Росія просуває план з постачання зерна до Африки та витіснення України зі світових ринків – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія просуває план з постачання зерна до Африки та витіснення України зі світових ринків – FT

Getty Images

Президент Володимир Путін запропонував альтернативу «зерновій угоді», згідно з якою Катар платитиме Москві за доставку зерна до Туреччини, яка розподілятиме врожай у країни, які цього «потребують», пише Financial Times. Ні Катар, ні Туреччина не погодилися з цією ідеєю.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами трьох джерел, Росія просуває план з постачання зерна до Африки та витіснення України зі світових ринків після того, як цього тижня вийшла з угоди, яку підтримує ООН.
  • Росія вперше висунула ідею постачання свого зерна до Африки минулого року, кажуть джерела.
  • За цією пропозицією, згідно з проєктом меморандуму, з яким ознайомилося видання Financial Times, Росія мала направити до Туреччини до 1 млн т зерна «на пільгових умовах». Катар повністю сплатить рахунок, а зерно поставлятиметься до Туреччини для подальшого відправлення до Африки.
  • Після того, як цього тижня Путін вийшов із Чорноморської ініціативи, джерела, які брали участь у цих переговорах, заявили, що очікують висування Росією власної пропозиції на саміті з африканськими лідерами в Санкт-Петербурзі наступного тижня і під час візиту російського президента до Туреччини в серпні.
  • За словами двох західних дипломатів, прихильники України вважають, що російська пропозиція насправді є способом додаткового тиску на Київ при експорті зерна з тих частин країни, які окуповані. «Минулого разу, коли вони обговорювали цю [ідею], ми мали дуже сильні підозри, що це зерно фактично буде вкраденим з України», – сказав високопосадовець ЄС.
  • Москва публічно представила цю ідею як пропозицію безкоштовного зерна для найбідніших країн напередодні саміту Росія–Африка. Вона використала зернове питання як клин, щоб згуртувати симпатії до своєї позиції щодо України на глобальному півдні та створити хвилю настроїв проти західних санкцій.
  • Цього тижня Путін поскаржився, що західні країни блокують спроби Москви надіслати безкоштовні добрива до Африки. Про зерно він сказав: «Наша країна здатна замінити українське зерно на комерційній та безоплатній основі», додавши, що «продовження зернової угоди в її нинішньому вигляді втратило будь-який сенс».

Контекст

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди». У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій ідеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина пропускатиме, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

19 липня Зеленський повідомив, що Ураїна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями. За його словами, деякі компанії – орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність рухатися цим коридором.

Міністерство оборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення. Міноборони України відповіло дзеркальними заходами і оголосило потенційними цілями всі судна на шляху до російських і окупованих українських портів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні