Категорія
Новини
Дата

20 вересня уряд вводить нові карантинні норми. Які привілеї будуть у вакцинованих та як їх оцінює бізнес

20 вересня уряд вводить нові карантинні норми. Які привілеї будуть у вакцинованих та як їх оцінює бізнес /Ілюстрація Getty Images

Ілюстрація Getty Images

Кабінет міністрів ухвалив нові карантинні норми, щоб сповільнити поширення коронавірусу. Вони почнуть діяти з 20 вересня. Вакциновані громадяни зможуть відвідувати кінотеатри, театри, музеї, спортзали, магазини та ресторани, навіть якщо Україна введе «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Бізнес зможе працювати, якщо більшість співробітників вакциновані. Чи допоможе це підтримати економіку та як нововведення оцінює бізнес

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

З 24 лютого в Україні діє адаптивний карантин: регіони поділені на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони. В «зеленій» люди повинні носити маски лише в приміщеннях та транспорті. За правилами «червоної» зони, однак, торговельні центри, кафе, ресторани, кінотеатри, ринки, фітнес-зали повинні закритися. Працювати можуть лише заклади критичної інфраструктури, наприклад, продуктові магазини, аптеки, заправки. Але тепер, якщо всі відвідувачі та працівники повністю вакциновані, ці обмеження не діятимуть. У навчальних закладах лише працівники мають бути повністю вакциновані.

Громадянам на вході до кінотеатру чи ресторану треба буде показати свої внутрішні електронні документи про вакцинацію – COVID-сертифікати. Вони будуть двох типів: жовтий і зелений. Жовтий свідчить про те, що людина отримала першу дозу вакцини, зелений – дві. У «червоній» зоні діє лише зелений сертифікат.

У разі введення «жовтої» карантинної зони обмеження не будуть застосовуватися, якщо щонайменше 80% працівників мають жовтий чи зелений COVID-сертифікати. Однак відвідувачів це не стосується – вони всі мають бути вакциновані і в «жовтій» зоні.

Сертифікати мають термін дії. Жовтий діятиме 120 днів, а зелений – 365 днів, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. Після цього потрібно буде знову вакцинуватися.

Працівники метро та іншого громадського транспорту не питатимуть сертифікати про вакцинацію, заявив премʼєр Денис Шмигаль. «Як у метро можна вимагати сертифікати в пасажирів, яких іде великий потік у годину пік?» – каже він.

56% українців не мають наміру робити щеплення від коронавірусу і вважають, що можна захиститися, лише миючи руки й дотримуючись дистанції, показало серпневе дослідження фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології. Станом на 15 вересня в Україні від COVID-19 вакцинувалися трохи більше 6 млн осіб із приблизно 40 млн. Із них дві дози отримали майже 4,95 млн осіб. Загалом у світі щойнаменше одну дозу вакцини отримали 42,4% населення, за даними OurWorldIndata. Серед розвинених країн лідирують ОАЕ, Португалія і Катар.

Тим часом в Україні все більше людей потрапляють до лікарень із COVID-19. На 15 вересня сім областей за показником госпіталізацій через COVID-19 не відповідають «зеленому» рівню карантину, свідчать дані МОЗ. У день лікарні фіксують приблизно 5000 нових випадків COVID-19, а за весь час пандемії COVID захворіло понад 2,3 млн українців. Головний санлікар Ігор Кузін прогнозує, що в листопаді в Україні можуть запровадити локдаун.

Через швидке зростання захворюваності та госпіталізацій, а також низький відсоток вакцинованих локдаун імовірний уже в жовтні, каже Павло Ковтонюк, співзасновник Українського центру охорони здоровʼя (UHC). «Наступна хвиля може перевершити попередні, – каже він. – Середній час подвоєння випадків, який викликає варіант Дельта, складає орієнтовно два тижні». За його словами, до кінця жовтня кількість нових випадків може перетнути 20 000 у день.

Як реагуватиме бізнес

Нові карантинні норми з привілеями для вакцинованих дадуть змогу певним секторам економіки, включаючи ресторанний бізнес, пройти карантин легше і зберегти більшу частину своїх доходів, каже Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії. «Звісно, якщо місцева влада не буде запроваджувати додаткові обмеження», – каже він. Утім, будь які обмеження принесуть збитки, каже співвласник мережі кінотеатрів «Планета кіно» Дмитро Деркач. Більшість працівників його компанії вакцинувалися за власним бажанням. «Найближчим часом ми вийдемо на 80% вакцинованих. Але нікого змушувати не будемо», – каже він. Що робити з невакцинованими відвідувачами, Деркач не знає. «Це дуже складне питання. У нас і так постійні конфлікти через маски. З сертифікатами буде ще складніше», – каже він.

А от продуктові мережі – це критична інфраструктура, і нові карантинні правила їх не зачеплять. Вони працюватимуть, навіть якщо більшість персоналу не вакцинувалася. АТБ, наприклад, готується лише до обмеження кількості відвідувачів в їхніх магазинах – інших вказівок поки що не було, каже пресслужба. Вакцинація співробітників мережі проводиться на добровільній основі, щеплено вже більше половини.

Як нові норми, локдаун вплинуть на економіку

Можливий локдаун зменшить ріст ВВП не більше, ніж на 0,5 відсоткових пункти, каже Ігор Дейсан, головний аналітик Центру макроекономічного моделювання КШЕ. «Наші оцінки щодо попередніх карантинів варіювалися в межах 0,1–0,3 в. п. Це незначний вплив», – каже він. Падіння ВВП на 4% у 2020 році, за його словами, було спровоковане не карантином, а падінням зовнішнього й внутрішнього попиту.

Зовнішній попит може знову зменшитися, лише якщо основні торговельні партнери України – Китай та країни Європи – також введуть локдауни, каже Олег Устенко, радник президента з економічних питань. «Ймовірність обмежень на наших ринках збуту залежить від кожної країни окремо й рівня вакцинації там», – вважає він.

Більшість країн Західної Європи, імовірно, вже не будуть оголошувати локдауни, як це було минулого року, впевнений Ковтонюк. «Найімовірніше, це будуть точкові обмеження, аби загасити локальні спалахи, – каже він. – Країни, де рівень вакцинації низький і швидкість вакцинації сповільнюється, такі як Україна, Болгарія, Румунія, Молдова, Балкани, ймовірно, будуть змушені вводити більш масштабні обмеження».

Якщо уряд введе жорсткий карантин, вплив на економіку буде, але набагато менший порівняно з минулими, погоджується Устенко. Бюджет, за його словами, отримає лише два удари: невелике зменшення надходження до бюджету від податків та витрати на додаткову підтримку бізнесу. З березня 2020 року Україна пройшла три карантини, і кожен наступний мав менший вплив ніж попередній, каже Дейсан. «Населення і бізнес навчилися працювати в рамках карантинних умов», – каже він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні