Категорія
Новини
Дата

60% IT-фахівців зберегли заробіток попри блекаути, 2% – втратили роботу. Найважче було айтішникам Сум, Харкова та Полтави – дослідження DOU

В Україні у 60% IT-фахівців не зменшився заробіток чи кількість проєктів через вимикання електроенергії, йдеться в дослідженні DOU. У 9% айтівців кількість проєктів і дохід зменшилися суттєво, а 2% – втратили роботу через блекаути. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що 60% опитаних, які зараз живуть в Україні, повідомили, що в них не зменшився заробіток через вимикання блекаути, найчастіше про це говорили фахівці з Києва та Львова (63%). Серед спеціалізацій — DevOps/SRE, QA та розробники. Не було зменшення доходів чи кількості проєктів у 65% сеньйорів, лідів та архітекторів.
  • Найсильніше блекаути вплинули на фахівців із Сум, Харкова та Полтави (у 16% з них суттєво знизився дохід чи вони втратили роботу), інтернів і джунів , а також HTML-кодерів, фахівців з продажів , сисадмінів і дизайнерів.
  • Хоча більшість фахівців змогли зберегти свій дохід в умовах відсутності світла, багато з них відзначили зростання витрат, пов’язаних з облаштуванням робочого місця, придбанням додаткового обладнання або орендою місця в коворкінгах.
  • Згідно із дослідженням, на 75% опитаних фахівців вплинули вимикання електроенергії: на 34% — сильно чи дуже сильно, ще 41% відчули через це незначні труднощі. 
  • Лише 25% айтівців майже не торкнулися блекаути: 19% попри відсутність електроенергії вдалося працювати як зазвичай, а у 6% взагалі не зникало світло.

Контекст

В Україні медіанні зарплати IT-розробників не зменшилися: як і пів року тому, середня зарплата становить $3400, йшлося у попередньому дослідженні DOU. У фахівців рівня Senior і вище компенсації зросли: Senior отримали додаткові $300, Team Lead – $100, Tech Lead – $365.

У другому півріччі 2022 року, як і в першому, зростали медіанні зарплати найдосвідченіших розробників. В Україні, як і пів року тому, найвищі медіанні зарплати у розробників у Львові та області ($3750), а також у Києві й області ($3600). На другому місці – ті, хто зараз живе на Закарпатті та у Вінниці чи області ($3300). Далі – Дніпро, Чернівці та Черкаси ($3000). Це регіони, в яких нині мешкає велика кількість досвідчених розробників – понад 40% із них мають рівень від Senior.

За результатами 2022 року ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у $7,34 млрд, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані Національного банку України. Обсяг експорту збільшився на $400 млн порівняно з довоєнним 2021 роком

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні