Категорія
Гроші
Дата

Сенат США підтримав допомогу Україні на $60 млрд. На черзі – Палата представників, де більшість – республіканці, які хочуть її заблокувати. Чи є вихід із ситуації? Розбір американських ЗМІ

Дональд Трамп /Getty Images

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп активно закликає своїх однопартійців не голосувати за допомогу Україні Фото Getty Images

Таку потрібну Україні фінансову допомогу від США, яка стала яблуком розбрату в американському Конгресі, сьогодні, 13 лютого, схвалив Сенат. Forbes поглянув на настрої законотворців Палати представників, у руках якої буде остаточне рішення, і їхню налаштованість на позитивне рішення для Києва через матеріали провідних міжнародних видань

У понеділок, 12 лютого, Сенат США попередньо голосував за $95 млрд міжнародної допомоги, яка включає фінансову підтримку України та Ізраїлю. Попри відкриті заклики потенційного кандидата у президенти США Дональда Трампа не схвалювати цей пакет міжнародної підтримки та неприхований тиск на однопартійців, 17 республіканців ризикнули приєднатися до майже всіх демократів і підтримали законопроєкт.

Остаточне голосування в Сенаті за пропозицію надати Україні $60 млрд, Ізраїлю – $14 млрд, а на гуманітарну допомогу в зонах конфліктів спрямувати майже $10 млрд мало відбутися не пізніше середи, 14 лютого, зазначає The New York Times. Так і сталося.

Попри те, що сенатори-республіканці обіцяли зробити все, щоб відтягнути ухвалення цього вкрай важливого для України рішення, їх план провалився. З трансляції засідання Сенату стало відомо, що законопроєкт таки було схвалено.

«Після всіх процедурних голосувань і понад шести годин виступів, які тривали всю ніч, Сенат у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт HR 815 про міжнародну допомогу США. «За» – 70, «проти» – 29», – написала у Facebook пані посол України в США Оксана Маркарова.

Проблема – у Палаті представників та Джонсоні

Після отримання зеленого світла в Сенаті законопроєкт повинен пройти голосування у Палаті представників, де у республіканців більшість. Але спікер Палати, республіканець Майк Джонсон, натякнув, що не має наміру ставити на голосування це питання.

«Республіканці Палати від самого початку дали зрозуміти, що будь-які так звані допоміжні закони з питань національної безпеки повинні враховувати, що національна безпека починається на власному кордоні США, – наводить заяву Джонсона NYT. – Якщо ми не отримаємо жодних пропозицій про зміцнення безпеки кордонів від Сенату, Палата не відступить від власної позиції у цьому важливому питанні».

Схоже, Джонсон так хвилюється за своє крісло, що забуває про факти. 7 лютого республіканці заблокували у Сенаті двопартійний закон, який передбачав встановлення жорсткішої імміграційної політики та фінансову допомогу Україні та Ізраїлю. Тоді республіканці побоялися піти проти лідера їхніх президентських праймеріз, Дональда Трампа, який виступив проти цього законопроєкту.

Очевидно, питання допомоги Україні дійсно може прямо вплинути на карʼєру Джонсона. Його однопартійці у Палаті, серед яких праворадикалка Марджорі Тейлор Ґрін, закликали скинути Джонсона з посади спікера, якщо він винесе на голосування цей законопроєкт, повідомляє The Washington Post.

Майк Джонсон /Getty Images

Спікер Палати представників Майк Джонсон, 6 лютого 2024 року Фото Getty Images

WP пише, що демократи у Палаті почали втілювати ініціативу, яка дає змогу винести на голосування законопроєкт в обхід Джонсона. Для цього потрібно, щоб відповідну петицію підписали 218 членів Палати, тобто більшість. Але проблема не лише в тому, що у республіканців у Палаті більшість, а й в тому, що не всі демократи хочуть ухвалення закону, який передбачає допомогу Ізраїлю. 

Згідно з ООН, війна ізраїльського уряду в секторі Гази зруйнувала чи пошкодила більшість будинків, вбила понад 12 300 дітей, а чверть місцевого населення голодує. Низка демократів виступили проти того, щоб давати Ізраїлю змогу ще більше поглибити кризу в Газі. Тому потрібно буде ще більше голосів республіканців, щоб компенсувати незгодних демократів.

Politico додає, що демократи в Палаті вже поговорили з деякими колегами-республіканцями про те, щоб винести пакет допомоги на голосування. Американське видання звертає увагу на те, що дуже мало випадків успішного застосування обхідної петиції в Палаті представників.  

Politico також пише, що група проукраїнських республіканців-центристів потенційно може вплинути на розвʼязання питання пакету іноземної допомоги. Кілька з них вже сказали, що готові писати із демократами новий законопроєкт, який включатиме допомогу Україні та укріплення південного кордону США. 

Складно повірити в успіх ще одного «бартерного закону», враховуючи провал попереднього. Але Politico вважає, що саме правоцентристські голоси Палати відіграють найважливішу роль, коли орган повернеться до роботи у вівторок. Що голосніше вони наполягатимуть на новій допомозі Україні після схвального голосування Сенату, то більше шансів на те, що Джонсон прийме законопроєкт у певному вигляді, пише видання. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні