ЄС вивчає інші зернові маршрути після погроз РФ суднам у Чорному морі. Литва пропонує свої порти /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС вивчає інші зернові маршрути після погроз РФ суднам у Чорному морі. Литва пропонує свої порти

Shutterstock

ЄС обговорює плани щодо відкриття альтернативних шляхів доставки українського зерна на світові ринки після того, як Росія пригрозила атакувати судна в Чорному морі, яке є основним маршрутом постачання, пише Financial Times. Литва запропонує збільшити постачання до її портів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міністри сільського господарства, які зібралися 25 липня в Брюсселі, працюватимуть над збільшенням пропускної спроможності для доставки зернових сушею та річковими шляхами через ЄС, сказав міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планчас, який головує на зустрічі.
  • Литва також запропонує вивозити більше зерна через свої порти.
  • Однак Планчас попередив: «Вартість набагато вища за Чорне море. Це те, що ми маємо враховувати».

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міністерство оборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

19–21 липня ворог атакував портову інфраструктуру Одеси та області. Зокрема, удар нанесено по зерновому й олійному терміналах. У порту Чорноморськ знищено 60 000 т зерна. Постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. 

У ніч на 24 липня Росія майже чотири години атакувала дронами-камікадзе портову інфраструктуру Дунаю. Є руйнування та постраждалі серед працівників порту, повідомила пресслужба ОК «Південь». За даними Forbes, удару зазнав порт Рені, пошкоджені обʼєкти портового оператора Maersk. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні