Ігор Коломойський і Сергій Корецький. /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Компанії
Дата

«Укрнафту» забрали в Коломойського, поставили нових топів, і компанія отримала рекордні 4,3 млрд грн. Чи дійсно все так ефективно запрацювало? Економіст Василь Поворозник пояснює реальні причини

Ігор Коломойський і Сергій Корецький. Фото Колаж Анна Наконечна

Найбільша нафтова компанія країни «Укрнафта», яка в листопаді 2022 року перейшла в підпорядкування держави, отримала в першому кварталі 2023-го прибуток у розмірі 4,3 млрд грн. Це вдвічі перевищує показник за весь мирний 2021 рік. Усе завдяки підвищенню прозорості роботи, зменшенню витрат, зростанню добового видобутку нафти й трейдингу нафтопродуктами, відзначав її новий CEO Сергій Корецький, на управління якого влада покладає великі надії. Економіст «CASE Україна» Василь Поворозник проаналізував, що насправді вплинуло на збільшення прибутку «Укрнафти» та чому в цій ситуації компанії конче потрібне належне корпоративне управління.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Завершити реформу корпоративного управління держкомпаній – один із 19 структурних маяків останнього меморандуму України та МВФ. Від цього в тому числі залежить отримання Україною $115 млрд допомоги упродовж чотирьох років. Особливо це питання актуальне в контексті специфічної «націоналізації» кількох великих підприємств, зокрема «Укрнафти»

Керівника в «Укрнафті» змінили відносно нещодавно – в листопаді 2022 року. Ним став екскерівник мережі заправок WOG Сергій Корецький. На нього покладались чималі сподівання, зокрема в контексті збільшення видобутку нафти та газу. 

Наприкінці травня «Укрнафта» відзвітувала, що сплатила до державного бюджету 1,187 млрд грн податку на прибуток, за результатами першого кварталу 2023 року. Це відбулося після отримання компанією рекордного прибутку в 4,3 млрд грн за цей період. Цей показник порівнянний з її річним прибутком у 2020-му та 2021 роках.

Зі слів голови компанії Сергія Корецького, це сталось завдяки підвищенню прозорості роботи компанії, а також зменшенню витрат, збільшенню добового видобутку нафти й трейдингу нафтопродуктами.

Отримання прибутку й сплата значної суми податків в умовах повномасштабної війни, безумовно, є позитивним результатом. Проте виглядає так, що він є наслідком зростання цін на нафтопродукти та продажу запасів «боргового» газу.

Скорочення витрат чи таки збільшення доходу від реалізації 

Щоправда, «Укрнафта» не оприлюднила проміжний фінансовий звіт емітента за перший квартал 2023-го, тому поки що покладаємось лише на заяви керівника компанії. Проте консолідовану фінансову звітність за перші три місяці поточного року опублікувала НАК «Нафтогаз України», яка проливає трохи світла на фінансові показники «Укрнафти».

За даними цього звіту, в першому кварталі 2023 року прибуток «Укрнафти» склав 3,5 млрд грн, що нижче від заявлених самою компанією показників. 

Звіт «Нафтогазу» також не підтверджує тезу Корецького про скорочення витрат «Укрнафти». Навпаки, собівартість реалізації зросла з 7,5 млрд грн у першому кварталі 2022-го до 9,6 млрд грн у першому кварталі 2023 року, а витрати на збут збільшились з 0,9 млрд грн до 1,3 млрд грн за відповідні періоди. 

Тож основним драйвером фінансового результату «Укрнафти» стало не так зменшення витрат, як збільшення доходу від реалізації – цей показник зріс з 9,6 млрд грн до 15,6 млрд грн. 

Внаслідок чого квартальний дохід «Укрнафти» підвищився на 63%, міг би пояснити фінансовий звіт, який наразі не опубліковано. Втім нескладно здогадатись, що розмір доходу від реалізації залежить від обсягів реалізованої продукції та цін на неї.

Дохід «Укрнафти» формується переважно в результаті продажу нафтопродуктів та природного газу. В першому кварталі 2021 року їхня частка в структурі доходів компанії складала 82% та 13% відповідно. Ймовірно, що і після «націоналізації» ці структурні фактори не змінились, а отже, ці види продукції залишаються ключовими.

Видобуток, реалізація та дохід

«Укрнафта» не розкриває дані про обʼєми реалізації нафтопродуктів та газу, проте можна припустити, що обсяги реалізації тісно повʼязані з рівнем видобутку (і переробки) нафти та газу. 

Із заяв «Укрнафти» відомо, що компанія планує збільшити видобуток нафти на 6,4%, до 1,45 млн т, а газу – на 0,3%, до 1,04 млрд куб. м у 2023 році. 

Минулого року видобуток просів через бойові дії та відключення електроенергії. Цьогорічне зростання, найімовірніше, буде поверненням на рівень 2021 року. Тож заявлені компанією темпи відновлення видобутку нафти та газу не можуть пояснити збільшення доходу в першому кварталі.

Натомість його може пояснити динаміка цін на бензини та дизель – нафтопродукти, реалізація яких формує основний обсяг доходу. 

Аналіз даних із відкритих джерел вказує на те, що роздрібні ціни на бензини зросли з 33,5 грн/л у першому кварталі 2022-го до 48,5 грн/л у першому кварталі 2023-го, тобто на 45%. 

За цей же період ціни на дизель підскочили на 54%: з 33,8 грн/л до 51,3 грн/л. Вірогідно, що саме подорожчання кошика нафтопродуктів стало важливою причиною збільшення доходу «Укрнафти», а відтак і прибутку. 

Основним, але не єдиним, бо був ще природний газ. Ситуація з ним ще цікавіша. 

Видобуток «Укрнафтою» газу залишився на рівні минулого року, а ціни на газ у першому кварталі взагалі скоротились із приблизно 30 000 грн за 1000 куб. м у 2022-му до 20 000 грн за 1000 куб. м у 2023-му. Проте в розпорядженні нового керівництва опинився невикористаний запас природного газу, який воно успадкувало від попередньої команди.

Наприкінці 2022 року тоді новопризначений керівник «Укрнафти» Сергій Корецький заявив, що компанія мала трохи більше як 500 млн куб. м у підземних сховищах газу країни (ПСГ), який вона розраховує продавати на біржі або за прямими контрактами. 

І справді, в першому кварталі 2023 року «Укрнафта» активно почала розпродавати на Українській енергетичній біржі (УЕБ) природний газ із ПСГ. Власне, продаж газу розпочався на УЕБ ще наприкінці листопада 2022-го. До цього «Укрнафта» не продавала природний газ на біржі (окрім продажів газу для підприємств соцсфери на початку 2022-го) майже три роки – з грудня 2019-го. 

Про який газ йдеться 

Згідно зі згаданою вже консолідованою проміжною фінансовою звітністю «Нафтогазу» за три місяці 2023 року, у березні 2022 року «Укртрансгаз» та «Укрнафта» підписали відповідні документи та впорядкували питання щодо 0,591 млрд куб. м природного газу, який знаходиться в ПСГ «Укртрансгазу».

Йдеться про досудове врегулювання частини з «боргових» 9 млрд куб. м газу 2006–2012 років видобутку, за які «Укрнафта» судиться з «Нафтогазом».  

Попереднє керівництво компанії не продавало цей газ, а нове, ймовірно, продало частину цього запасу, збільшивши дохід від реалізації. 

Очевидно, що цей газ продавався за поточними цінами (між 17 000–20 000 грн без ПДВ за котируваннями УЕБ), а от собівартість була історичною (у межах від 800 до 1400 грн залежно від періоду). 

Тож можна припустити, що саме ця різниця й сприяла формуванню рекордного прибутку «Укрнафти» в першому кварталі 2023 року.

Грошові надходження від продажу «боргового» газу дали змогу погасити чималий податковий борг компанії, що утворився після «націоналізації», та прийняти наприкінці травня фінансовий план «Укрнафти» на 2023 рік.

Ласий шматок без належного корпоративного управління

Питання про фінансовий результат «Укрнафти» привертає увагу до того, яким чином «Нафтогаз» врегулює свій борг за природний газ перед компанією в розмірі 8,5 млрд куб. м.

Якщо «Нафтогаз» поверне борг за чинною ринковою вартістю, то «Укрнафта» отримає чималий актив, вартістю в понад 100 млрд грн (при ринковій ціні в Україні в $300–400 за 1000 куб. м без ПДВ). 

Це може стати ласим шматком для корумпованих політиків та держслужбовців за умови неналежного корпоративного управління всередині «Укрнафти», до якого наразі є великі питання. У «Нафтогазу», своєю чергою, виникне проблема, де взяти газ для покриття боргу.

Якщо ж борг закриють по «старій ціні», то «Укрнафта» недоотримає величезні кошти, які могли б бути використані для розвитку (за умови належного управління). Також такий варіант навряд чи влаштує інвесторів компанії (як українських, так і іноземних), що погіршить інвестклімат і перспективи отримання інвестицій на відбудову України.

Відтак знову ключовим буде питання належного корпоративного управління державного майна, і саме до нього має бути прикута увага громадськості, МВФ та міжнародних партнерів України. 

У випадку з «Укрнафтою» є певні проблеми. Тож залишається сподіватись на їх вирішення в найближчому майбутньому.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні