Категорія
Новини
Дата

10% малого та середнього бізнесу з оборотом до $35 000 на місяць припинили існування – дослідження Visa

Повноцінно відновитись в умовах війни не можуть підприємства ресторанного бізнесу, пошиття та торгівлі одягом, сфери відпочинку та SPА-послуг. Про це в інтервʼю Forbes сказала топменеджерка Visa Віра Платонова, коментуючи дані про платіжну активність українців та бізнесу з початку повномасштабної війни. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Якщо проаналізувати сегмент МСБ із місячним оборотом до $35 000, то понад 10% припинили існування, сказала Платонова. Найбільше постраждали підприємства ресторанного бізнесу, пошиття та торгівлі одягом, сфери відпочинку та SPА-послуг. Вони майже зникли або показують дуже незначні показники у цифрах Visa.
  • Обсяги P2P-транзакцій сильно зросли. Вони стали засобом для криптоплатежів за кордоном та всередині країни, а також активно використовуються волонтерами. Зростання P2P є наслідком перетоку класичних торговельних платежів МСБ, що раніше здійснювалися через POS-термінали, у сферу Р2Р. 
  • В Україні порівняно з лютим денний обсяг операцій «із картки на картку» в червні збільшився на 143%. З початком війни середня сума P2P-транзакцій зросла на понад 50%, однак у червні намітився спад.
  • Також в Україні знизилась загальна частка транзакцій у сегменті електронної комерції. Ймовірно цей сегмент частково перейшов у Р2Р транзакції.
  • За кордоном із початку війни середня сума операцій «із картки на картку» порівняно з довоєнною базою підвищилася на понад 1000%. У червні денні обсяги переказів становили майже на 1500% від довоєнного рівня.

Контекст

Київський офіс платіжної системи Visa – це великий регіональний хаб, який охоплює 17 країн від Південно-Східної Європи до Кавказу та Центральної Азії. За даними НБУ, станом на 1 липня українці мали на руках 18,8 млн активних карт Visa. Через війну частина команди Visa наразі працює у тимчасових регіональних офісах хабу в Болгарії та Чехії, але дві третини менеджерів залишаються в Україні.

Кожен пʼятий МСБ оцінює втрати в понад $100 000, свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед представників МСБ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні