Категорія
Новини
Дата

У Конгресі США оприлюднили законопроєкт із допомогою Україні на $61 млрд. Джонсон планує голосування 20 квітня та хоче дати Україні ATACMS

Палата представників Конгресу США оприлюднила новий законопроєкт із допомогою Україні. Спікер Палати Майк Джонсон розраховує, що за нього проголосують у суботу, 20 квітня.

Ключові факти:

  • Майк Джонсон пропонує проголосувати окремо за допомогу Україні, Ізраїлю та партнерам в Індо-Тихоокеанському регіоні – тексти цих трьох законопроєктів опубліковані. Також він анонсував четвертий законопроєкт із питаннями нацбезпеки, який включатиме такі питання як примусовий продаж китайської соцмережі TikTok, використання російських активів, передає The Hill. Його поки не опубліковано.
  • Законопороєкт по Україні сумарно передбачає виділення Києву та партнерам у регіоні допомоги майже на $60,84 млрд, наводить головні числа пані посол в США Оксана Маркарова.
  • Оборонні видатки складатимуть $49,9 млрд. З них $23,2 млрд – на поповнення оборонних товарів та послуг, $13,8 млрд – закупівлю нової зброї та послуг у виробників, $1,6 млрд – військове фінансування для задоволення потреб України та інших партнерів у регіоні. Ще $11,3 млрд – на поточні операції США в регіоні.
  • Економічна допомога Україні та партнерам складатиме сумарно $9,5 млрд. Як пряму бюджетну підтримку Київ може отримати майже $7,85 млрд. Ще $1,57 млрд передбачено на інші види економічної допомоги Україні та постраждалим від війни країнам.
  • Економічна підтримка має надаватись на умовах кредиту та не може витрачатись на виплату пенсій. Але президент США у разі підтримки Конгресом має право після 15 листопада 2024-го списати 50% заборгованості України, а після 1 січня 2026-го – 100%.
  • Проєкт зобов’язує президента США у найкоротші терміни надати України далекобійні ракети ATACMS. Але якщо президент вирішить, що це завдасть шкоди нацбезпеці США, то він може затримати постачання і має повідомити про це оборонному комітету Конгресу.
  • Протягом 45 днів після набрання законом чинності держсекретар США та голова Пентагону мають надати комітетам Конгресу стратегію Сполучених Штатів із підтримки України. Вона має бути багаторічною, встановлювати конкретні і досяжні цілі та містити показники для оцінювання ефективності.
  • Джонсон планує поставити на голосування проєкти 20 квітня. У разі успішного прийняття у Палаті представників, законопроєкти має схвалити ще Сенат. Після цього їх має підписати президент США Джо Байден.

Контекст:

Адміністрація президента США Джо Байдена ще в жовтні 2023-го зробила запит до Конгресу про виділення коштів для України. У лютому 2024-го Сенат прийняв законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанський регіон на $95 млрд. Але Джонсон відмовлявся ставити його на голосування та натомість обіцяв представити власний проєкт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні