Африканські країни закликали Росію повернутися до «зернової угоди» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Африканські країни закликали Росію повернутися до «зернової угоди»

Getty Images

Лідери африканських країн у пʼятницю, 28 липня, закликали президента Росії Володимира Путіна повернутися до Чорноморської ініціативи щодо експорту українського зерна, з якої Москва вийшла минулого тижня, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі закликав Росію повернутися до «зернової угоди». Єгипет є ключовим покупцем зерна чорноморським маршрутом, президент заявив на саміті, що «необхідно досягти домовленостей» про відновлення угоди.
  • Лідери не критикували Росію напряму, але вказували на глибоке занепокоєння наслідками війни, особливо цінами на продовольство.
  • Також вони просили звернути увагу на їхній мирний план щодо припинення війни в Україні, лідери африканських країн представляли його у червні під час візиту до України.
  • «Африканська (мирна) ініціатива заслуговує на пильну увагу, її не можна недооцінювати, – сказав Путіну та іншим африканським лідерам у Санкт-Петербурзі президент Республіки Конго Дені Сассу-Нгессо. – Ми ще раз наполегливо закликаємо до відновлення миру в Європі».
  • Путін сказав, що Москва вивчає мирну пропозицію Африки, а зростання світових цін на продовольство «стало наслідком політичних помилок Заходу, здійснених задовго до війни в Україні».
  • У четвер, 27 липня, Путін пообіцяв безкоштовно доставити російське зерно протягом найближчих кількох місяців шістьом країнам-учасницям саміту.

Контекст

Путін використовує саміт у Санкт-Петербурзі, щоб спробувати надати новий імпульс звʼязкам Росії з Африкою, обіцяючи збільшення торгівлі та інвестицій.

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні