Ігор Коломойський /Sodel Vladyslav / Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

Третя пішла. Держава забирає у Коломойського та партнерів черговий актив вартістю $500 млн. Що потрібно знати про справу навколо «Укрнафтобуріння»

Ігор Коломойський. Фото Sodel Vladyslav / Shutterstock

Суд передав одну з найбільших українських газовидобувних компаній – «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та партнерів – в управління АРМА. Це вже третя велика компанія бізнесмена, що була націоналізована від початку російського вторгнення. Чим вона цінна та що з нею буде далі 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ніхто з представників «Укрнафтобуріння» ще не отримав офіційного повідомлення про арешт корпоративних прав та їх передачу АРМА, повідомили 19 квітня в пресслужбі компанії. «Акціонери і топменеджери компанії не розуміють підстав для подібних рішень, – йдеться у повідомленні. — «Укрнафтобуріння» вже подала апеляцію на рішення суду».

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.  

В чому цінність компанії? У 2012–2019 роках «Укрнафтобуріння» нарощувала видобуток газу найбільшими темпами серед українських компаній. За ці сім років видобуток компанії зріс у сім разів – до понад 700 млн кубометрів. Секрет успіху – Сахалінське родовище у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів. 

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні і поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, каже аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

На 19 квітня в управлінні «Укрнафтобуріння» не було жодних змін, компанія здійснює звичайну господарську діяльність, йдеться у повідомленні пресслужби. У підземному сховищі знаходиться понад 160 млн кубометрів газу компанії, а на рахунках – близько 1,2 млрд грн.  

Це вже третя відчужена на користь держави компанія, частку в якій має Ігор Коломойський. У листопаді 2022-го до Міноборони перейшли «Укрнафта» та Кременчуцький НПЗ. 

Чому суд арештував «Укрнафтобуріння»

«Укрнафтобуріння» отримала спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища ще у 2004 році. Проте через низку судових процесів компанія змогла розпочати стабільне нарощування видобутку тільки з 2012-го. На той час компанією володіли «Приват», а також наближені до Віктора Януковича бізнесмени та колишні міністри Микола Злочевський та Едуард Ставицький. Після Революції гідності газовий бізнес наближених до Януковича бізнесменів скупив Павло Фукс, писало видання ЕП. Також у 2016-му стало відомо, що частку в компанії має Віталій Хомутиннік.

З 2000-х Сахалінське родовище також розробляли компанії «Сахалінське», «Сіріус-1», та «Голдон Дерік» (з 2017-го – «Іст Юроуп Петролеум»), «Девон» в межах спільної діяльності з державною «Надра України».

За даними слідства, що наведені у рішенні суду, «Надра України» всупереч постанові Кабміну відчужила свої частки в цих угодах приватній «Голдон Дерік». Отже, за висновком слідства, держава втратила Сахалінське нафтогазове родовище та потенційні доходи на сотні мільйонів гривень з видобутку газу. Справа щодо нібито незаконної передачі Сахалінського родовища до приватних компаній була відкрита ще у 2014-му, але активізувалася лише в останні роки.  

До чого тут «Укрнафтобуріння»? Вона єдиний власник спецдозволу на розробку Сахалінського родовища. Тому інші компанії не могли розробляти родовище без договору про спільну діяльність з «Укрнафтобурінням».

5 квітня 2023-го за матеріалами ДБР суд заарештував активи компаній «Сахалінське», «Сіріус-1» та «Іст Юроуп Петролеум» («Голдон Дерік») і передав їх в управління АРМА. Слідство повʼязує ці компанії з Фуксом. У пресслужбі бізнесмена заявили, що він «не має до них відношення».

Чому суд арештував також і корпоративні права «Укрнафтобуріння»? Вони визнані речовими доказами у кримінальному провадженні по справі Сахалінського родовища, йдеться в рішенні суду. Проте з самої ухвали суду важко зрозуміти, які саме претензії у правоохоронців до «Укрнафтобуріння», каже Михайло Свищо з Expro.

«Нафтогаз» чи «Укрнафта» можуть претендувати на Сахалінське родовище 

У 2022-му співробітники АРМА розшукали понад 190 000 одиниць майна та корпоративних прав на 41 млрд грн. Залежно від рішення суду агенство знаходить для переданих активів нових управителів чи продає їх. Після потрапляння до АРМА компанії, як правило, існують або за рахунок коштів, що залишаються на рахунках (якщо їх не арештували), або коштом раніше укладених контрактів.

Наприклад, 23 листопада до АРМА передали корпоративні права семи підприємств групи IDS Ukraine, яка випускає воду під марками «Моршинська» та «Миргородська». Проте компанія без змін продовжувала працювати, поки АРМА шукала управителя, говорив Forbes у грудні один із акціонерів компанії Всеволод Білас. Серед негативу: жодне з підприємств групи не могло отримувати зовнішнє кредитування.

До АРМА передали, наприклад, яхту екснардепа Віктора Медведчука за $200 млн, АЗС російської групи «Татнафта» за $40 млн та Миколаївський глиноземний завод, який до війни оцінювали в $1 млрд. Всі ці підприємства і досі простоюють і чекають нового управителя, якого на конкурсі має обрати агенство. Обраний АРМА управитель керує компанією не безплатно. За свої послуги він отримує близько 20–30% чистого доходу. Але з пошуком управителя в агенства проблеми – зі 141 конкурсу успіхом завершився лише 21. 

Проте з пошуком управителя на «Укрнафтобурінням» АРМА може впоратися швидше. В Україні небагато видобувних компаній, які можуть переварити подібну компанію, каже Михайло Свищо з Expro. Це державні «Укрнафта», «Нафтогаз України», а також «ДТЕК Нафтогаз» Ахметова. 

Свищо сумнівається, що компанію передадуть Ахметову чи в інші приватні руки. Найвірогідніший сценарій – перехід Сахалінського родовища до «Укрнафти» чи «Нафтогазу». Обидві державні компанії мають амбітні плани нарощування видобутку в цьому році, а після отримання «Укрнафтобуріння» з обʼємом видобутку понад 700 млн кубометрів на рік ці плани гарантовано будуть виконані. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні