Сергій Корецький: «Коли вперше озвучив плани, фахівці сказали, що це неможливо» /надано пресслужбою
Категорія
Компанії
Дата

Без Коломойського. Новий СЕО державної «Укрнафти» обіцяє рекордний прибуток і масштабне збільшення видобутку. Наскільки реалістичні його плани

Сергій Корецький: «Коли вперше озвучив плани, фахівці сказали, що це неможливо» Фото надано пресслужбою

Найбільша нафтова компанія України «Укрнафта» планує збільшити видобуток нафти за рік на 6%, а за п’ять років – удвічі. Невідоме у цьому рівнянні – де компанія візьме на це гроші. Досі не затверджений урядом фінплан передбачає 12 млрд грн прибутків та понад 6 млрд грн інвестицій. Наскільки реалістичні ці плани

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Останні 20 років «Укрнафта» перебувала під контролем групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2022-го держава провела велике відчуження, після чого «Укрнафту» і «Укртатнафту» очолив Сергій Корецький, колишній керівник мережі WOG і засновник кавового бізнесу Idealist.

За цей час видобуток «Укрнафти» невпинно знижувався: з 3 млн т нафти у 2008-му до 1,37 млн т у 2022-му. «Укрнафта» майже не вкладала кошти в буріння, каже виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко. Компанія бурила по одній свердловині на рік, погоджується Корецький. 

Нове керівництво компанії планує змінити тренд і будує амбіційні плани: збільшити видобуток удвічі за пʼять років, до 3 млн т. «Цього досягнути буде дуже складно через жахливий фінансовий і технічний стан компанії», – каже директор компанії ExPro Consulting Геннадій Кобаль. Корецький визнає: «Укрнафта» заборгувала державі 4,58 млрд грн податків і має 20 млрд грн дебіторської заборгованості, більша частина якої має статус сумнівної. Зростання хоча б на 20% буде хорошим результатом, каже Кобаль. 

Збільшення видобутку малою кров’ю

Мета «Укрнафти» в 2023 році – втримати видобуток газу та збільшити видобуток нафти на 6% – до 1,5 млн т, каже Forbes Корецький.

Він змінює команду під нові виклики. Йому на допомогу в статусі радників голови правління прийшли колишній фінансовий директор «Укргазвидобування» Сергій Федоренко та кандидат наук Володимир Гришаненко, який має 20 років досвіду у галузі. Корецький каже, що провів близько 20 інтервʼю з фахівцями за напрямом видобутку і незабаром розкаже про подальше розширення команди.

Гравці ринку й аналітики вважають плани Корецького на цей рік консервативними. «Укрнафта» може збільшити видобуток на 6%, вкладаючи невеликі ресурси: десь капремонт зробити, десь насос поставити, каже Forbes гендиректор групи компаній «Західнадрасервіс» Степан Козицький. Зростання видобутку дадуть недорогі операції на свердловинах, погоджується аналітик «НафтоРинку» Олександр Сіренко.

Результати першого кварталу це підтверджують. Компанія вже збільшила добовий видобуток майже на 6% – до 3926 т за рахунок ліквідації врізок і проведення капітальних ремонтів свердловин.

При цьому, за словами власника «Західнадрасервіс», «Укрнафті» належать одні з найперспективніших нафтових ділянок в Україні, що зосереджені в західному регіоні. «Якщо підходити до питання ґрунтовніше, застосовувати 3D-сейсміку, буріння, можна було б і на 10% збільшити видобуток цьогоріч», – каже Козицький.

Востаннє «Укрнафта» проводила 3D-сейсміку родовищ у 2014-му, каже Корецький. Цьогоріч компанія планує повернутися до цього виду дослідження та готує тендерні умови.

Компанія планує цьогоріч своїми силами пробурити шість неглибоких свердловин: три нові та три глибокомодернізовані, каже Корецький. «Укрнафта» зараз має чотири бурових станка.

Вартість буріння подібної свердловини $1–2,5 млн, говорить Козицький із «Західнадрасервіс». Його компанія теж бурить неглибокі свердловини. Тобто загальна вартість буріння «Укрнафти» цьогоріч становитиме до 400 млн грн. При цьому «Укрнафта» закладає у фінплан, який ще має погодити уряд, 5 млрд грн інвестицій. Більшість цих грошей піде на збільшення видобутку на діючих свердловинах.

Компанія оперує 1800 свердловинами на 89 родовищах. Це дуже скромна цифра для такої великої компанії, каже Кобаль. Для порівняння, найбільша приватна компанія «ДТЕК Нафтогаз» у 2021 році інвестувала понад 2 млрд грн, хоча розвиває тільки три родовища.

«Укрнафта» планує витратити 1,2 млрд грн на придбання нових ліцензій, каже Корецький. «Дивно, що компанія планує купувати нові ліцензії, адже має купу ліцензійних ділянок, якими роками ніхто не займався», – каже Forbes на правах анонімності топменеджер однієї з нафтогазових компаній України. Ймовірно, йдеться про продовження діючих ліцензій, додає він.

Також Корецький планує залучати у видобуток приватні компанії на умовах спільної діяльності. «Ми зараз ранжуємо усі наші родовища: виділяємо ті, де впораємося власними силами, та ті, де залучимо партнерів», – каже він. У «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова готові співпрацювати, особливо при надглибокому бурінні і використанні високотехнологічних сервісів при розробці родовищ. «Компанія бачить великі перспективи збільшення видобутку та розвитку нафтогазової галузі України на основі державно-приватного партнерства», – відповіли на запит Forbes у пресслужбі ДТЕК.

надано пресслужбою

«Укрнафта» планує завершити 2023 рік з чистим прибутком у 12 млрд грн Фото надано пресслужбою

Ключове питання – звідки «Укрнафта» візьме гроші, каже Сіренко з «НафтоРинку». Компанія має багатомільярдні борги. Колишній менеджмент «Укрнафти» і «Укртатнафти», за даними СБУ, ймовірно, вивів із неї 40 млрд грн. 

Корецький розраховує на 12 млрд грн прибутків у 2023 році. Він не розкриває фінрезультати минулого року, бо вони, за його словами, нерепрезентативні через війну та втрату частини фінансової документації компанії під час відчуження. 2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком в 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн.

Наскільки реально новому СЕО збільшити прибуток в 3–4 рази? Першочергове завдання Корецького – зламати ймовірні схеми «Привата» з виводу грошей з «Укрнафти», зазначає Кобаль. Завдяки цьому компанія зможе спрямувати кошти у розвиток, каже директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Ще одне можливе джерело доходів – експорт нафти. «Укрнафта» на початку березня уклала контракт з польською Orlen на імпорт нафтопродуктів, щоб запустити свої 500 АЗС. Зараз компанії ведуть перемовини щодо експорту української нафти. «Це дуже непроста схема», – каже Куюн. Все через логістику: трубою можна доставити тільки до одного із заводів Orlen у Європі, а якщо везти залізницею, заважатиме різна ширина колій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні