Категорія
Новини
Дата

Агрохолдинг МХП використає кредит IFC на $100 млн для викупу власних євробондів

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) із групи Світового банку надасть агрохолдингу МХП Юрія Косюка кредиту у $100 млн на достроковий викуп єврооблігацій на $500 млн із погашенням у травні 2024 року, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на IFC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фінансування надається разом із раніше оголошеним кредитом у $30 млн ТОВ «Вінницька птахофабрика» (входить в МХП) для фінансування модернізації та розширення потужностей заводу з виробництва біометану із сільськогосподарських відходів.
  • Проєкт також планується підтримати за рахунок змішаного пільгового фінансування, яке покриє гарантію відшкодування перших збитків на $60 млн.

МХП

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

МХП посідав восьме місце рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

МХП за перше півріччя 2023 року отримав чистий прибуток $67 млн порівняно зі збитком $89 млн у першому півріччі 2022-го, а його виручка зросла на 35% – до понад $1,5 млрд.

Контекст

МХП наприкінці вересня зробив пропозицію про достроковий викуп своїх єврооблігацій на $500 млн із погашенням 10 травня 2024 року за ціною 85% від номіналу. 

Агрохолдинг тоді повідомив, що досяг принципової угоди з низкою міжнародних фінансових інститутів та організацій розвитку (МФІ) щодо укладання кредитних угод на загальну суму до $400 млн, надходження від яких можуть бути використані для викупу. На початку жовтня стало відомо, що пропозицію агрохолдингу МХП про викуп за 85% від номіналу єврооблігацій на $500 млн із погашенням у травні 2024 року прийняли власники євробондів на загальну номінальну суму $150,8 млн, або приблизно 30,2% від непогашеної сукупної суми облігацій.

Раніше Міжнародна фінансова корпорація розвитку США (DFC) виділила МХП кредит у на $250 млн. Кошти планувалось використати для рефінансування боргу МХП, підтримки поточної діяльності компанії з виробництва птиці та зерна та покриття втрат, повʼязаних із війною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні