Категорія
Війна
Дата

Cтратегія перемоги й ATACМS. П’ять запитань про пакет допомоги Україні від США аналітику Atlantic Council Дагу Клейну

Майк Джонсон, Дональд Трамп, військова допомога /Getty Images

Дональд Трамп слухає виступ спікера Палати представників Майка Джонсона під час пресконференції в маєтку Трампа Мар-а-Лаго, 12 квітня 2024 року, Палм-Біч, Флорида Фото Getty Images

Залишається два дні до голосування в Конгресі США за новий проєкт допомоги Україні, що не можуть ухвалити пів року. Чим особливий план спікера Палати представників Майка Джонсона, розповідає Даг Клейн, аналітик Atlantic Council та Razom for Ukraine

20 квітня Палата представників Конгресу США має розглянути законопроєкт про допомогу Україні на $60,8 млрд. Суми підтримки практично ідентичні тим, що ухвалив у лютому Сенат. Але новий законопроєкт має деякі республіканські особливості, як-от кредит на економічну допомогу.

Чому Джонсон стільки тягнув із законопроєктом і чи може колишній президент США Дональд Трамп або радикальні республіканці його зірвати?

Forbes Ukraine поговорив про це з Дагом Клейном, позаштатним науковим співробітником в Atlantic Council, політичним аналітиком в організації Razom for Ukraine у Вашингтоні, який публікується у таких виданнях, як The Hill, The Wall Street Journal, Foreign Policy.

Даг Клейн, Atlantic Council, Razom for Ukraine, допомога США /Atlantic Council

Даг Клейн, аналітик Atlantic Council та Razom for Ukraine Фото Atlantic Council

Розмову скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Як ви оцінюєте законопроєкт республіканців? Виглядає як щось дуже схоже на законопроєкт Сенату.

Так, він дуже схожий на той, що вже прийняв Сенат. Відмінності – здебільшого гарні або принаймні непогані для України. Чому схожий законопроєкт понад два місяці не міг потрапити до Палати представників? Джонсон намагався знайти політично зручний спосіб зробити це та не зазнати серйозних політичних наслідків.

У тексті законопроєкту мало що змінилося, суми лишилися практично ті самі. Але змінився політичний контекст. Є принаймні три відмінності.

По-перше, у документі є вимога від адміністрації Джо Байдена стратегії для перемоги України.

По-друге, вимога надіслати Україні ATACMS. Хоча є положення, якщо адміністрація вважає, що постачання ракет дальнього радіуса дії може зашкодити національній безпеці США, вона не зобовʼязана це робити. Але має прозвітувати про це Конгресу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні