Фото Firefly
Категорія
Новини
Дата

Аерокосмічна компанія українського підприємця Макса Полякова вперше запускає ракету в космос. Що це означає для України й до чого тут Зеленський

Фото Firefly

Firefly Aerospace вперше відправляє у космос свою ракету-носія Alpha. Аерокосмічна компанія українського підприємця Максима Полякова йшла до цього сім років. За даними Forbes, президент Володимир Зеленський планує відвідати захід, пов'язаний із запуском. Що ще про це відомо

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Firefly Aerospace 3 вересня запускає ракету-носія Firefly Alpha. Це ракета легкого класу, призначена для доставки вантажів на висоту 200–500 км, наприклад, супутників. Ракета злетить із космодрому Ванденберг у Каліфорнії в проміжку з 4:00 до 8:00 за київським часом і на цей раз доставить на орбіту в тому числі апарат для збору космічного сміття й супутник вагою 1,5 кг. Вага всього вантажу 1000 кг. Вартість запуску Firefly Alpha — $15 млн.

Трансляція — за посиланням: https://youtu.be/-HfHAazNM3Q

Що це означає для України? Імідж країни покращиться в рази, а на держкомпанію з виробництва ракетно-космічної техніки «Південмаш» надійде більше іноземних замовлень, вважає вчений Андрій Колесник, начальник відділу наукових досліджень Державного космічного агентства. Firefly замовляє у «Південмаш» частину комплектуючих. «Українські інженери будуть забезпечені роботою, — каже Колесник. — Всі дивляться, з ким співпрацює США. Запуск ракети спільно з американцями — це сигнал всьому світу, що з Україною варто працювати».

Вперше в історії приватна компанія з українським корінням виконує такий запуск, каже Володимир Усов, ексглава державного космічного агентства. Центральний офіс Firefly Aerospace розташовується в місті Остіні, штат Техас, а R&D-центр — у Дніпрі. У компанії працює 475 осіб, з них у Дніпрі — 59 осіб, за даними «Спарк-Інтерфакс». За словами Усова, Firefly Aerospace поки сприймають як компанію другого ешелону. «Не так, як SpaceX, звичайно», — говорить він. Колесник погоджується, але вдалий запуск ракети Alpha може це змінити, і Поляков стане на крок ближче до «вищої космічної ліги».

Президент Володимир Зеленський, який прилетів до США, щоби 1 вересня зустрітися із Джо Байденом, буде на заході, що повʼязанний із запуском. Цю інформацію підтвердила Forbes прессекретар Володимира Тафтая, чинного глави Державного космічного агентства України. Ще три анонімні джерела підтвердили присутність президента, хоч офіційно Зеленський поки не анонсував плани. Зі слів Оксани Маркарової, посла України в США, відомо лише, що Зеленський поїде до Каліфорнії одразу після зустрічі з Байденом.

Firefly також розробляє середньотяжку ракету Beta такого ж класу, як і Falcon 9 Ілона Маска. Важливо показати, що компанія вміє запускати ракети: це допоможе залучити фінансування і відкриє нові можливості, каже Колесник.

Том Маркʼюзік, CEO Firefly Aerospace, ще 4 травня говорив Forbes, що після запуску ракети Alpha компанія планує залучити $300 млн. «Ми почнемо другий, більший раунд залучення інвестицій, який дозволить Firefly повністю виконати свій бізнес-план з розробки нових космічних апаратів і ракет-носіїв», — повідомив Маркʼюзік.

Аерокосмічна компанія українського підприємця Макса Полякова вперше запускає ракету в космос. Що це означає для України й до чого тут Зеленський /Фото 1

Максим Поляков, засновник аерокосмічної компанії Firefly Aerospace. Фото Firefly

Шлях у Firefly не завжди був простим. Через два роки після заснування, у 2016 році, у компанії не вистачало грошей. Поляков викупив борги компанії через фірму EOS Launcher, а потім почав процедуру їх стягнення. «Стара» Firefly Space Systems змушена була оголосити про банкрутство, а українець отримав майно компанії на аукціоні. EOS Launcher з активами від «старої» компанії переродилася в нову Firefly Aerospace. Уже в неї з 2017 року Поляков вклав $ 200 млн.

4 травня 2021 від зовнішніх інвесторів Firefly привернула ще $75 млн. Компанія стверджує, що її оцінка після цього раунду — більш $1 млрд. Цього ж дня компанія Полякова Noosphere Ventures продала акцій Firefly ще на $100 млн. Тепер, за словами Маркʼюзіка, Noosphere Ventures контролює менше 50% акцій Firefly. Поляков, який раніше ухвалював рішення, став лише мажоритарним власником акцій.

Управляє компанією Firefly тепер рада директорів, що складається виключно з американців. Це мало полегшити Firefly роботу з держпрограмою США, зокрема оборонним сектором. Двоє членів ради, Дебора Лі Джеймс и Роберт Кардилло, працювали в уряді США. Поляков у лютому 2021-го вийшов з ради директорів.

Це не перша спроба запустити Firefly Alpha: у 2020 році компанія двічі переносила старт. Firefly офіційно не пояснювала причини. Зазвичай запуски можуть відкладати через погоду або технічні проблем. «Це нормально, адже ракети — справа складна. Компанія Річарда Бренсона 12 років переносила їхній недавній гучний запуск, і нічого», — говорить Усов.

Компанія Полякова 18 серпня зробила тестовий прогрів двигунів. Якщо після цього вони не перенесли дату запуску, це означає, все працює, і, за словами Колесника, швидше за все, ракета злетить, як задумано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні