на сучасний готель необхідно $30 млн інвестицій у реновацію, оцінює засновник REIT-фонду Inzhur Андрій Журжій

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд