Категорія
Новини
Дата

Кожен пʼятий бізнес втратив понад $100 000 через війну – опитування ЄБА

Протягом останніх місяців суттєво зросли втрати, що зазнає малий та середній бізнес внаслідок війни. Кожен пʼятий МСБ оцінює втрати в понад $100 000, свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед представників МСБ – учасників проєкту Unlimit Ukraine.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 27% опитаних підприємців оцінюють втрати в суму до $10 000, 28% – в діапазоні $10 000–50 000, ще 13% – в діапазоні $50 000–100 000, а 20% – більше $100 000, що в півтора раза більше, ніж у травні. Про відсутність втрат повідомляють тільки 5% підприємців.
  • При цьому 22% опитаних бізнесів повідомляють про збитки майну чи активам безпосередньо внаслідок бойових дій. З них наразі 23% знаходяться на етапі фіксування збитків, а 11% звернулися до правоохоронних органів. Інші 63% не вчиняли жодних дій, спрямованих на фіксацію чи відшкодування збитків внаслідок бойових дій. Водночас 14% компаній повідомляють, що мають офіси чи виробництва на окупованих територіях.
  • Вже майже третина підприємців, а саме 28%, відновили свою роботу у повному обсязі, 37% – частково, 16% МСБ досі не працюють. Порівняно з травнем збільшилася кількість компаній, що відновили повну роботу, тоді повноцінно працювали 21% компаній, 38% – частково і 17% – не працювали взагалі. Серед непрацюючих бізнесів 12% планують відновити роботу, а 4% можуть незабаром закритися.
  • Оцінка підприємцями власної фінансової стійкості лишається стриманою. Наразі 27% повідомляють, що їх фінансових резервів вистачить на кілька місяців, раніше таких було 34%. Ще 11% мають резервів на один місяць, а інші 20% – на пів року. Тільки 6% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Кількість компаній, що вичерпали свої резерви, дещо збільшилася порівняно з травнем – з 29% до 32%.
  • Можливості бізнесу виплачувати зарплати дещо покращились, однак компанії почали частіше вдаватися до скорочення персоналу. В півтора раза збільшилася кількість компаній, що вимушені звільняти співробітників – з 12% до 18%. Водночас зросла кількість підприємств, що виплачують зарплату у повному обсязі – з 23% до 34%. Ще 25% бізнесів дещо скоротили виплати і тільки 15% наразі не мають змогу виплачувати співробітникам винагороду.

Контекст

Бізнес у липні дещо поліпшив оцінки перспектив своєї економічної діяльності, свідчить Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) від НБУ. Водночас посилення інтенсивності бойових дій, руйнування інфраструктури, високі ціни на енергоносії та скорочення попиту відтерміновують відновлення економічної активності. У підприємств, залучених до щомісячного опитування, залишилися песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі за всіма секторами економіки.

Проте більшість українських підприємців (61%), попри війну, вимушену релокацію, складнощі з логістикою та зменшення обсягів продажів, продовжують працювати, а 91% з тих, хто призупинив діяльність – готові відновитись у майбутньому, показують результати дослідження Mastercard SME Index.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні