Battery energy storage, система збереження енергії /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Великі (і дороговартісні) батарейки. У 2023-му ОККО, Kness та інші компанії отримали можливість збудувати системи збереження енергії на понад $500 млн. Хто може створити новий для України ринок?

В Україні компанії цікавляться встановленням промислових систем збереження енергії Фото Shutterstock

Оператор системи передачі «Укренерго» у 2023 році видав рекордну кількість техумов для будівництва промислових систем збереження енергії. Які бізнеси мають шанс запустити новий для України ринок?

Найбільша паливна компанія України ОККО Віталія Антонова планує побудувати систему збереження енергії потужністю 20 МВт, розповів Олекса Коненко, керівник департаменту відновлювальної енергетики ОККО. Компанія оцінює інвестиції у проєкт на рівні €20-22 млн. ОККО планує надавати допоміжні послуги «Укренерго» з балансування енергосистеми за допомогою цього energy storage.

Система збереження енергії працює як потужний powerbank: може накопичувати сонячну енергію вдень і відпускати її ввечері. Це дає змогу стабілізувати енергосистему.  

«Без цих акумуляторів перехід на відновлювальну генерацію неможливий, – говорив раніше Forbes Сергій Шакалов, співзасновник та СЕО вінницької компанії Kness, яка розробляє власний energy storage. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні